2n MIL·LENNI aC, EL DOLMEN DEL CAMÍ PARÉS

Revisem aquest cop una de les restes històriques més antigues que podem trobar a Guimerà, juntament amb els gravats rupestres de la Vall dels Pous que vam cobrir a l’entrada “2n MIL·LENNI aC, PETRÒGLIFS A LA VALL” d’aquest mateix blog.

Parlem del dolmen situat en un bosquet a pocs metres del camí Parés, a mig recorregut entre Guimerà i La Pobla de Ferran.

Com ja ens va passar amb la recerca dels petròglifs, si bé un cop l’has trobat tot es fa força evident, hi pots passar ben a prop i no adonar-te de la seva presència, ja que de lluny sembla una paret de pedra seca, o res més que un munt de pedres acumulades per eliminar-les dels cultius.

Dolmen del camí Parés (exterior)

Reproduïm a continuació la fitxa d’aquest dolmen que hem trobat al portal Megalitisme

  • Tipus: Estructura en pedra seca. Cambra, que manté el tancament superior, en falsa volta i passadís d’accés també cobert.
  • Període: Bronze (1800 ac / 650 ac).
  • Excavacions: Prospecció, el 2004, per Josep Oriol Font Cot.
  • Materials: No
  • Planta: Cambra sembla circular o sub-circular.
  • Orientació: A 4 m d’allà on es veu acabar el passadís s’hi veu una estructura de planta en arc de circumferència que pot pertànyer també al passadís. Si és així el passadís sembla canviar de 150o a 90 o.
  • Dimensions: Màximes interiors. Cambra: 2,10 x 1,20 m per 0,45 m d’alçada. Passadís: 1,20 (fins on acaba la volta cobertora) + 2,50 m, 0,60 m d’amplada.
  • Túmul: De terra i pedres. Conserva vestigis, tant al costat de llevant com al de ponent (en aquest aprofita desnivell natural).

Segons podem trobar a la web del Museu d’Arqueologia de Catalunya, els dòlmens són megàlits (construccions prehistòriques fetes amb grans blocs de pedres lligades en sec), construïts per diferents pobles i cultures durant uns tres mil anys, ara fa entre 6.500 i 3.500 anys. Dolmen és una paraula bretona que significa ‘taula de pedra’.

­Si bé podien servir per delimitar el territori o com a punt de reunió o de culte religiós, tenien una funció principalment funerària. Al centre de la construcció hi havia la cambra funerària, amb un accés que s’obria o segellava segons la necessitat i l’estructura era coberta amb un túmul de terra o pedres que oferia un aspecte de turó.

Dolmen del camí Parés (interior)

Es construïen, en indrets elevats i visibles, que dominaven el paisatge, amb la intenció de remarcar el perímetre de l’àrea que cada grup utilitzava per a l’explotació dels recursos del territori.

Tant si el trobeu com no, l’excursió s’ho mereix, ja que gaudireu d’unes vistes espectaculars dels voltants de Guimerà.

Jordi Sender i Beleta



Comparteix la publicació:

Feu un comentari