11 – Les Ascorones

Si ens trobem a la plaça Major i entrem al carrer de la Capella, ens trobarem els espais més ben porxats i coberts de tota la vila medieval. Són les Ascorones del carrer, centre de trobada i d’aixopluc, fins arribar a cal Manseta, lloc de l’antic hospital i de la capella de Sant Esteve.

Eren els llocs característics per a les concentracions els dies de mercat i fires. Comuniquen, pujant per uns graons de pedra, am el carrer de la Goleta, l’altra via que comunica l’est amb la sortida de Guimerà a l’oest i al sud.

No hi ha dubte que tota la vida del poble es desenvolupava en la plaça Major, por- xos i porxades. El petit comerç, en un medi totalment rural, havia de possibilitar l’intercanvi de béns de consum i d’equipament entre els camperols dels pobles veïns i els comerciants ambulants.

En aquest espai, entre la plaça i la capella, podem observar els pilars que suporten les arcades de les Ascorones, on s’hi observen les originals rodones i les de base quadrada, fet que ens recorda la seva restauració i ampliació, possiblement pel perill ocasionat com a conseqüència dels moviments del terratrèmol de 1428. Aquest fet va deixar algunes parets desnivellades, com es pot comprovar al carrer de la Goleta i a la mateixa església gòtica.

Davant de la capella de Sant Esteve i, abans de seguir per aquell carrer, podem observar el campanaret d’una sola campana i que coneix tots els tocs de convocatòria i celebracions, com a única veu que ens recorda el passat.

 

Visualitza-ho amb Google Street View

 

Guimerà pas a pas