OPORTUNITAT DE L’ÚS ESCLUSIU DEL CATALÀ PEL MÀRQUETING : LA GAROINADA

En el debat de com comunicar millor un producte es pot creure que s’utilitzi  l’idioma que pugui abastar més lectors en els diferents medis; premsa, audiovisual , xarxes, altres, hi ha un component del màrqueting que per interès polític determini que l’idioma escollit  no sigui el  de més amplia difusió,  però tingui la bondat de atraure als que s’adreça.

La garoinada  amb l’acompanyament del catxoflino , formen els dos conceptes de contingut etnològica que impulsen el màrqueting d’una proposta comercial  que difonen diferents entitats privades de l’Àrea de Palafrugell, Calella –potser inclourà la P. de Palafrugell que ells donen com evident–, Llafranc i Tamariu, municipis a Girona,  comarca Baix Empordà.

 

Es evident que l’elecció del català com idioma prima sobre altres opcions malgrat es vulgui adreçar a un públic més ampli de persones , d’altres territoris nacionals i internacionals, ja que son els destinataris.

Però al costat d’aquesta primera opció obligada del català pel territori on neix, apareix un valor afegit per la utilització de les paraules claus esmentades la garoinada i el catxoflino , la significació de les mateixes  desvelarem aviat per satisfer la segura ja necessitat dels lectors a aquestes alçades del text.

Efectivament si en la esmentada campanya, s’hagués utilitzat altre idioma proper, francès o castellà, de més amplia difusió mediàtica,  possiblement no hagués tingut el desconeixement inicial  que l’ús del català aporta.

Encara que avui moltes converses, es fan mòbil en mà i que google  ens permet saber en un clik la data en que  Napoleó va ser desterrat a la Illa de Santa Elena , 15 d’octubre de 1.815 , hi ha qui vol apressar conceptes desconeguts al posar-los en relació d’altres de l’entorn.

Per aquestes persones  es un atractiu  que va contra les preses que envolten la majoria de situacions que ho converteixen quasi tot en velocitats estressants , la immediatesa en tot , quan això després va acompanyat de voler nous estímuls , sempre mantenint el vertigen de entendre deseguida, el que veiem.

Sí el lector ha estat pacient i no ha anat encara al seu mòbil per saber sobre la garoinada , aclarim que escrit en altre idioma “erizo de mar “, segur que ens hauria donat la resposta encara que   el concepte associat catxoflino , no tingui sonoritat immediata “cachopo “ la més semblant no es correspon amb el que representa les diferents propostes de catxoflino , de sèpia , de calamar de mongetes, de  mar i muntanya, de pèsols, de galta de porc, de escopinyes, de pollastre, de llamàntol, de salsitxes, i de peus de porcs, amb barreja de tres ,quatre d’aquests principals components, ja que der fer-ho amb tots , seria  quasi impossible. Parlem de 12 components principals. Inabastable ni pel famós personatge de Carpanta.

Les altres opcions de fer una descripció de guia Michelin, no em semblen atractives, ja que s’acompanyen de l’immediatessa rebutjada i que pot ser estressant i quasi pesadeta de suportar de les descripcions centrades en la gastronomia dels viatges que moltes vegades hem de suportar.

Paraules claus :garoinada, catxoflino,  Baix Empordà, Palafrugell, Calella P., Llafranc, Tamariu , ara si que es pot anar a internet i fer un viatge virtual , que millora molt quan es fa real.   www.gaironada.cat , però haurà de ser l’any 2024, ja que aquest 2023 finalitza el 31 de març.

@jose Coderch

 

 

 

 

Feu un comentari