9 – La Plaça Major

Cor del poble, la plaça Major era el centre neuràlgic de la vida medieval, la plaça era el nucli de l’activitat del mercat setmanal que el poble tenia dret a celebrar des de la concessió del rei Jaume II el 1294. La plaça, junt amb els carrers adjacents, era la zona on s’ubicaven els comerciants del poble i de les contrades.

La plaça Major és petita, tancada, encaixada dins la geologia de la muntanya on s’ajeu el poble.

Els Aubalços són els protagonistes de l’espai. Són els arcs ubicats en el desnivell de la muntanya al nord de la plaça. En aquests, junt amb les Ascorones, els porxos situats al costat de la plaça, al carrer de la Capella, és on es desenvolupaven principalment els dies de mercat.

Amb ells la casa consistorial del poble, amb un nom propi que ho diu tot: “La Cort del Batlle”. Actualment l’edifici torna a tenir vida com a museu del patrimoni arqueològic del poble, especialment sobre les restes del convent de Vallsanta.

Un dels secrets de la plaça no es troba mirant a cap punt cardinal, sinó a sota! És el gran pou de gel que hi ha sota de la plaça. Un pou de gel on, durant l’hivern, es guar- daven peces compactes de gel que servien per conservar els aliments a les cases de la gent. Un congelador comunitari, segurament també sota el control feudal.

 

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas