2018, EL CALENDARI DE LA CEBA

Com cada any publicàvem a principis de gener en el nostre tauler de la web, el Calendari de la Ceba, per gentilesa de la família Busquets. Per aquest any 2018, la previsió era de pluja persistent durant tot l’any.

Si més no, semblava una previsió força agosarada si tenim en compte els mesos precedents, d’intensa sequera i amb recursos hídrics sota mínims arreu del país. Però tal com pronosticava el Calendari de la Ceba, la situació ha fet un gir de 180° i des de l’entrada del nou les pluges han estat força abundants. Veiem les dades recollides a final del 2018:

A l’agost, tot i no haver-hi rovina, sí que ens ha deixat unes imatges prou impactants del riu Corb arran de les pluges que van caure durant aquest mes.

Fins i tot les restes de l’huracà Leslie van travessar les nostres terres a mitjans d’octubre, ja convertit en depressió tropical. Leslie ha estat el cicló més potent arribat a la Península ibèrica des de 1842 i un dels huracans de l’Atlàntic més duradors en el temps.

Un any que sense dubte serà recordat per la seva climatologia, res a veure amb el que veníem patint durant el darrer any.

Podem dir que el calendari de la ceba ho ha “clavat”. Aqui teniu la previsió pel 2019, que sembla que vindra amb prou aigua també.


A continuació en Francesc i en Sebastià Busquets ens fan cinc cèntims d’aquesta tradició:

“Fa una trentena d’anys que el nostre pare, en Ramon Busquets Duch, va practicar una tradició que els avantpassats feien la nit de cap d’any, per conèixer una mica com seria l’any nou en matèria de pluges, ja que la feina de pagès està plenament relacionada amb el temps i les pluges.

Aquesta tradició és molt antiga a les nostres contrades i gent dels pobles veïns la venen practicant seguin el costum dels besavis, avis, pares i fills.

Puntualment la vesprada de la nit de cap d’any veiem com el nostre pare agafava una ceba, la partia per la meitat i amb molta cura treia 6 clofolles de cada meitat per completar els 12 mesos de l’any. Una vegada fet això les posava una al costat de l’altra, al balcó, amb una cullerada sopera de sal, no massa plena.

La nit de traspàs d’un any a l’altre transcorria i l’endemà a punta de dia era l’hora de veure que havia fet la naturalesa amb aquella sal dins de les clofolles. És en aquest moment quant esdevé la sorpresa, veien que unes clofolles tenen la mateixa sal i d’altes s’ha convertit en aigua.

D’Est a Oest s’anomena cada clofolla amb gener, febrer, març, abril, maig, juny, juliol, agost, setembre, octubre, novembre i desembre. Cada una representa un mes, doncs el mes que la sal s’ha convertit en aigua ens diu que hi haurà pluja i la que conserva la sal serà un mes sec.

Aquesta metodologia puntual i amb molta cura va fer que la volguéssim compartir amb el mitjà de comunicació guimera.info, la qual cosa li feia molta il·lusió al pare i que ara la continua el Sebastià.

Anècdotes? Doncs si… que passa si aquella nit a estat molt ventosa i les clofolles se les ha emportat el vent? Doncs que no s’ha pogut fer la predicció detallada mes a mes, però l’experiència corrobora que aquell any ha estat un any molt abundós de pluja. Això ha passat dos cops durant els 30 anys que s’ha fet.

Aquest any 2018 es pot veure que fins al mes de juny s’està complint la predicció, esperem que els mesos d’estiu ens deixi gaudir de la piscina, platja i mercat medieval”.

Francesc Busquets, Sebastià Busquets, Jordi Sender

 

 

 



Comparteix la publicació:

2 comentaris a “2018, EL CALENDARI DE LA CEBA”

  1. Retroenllaç: GUIMERÀ / històries

Feu un comentari