7 – El carrer Major

Si no fos pel rètol gravat damunt un rectangle rogenc que imita un maó, seria difícil trobar el carrer Major de Guimerà, atès que, per altra banda, mirant el poble de cara, ningú no imagina que hi pugui haver carrers en aquesta atapeïda munió de finestres i teulades. Però a Guimerà hi ha carrer Major, com hi és a tot arreu. Comença a la plaça, i acaba poc abans del portal de Ponent, al punt on s’ajunta amb el carrer de la Cendra.

Mirant el carrer Major ens poden fer una imatge fidel del poble. És un carrer estret i costerut, que puja des de la plaça, travessant diversos coberts. Passats els Aubalços, per un moment s’obre al cel, però immediatament es torna a posar sota el cobert de cal Minguella, que és bastant llarg, per tornar a sortir a la llum quan és més costerut que mai, i acabar mirant el Portal de Ponent, però sense arribar-hi.

A la meitat del cobert de cal Minguella, poc més o menys, pujant a l’esquerra, hi ha l’entrada al celler de cal Pagesa. Una gola fosca que sembla marcar el camí de l’infern, o l’entrada a un misteriós túnel del temps ple d’històries i de llegendes. Un majestuós arc irregular marca la sortida del cobert, i el carrer forma una placeta sense nom, des d’on es pot veure part de la plaça i els Aubalços, assenyalant un més enllà de llum.

Segurament cal Minguella és la casa més representativa del carrer Major. Sota el gran finestral de les golfes, presenta sorprenents finestres renaixentistes, amb les llindes i les lleixes de pedra, una de les quals coronada per una gran petxina. A peu del carrer, una arcada de pedra serveix de portal a la casa.

 

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas