ELS CAMINS DEL SENYOR

RETORN DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT A LA CAPELLA DE LA NATIVITAT DE LA TORRE D’EN PAU DE FEU I SOLER. SABADELL

La capella de la nativitat,  s’aixecava a instancies de  Pau de Feu i Soler l’any 1704 i  fou beneïda al 1705.

En el seu interior i segons les visites pastorals conservades, hi havia un retaule de fusta del naixement de Jesús i una verge del Roser en una cantonada.

Després, l’any 1916, el propietari de la Torre en Josep Nicolau d’Olzina Ferret de Riusech (5 de març de 1841 – 4 de gener de 1924)  , – últim descendent de la nissaga Olzina de Riusech, que segons la llegenda catalana van ser els que van descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la cova al segle IX –  va posar una imatge de la Verge de Montserrat, esculpida en fusta per l’escultor barceloní Tomàs Marquès.

Josep Nicolau d’Olzina i Ferret de Riusech

El retaule, cadires, elements de sagristia i la verge del Roser foren destruïts en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

La imatge de la “moreneta” però,  es va traslladar a la casa de la família a  Monistrol de Montserrat, i es va salvar gràcies als masovers, que en tenen encara la custodia.

Guillermo de Pallejá i Ferrer-Cajigal, VI marquès de Monsolís, propietari legítim de la imatge, voldria que aquesta , retornes a la capella quan s’hi facin les necessàries reformes, a les que es va comprometre l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant Camps (Sabadell, 4 de setembre de 1976; “aquesta és una fita històrica, que tanca un procés que ha durat molts anys. A partir d’ara la ciutat es podrà fer càrrec de la conservació del Castell de Can Feu, complint així un compromís del Govern municipal”. “D’aquesta manera donem resposta a una reivindicació de veïns i entitats, que històricament han demanat de recuperar aquesta icona sabadellenca”.

El castell de Can Feu ja és de titularitat municipal

Deixa un comentari