18 – El carrer de la Goleta

Abans d’entrar a la plaça Major, pujant a través del carrer porxat, dit els Aubalços, trobem el carrer de la Goleta. Potser el nom fa referència per ser estret i amb espais foscos pels arcs i coberts.

Per les seves característiques i pels recents estudis podria formar part del nucli del petit barri jueu. Si seguim l’itinerari urbanístic de Guimerà, aquest carrer seria una bona part del decumanus romà, això ens voldria dir que gairebé anirem de l’est a l’oest.

Amb tot i abans de seguir, i si parlem de la possible aljama, aquest carrer ens portaria directament al carrer Maimó, tot ple d’arcs i coberts. Aquest carreró és molt petit, estret, fosc i escalonat i defineix molt bé el nucli antic de Guimerà. Si bé podem des- tacar els arcs arrodonits, les parets i la pedra en són protagonistes. Ja a cel obert, i tot baixant, arribem al carrer de la Capella i, a la dreta d’un apuntat, observem l’entrada d’un altre carrer misteriós, el del Cacau.

El carrer de la Goleta, amb certs trams d’arcs apuntats i coberts, sempre va pujant per esgraons, escales, superfícies planes, conformant el recorregut més màgic de tot l’itinerari.

 

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas