Els Barris d’Agramunt

Festes tradicionals↵

 

Antigament, com una repetició de la Festa del Corpus, en cada un dels quatre barris o «quartos» en què es dividia la vila, se celebraven els Barris durant la visitada d’aquella festivitat. Els actes religiosos s’entrellaçaven amb els recreatius i consistien, principalment, en la desfilada de l’anomenat «carro de la sàuvia» la vigília, l’ofici solemne del dia de la festa i ballades tots dos dies.

Els carrers es guarnien amb rames de verd i papers de colors i es posava especial atenció en la capelleta del patró del barri respectiu. Semblantment s’adornava l’altar major del temple parroquial on se celebraria l’ofici. 

Els actes de la vigília començaven a migdia amb un cercavila amb música i campaneria i posteriorment una tronada amb petards. Però el plat fort on rivalitzava cada un dels barris era la presentació del «carro de la sàuvia», guarnit de dalt a baix amb serrells de paper i rames verdes, principalment de sàlvia i d’ací li venia el nom, pronunciat amb la fonètica de la contrada. 

Algunes vegades, al carro, hi figuraven representacions de fets d’actualitat; però d’altres només era un esclat primaveral per on es movia un grup de noies bellament abillades.

Seguint l’itinerari de la processó del Corpus, el «carro de la sàuvia» recorria els carrers amb l’acompanyament de música, banderes i cavalcadures també guarnides, mentre les campanes no paraven de tocar. Després hi havia ballades fins a mitja nit en l’indret més a propòsit del barri. 

El dia de la festa, al matí, el jovent del barri es reunia al peu de la capelleta del patró i precedits per la música i amb actes enceses acudien al temple on se celebrava l’ofici solemne. Acabada la missa es feien serenates i s’oferien coques beneïdes a les personalitats del barri, les quals corresponien amb donatius que recollien els organitzadors de la festa.

En havent dinat els joves, acompanyats de la música, passaven pels carrers a recollir les noies i es repetien les ballades fins a l’hora de sopar.