4 – El portal de Cal Coix

Els carrers de la part baixa de la vila van heretar els noms relatius a la seva ubicació dins de la planimetria del poble. Ens podem fixar en els noms actuals, que no han canviat: el carrer de Baix, el de Jussà i el de les Piques.

Una vegada reconegut el carrer de Baix ens situem al de les Piques, des dels temps medievals batejat amb aquest nom; era dels espais que rebia l’aigua sobrant del molí i que, canalitzada, era decantada per fer-la saltar al riu Corb.

Aquest apartat de pas pels carrers Jussà i de les Piques ofereix la possibilitat d’observar altres dos portals que comuniquen directament amb el riu i la carretera actual: el portal de la Font i de cal Coix. Podem resumir que les portes de les muralles i la seva ubicació eren com una continuació de l’antiga civitats romana —fòrum plaça Major—, conservada en període visigòtic, i que seguint les pautes dels principals eixos de les vies, permeten, sempre que la desestructurada orografia ho permetia, definir el centre històric.

La rovinada de 1874, a la placeta de cal Rosich, i el portal de cal Coix, són breus testimonis on s’hi pot observar on va arribar l’aigua en la recordada rovina de Santa Tecla i amb la precaució per poder tancar el portal de cal Coix, amb bones i preparades fustes.

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas