El poble

L’autèntic atractiu de Guimerà és el nucli medieval de la població, un laberint de carrers que van pujant cap a l’església de Santa Maria o cap a la Torre, creant un original joc de formes arquitectòniques.
Veureu moltes arcades, coberts, escales… tot això molt ben conservat. Els carrers de la part baixa del poble estan creuats per passeres ja sigui en galeria coberta o en balconada. Són passos per a comunicar cases que estan a una i altra banda del carrer.
Les cases tenen sortida a un carrer per l’entrada principal i a un altre de nivell superior per les golfes.
Et sorprendran les finestres nobles en cases de to petitburgès. Això es perquè en una determinada època fou la moda posar-ne, si el propietari s’ho podia permetre.
Passejant pel seus carrers, les seves cases de pedra amb detalls i elements decoratius de portes, finestres i arcades, et fan reviure temps llunyans.
Viatjaràs enrere del segle XXI al X: caminaràs i et podràs aturar i observar.
No perdeu l’oportunitat de veure el Retaule de J. M. Jujol i la rèplica del Retaule de Guimerà de Ramon de Mur (a l’església de Sta. Maria), les restes del Monestir de Vallsanta (a La Cort del Batlle) i el Mercat Medieval, el segon cap de setmana d’agost.

Fer turisme a Guimerà