Jujol i l’escletxa de Guimerà

Compartim l’article de Josep Ramon Correal  publicat a la Manyana del 20/12/2022 i al Diari de Tarragona del 23/12/2022.

Un grup de caminadors hem fet aquesta darrera setmana una ruta circular de Ciutadilla a Guimerà passant pel santuari de la Bovera, antic monestir femení cistercenc, filial del de Vallbona de les Monges.

L’estrella de la caminada, entre paisatges i sembrats exuberants per les darreres pluges, havia de ser la contemplació del retaule d’alabastre de Josep Maria Jujol que presideix l’altar major de l’església parroquial de santa Maria de l’Assumpció de Guimerà.

Segurament, molts lleidatans desconeixen aquesta obra de l’arquitecte més insigne de Tarragona. Jujol estiuejava a Guimerà. Durant la Guerra Civil van cremar el retaule del temple i el col·laborador i deixeble de Gaudí es va oferir per fer-ne un de nou. El resultat és espectacular pel que suposa incrustar una obra modernista amb molts trets gaudinians dins d’una estructura gòtica.

Actualment, la porta d’entrada de l’església de santa Maria està barrada amb unes tanques com a mesura de seguretat perquè la façana del temple té una ostensible escletxa. Una escletxa que Jujol ja va descriure en uns apunts gràfics datats l’any 1930. En noranta-dos anys no hem tingut temps d’arreglar-la.

 

Josep Ramon Correal
La Manyana 20 de desembre de 2022
Diari de Tarragona 23 de desembre de 2022Comparteix la publicació: