El papa Francesc fitxa per a la seva cúria el principal biblista català (El Nacional.cat)

El Nacional.cat ha publicat aquest 5 de juny aquesta notícia de l’Armand Ouig qui fou rector de Guimerà.

Armand Puig serà el nou president de l’AVEPRO, que té cura de la qualitat de les universitats i facultats eclesiàstiques

El biblista català Armand Puig, fins ara rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, a Barcelona, ha estat nomenat pel papa Francesc com a nou president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO) per als pròxims cinc anys. El Butlletí de la Santa Seu ho ha anunciat aquest dilluns, segons ha informat l’Arquebisbat de Tarragona. Puig és un dels més destacats teòlegs bíblics de Catalunya, i el principal biblista. És professor del Nou Testament i ha dedicat gran part de la seva investigació al Jesús històric, als evangelis sinòptics (els de Mateu, Marc i Lluc, que tenen un mateix esquema literari de fons), a la literatura apòcrifa neotestamentària, a les Homilies d’Organyà, a les versions bíbliques catalanes medievals i a la Basílica de la Sagrada Família. També va coordinar la traducció ecumènica de la Bíblia al català, entre el 1982 i el 1993.

Puig substituirà el religiós redemptorista polonès Andrzej S. Wodka, al capdavant d’una institució fundada pel papa Benet XVI el 2007.

Puig agraeix el suport en la seva carrera

Armand Puig, de perfil catalanista, ha recordat els nou anys en què va exercir com a degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, entre el 2006 i el 2015, i els vuit com a rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, una institució a la qual “agraeix profundament” el fer d’haver-li “permès desenvolupar una aportació en el camp de la docència i la investigació bíbliques”. En aquest sentit, ha posat èmfasi en remarcar la feina de “coordinació” de la Bíblia Catalana Interconfessional (1982-1993), el llibre “Jesús, un perfil biogràfic”, del 2004, i les investigacions que segueix duent a terme en llibres, articles i grups de treball.

“Estic particularment agraït i satisfet perquè, a més de les facultats que conformen l’Ateneu, també s’ha creat xarxa, uns centres de recerca (càtedres), que tenen una importància alta en relació amb les activitats d’aprofundiment d’algunes temàtiques: el Centre Antoni Gaudí i els seus col·laboradors, un centre internacional d’estudis avançats que donarà grans fruits sobre la persona i l’obra de l’arquitecte, i també el centre de Teologia i Filosofia Medieval Catalanes”, ha subratllat. Altres càtedres que ha volgut destacar són les de pensament i acció social de l’Església, de teologia pastoral i una altra que voldria fora de teologia i religions.

A la cerca d’un substitut a l’Ateneu

La incorporació de Puig a la cúria del papa Francesc, suposa el seu cessament com a rector de l’Ateneu, i per tant s’ha de buscar un substitut. Tanmateix, el consell de la institució escollirà un protector, el nom del qual es farà públic els pròxims dies. Nascut a la Selva del Camp el 1953, Armand Puig, ordenat prevere el 1981, va entrar al Seminari Menor de Tarragona amb tot just deu anys i allí va cursar els estudis de Batxillerat i el Preuniversitari.

Entre 1971 i 1978 va realitzar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de Barcelona, on es va llicenciar en Sagrada Teologia i el 1980 al Pontifici Institut Bíblic de Roma es va llicenciar en Sagrada Escriptura, rebent el títol de doctor el 1984. Quan va defensar la seva tesi doctoral, “La parabole des dix vierges”, a la Pontifícia Comissió Bíblica de Roma, el president del tribunal de tesi va ser el llavors cardenal Joseph Ratzinger. La seva trajectòria com a prevere s’ha centrat sobretot en l’àmbit de la docència i la formació. Ha estat rector de diverses parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona i des de l’any 2005 és l’administrador parroquial de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.

 

Lluís Bou
Barcelona. Dilluns, 5 de juny de 2023

 Comparteix la publicació: