33 – El Mercat Medieval

El marc excepcional que és per si la vila de Guimerà és un focus d’atracció tot l’any, però ho és especialment el segon cap de setmana d’agost quan la vila rep milers de visitants, que trenquen la seva centenària tranquil·litat per un cap de setmana. És el mercat medieval de Guimerà, el qual, amb més de vint edicions celebrades, és ja una tradició per a la vila i per a les contrades: una cita anual per a molta gent.
Una festa que durant dues dècades ha mogut la gent del poble a reprendre l’antic dret a mercat setmanal que tenia la vila en l’edat mitjana (per dret reial atorgat al baró de Guimerà el 1294). Un projecte que costa l’esforç dels guimeranencs i guimeranenques, que voluntariosament esmercen energies en el projecte cultural insígnia del poble. Segurament seria aquell mercat setmanal un dels pilars del creixement de la vila de Guimerà al llarg del segle XIV, fent que fos un nexe comercial, punt de trobada i eix mercantil. Avui, igualment, el mercat medieval, serveix per projectar el poble la resta de l’any, encara que sigui un sol cap de setmana.

El mercat medieval s’ha consolidat en un model d’un centenar de firaires establerts pels carrers centrals del poble, amb espectacles al llarg del dia per places i carrers, i amb la culminació de cada jornada de mercat amb una obra teatral que explica moments de la història de Guimerà, representada al llit del riu Corb. Any rere any, la festa més important per a Guimerà és una excusa genial per retornar al passat en l’escenari ideal per a una fira idònia.

 

Guimerà pas a pas