Guimerà pas a pas

Tot seguit podeu anar clicant damunt els següents punts del mapa i hi trobareu una imatge i una explicació del lloc per complementar la vostra visita.

Podem dir de Guimerà que sempre ha despertat els sentits i la inspiració d’escriptors, de poetes i d’artistes; on s´hi mostren les petjades de clares perspectives medievals, i de les respostes culturals d’aquesta vila. Ara podem llegir amb un itinerari artístic, imaginari, i observar una visió museística i global de les restes del pas de l´home, des dels grafits ibèrics de la torre de guaita, al pas dels romans; signes arquitectònics del romànic, del gòtic i del renaixement, fins arribar al modernisme del segle XX, de les mans de l´arquitecte Jujol, col·laborador de Gaudí, i amb mostres de la seva cal·ligrafia, dita jujoliana.

Tanmateix, com un traçat cultural dins del terme municipal, permet passejar per aquest poble com un viatge al passat, des de caminar pels seus carrers, portals i arcs fins a poder pujar dalt de tot de la torre de Guaita, avui com un observatori de la vall del Corb; entrar a l’església gòtica (s. XIV) i baixar fins a la capella de Sant Esteve (s. XV); anar a l’ermita de la Bovera (espai on observem les restes romàniques i gòtiques enmig del retaule al fresc del Josep Minguell) i arribar, vora al riu, a les restes del monestir de la Vallsanta (s. XIIl-XVI); entrar a l’espai museístic de “Terra de monestirs” a la Cort de Batlle a la plaça Major i contemplar amb les imatges virtuals dels projectes realitzats des de guimera.info.

Passats els anys i amb l’herència rebuda de penúries, silencis, guerres i amb uns recursos desafavorits, el poble de Guimerà va entrar a l’edat moderna vivint una trista realitat.

Guimerà, declarat conjunt historicoartístic des del 1975 (20 de juny, i publicat en el BOE del 2 de setembre), ha conservat les característiques de la seva arquitectura medieval i el seu conjunt de signes i de pautes, la qual cosa ha generat el merescut perllongament urbanístic d’un espai medieval. Guimerà té la categoria d’interès nacional (BCIN) i forma també part del patrimoni cultural. Guimerà, així doncs, és un bé cultural d´interès nacional.

A continuació hi teniu un fantàstic vídeo fet per B&A Been Here amb el que podreu fer un passeig per tot el nucli medieval de Guimerà des del riu fins la torre de guaita.