El patrimoni històric-artístic de Guimerà compta amb dos tresors valuosíssims, que se sumen al valor extraordinari de la vila: són els dos retaules sacres de la parròquia de Santa Maria de Guimerà.
El primer data del segle XIV, realitzat per Ramon de Mur, conegut en la història de l’art com a mestre de Guimerà per ser-ne l’autor; és el Retaule de Guimerà, que és conservat al Museu Episcopal de Vic i que el poble va recuperar l’any 2001 en una còpia exacta, pionera aquesta en un sistema de reproducció d’art.
El retaule és una obra esplendorosa, plena de vigor en el color i plena de vida en la seva representació iconogràfica. De Mur dividí el retaule en quatre parts: l’esquerre, que representa escenes fonamentals de l’Antic Testament; el dret, que mostra escenes de la vida de Maria i Jesús; la predel·la inferior, que explica la Passió de Crist; i el cos central, presidit per una taula que representa un espectacular Judici Final. El retaule no és complet, en faltar-li quatre taules perdudes en la tempesta de la història.
L’altre retaule, el que presideix actualment l’altar major de l’església, és l’esplendorós retaule de l’Assumpció de la Mare de Déu, dissenyat pel cèlebre arquitecte modernista Josep Maria Jujol, company creatiu d’Antoni Gaudí. Jujol havia estiuejat a Guimerà abans de la Guerra Civil i, en acabar-se, va tornar i es va trobar una parròquia sense retaule (havia estat cremat) i es va oferir per fer-ne un de nou. Després de molts esforços, rumiant com empeltar dins del gòtic estructural una obra moderna, la seva obra acabaria presidint l’església, deixant a Guimerà un dels exemples més importants de l’obra sacra jujoliana, un retaule ple de llum i dels simbolismes modernistes.
Visualitza-ho amb Google Street View