24 – L’església de Santa Maria

Superades les escales de pedra, arribem a la placa de l’Església. En aquest indret encara es respira l’aire medieval, en què la pedra esdevé la gran protagonista i forma un conjunt d’extraordinària harmonia i sobrietat que ha restat inalterable al pas dels anys.

La paret de l’esquerra de la plaça, situada sota la pujada que dóna al portal de la muralla, conserva tres ares, de les quals només el més proper a la façana de l’església sembla original. En aquest, hi ha un sarcòfag d’estil gòtic marcat, en la part central, per l’àliga dels Agulló. És acompanyat per la torre dels Bellpuig i un escut de tres torres no identificades. Les altres dues ares semblen refetes, si bé afronten un altre escut de tres torres i una estela funerària. El tercer are s’acaba amb una pedra d’arrencada que fa pensar en una continuïtat de les arcades que es desmuntarien l’any 1782 per obrar la capella de Sant Sebastià.

Cal visitar l’església de Santa Maria.

En l’àmbit exterior, la façana i la portalada de l’església. Ja a dins, podem adonar-nos de la majestuositat del temple, tot observant la nau interior, i sobretot, l’absis i l’altar major amb el retaule de l’obra de Josep Maria Jujol.

 

Visualitza-ho amb Google Street View (exterior)

Visualitza-ho amb Google Street View (interior)

Guimerà pas a pas