Terra de monestirs

El monestir de Santa Maria de Vallsanta es “la raó de ser”, el gran protagonista del museu, doncs acapara la quasi totalitat del contingut de la exposició que denominem “Terra de Monestirs”.

A la planta baixa s’hi troba la peça més important del museu, el “Sepulcre de Bernat de Boixadors” del mestre del segle XIV, Guillem Seguer, així com les onze làpides mortuòries procedents de les excavacions de 2011 corresponents a diferents abadesses o priores.

A la planta primera hi podem admirar, com a peces més importants, dos claus de volta, una d’elles encara conserva la policromia original, a més d’un sepulcre del segle XIV i de tres estàtues decapitades.

L’heràldica de Vallsanta és present en multitud de peces exposades. Trobareu escuts de les famílies Alemany, Albert, Castre, Cervelló, Boixadors, Guimerà, Josa, Llorac i Torrelles. En un plafó explicatiu podreu aprofundir en cadascun d’aquests escuts —família, símbol, relació amb Vallsanta i ubicació dels escuts al monestir.

Als plafons explicatius hi ha informació respecte de les diferents excavacions que, al llarg del temps, s’han realitzat a Vallsanta amb multitud d’elements visuals. Tot plegat us farà veure la cronologia de totes les actuacions al monestir cistercenc i us ajudarà a composar una visió  global d’allò que va estar al llarg de la seva “curta” vida.