5 – El carrer Jussà

Durant els segles XV i part del XVI ja havia quedat format i edificat el centre polític i social del poble en la Plaça Major. Guimerà va continuar creixent cap al riu, per ampliar-se, en el segle XVIII, per la carretera i l’altre costat de riu, pels carrers Sant Jordi i alguna casa de la salut.

L’itinerari des de la carretera de Tàrrega entra pel carrer del Portal i, per una travessia, es pot baixar al carrer de Baix, que ens marcarà l’entrada al nucli antic tot passant pel carrer Jussà, en bona part cobert fins al de la Font i per fer cap al de les Piques.

El carrer Jussà és situat a la part baixa de la vila, al costat mateix de la carretera, amb una casa-torre cantonera i un portal ben senzill com a control d’entrada. Tot el carrer està format per un ample sector de cases amb coberts i que tenen, en la part sud, els espais de corrals, amb les parets que conformaven una senzilla paret-muralla prop del riu Corb. Aquesta va sofrir greus desperfectes causats per la rovinada de Santa Tecla. Més tard es van bastir nous passadissos d’una part de la casa a l’altra.

Segons la tradició oral i la premsa de l’època d’aquesta catàstrofe, queda documentada la desaparició de 35 persones i també 93 cases i corrals enderrocades. S’ha escrit que l’aigua caiguda en aquella tràgica nit va arribar a més de 300 litres/m2.

 

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas