PER ELLS NO ÉS NADAL

En Franklin jau arraulit a la manta, molt a prop del foc de llenya d’avet. Fa fred i els flocs de neu comencen a caure. A la seva Anglaterra natal ja feia fred, més, res a veure amb aquest fred que se’t fica dins l’ànima d’aquesta agresta regió del Yukon. Els cavalls, no gaire lluny, estan inquiets i renillen impacients. No es vol llevar encara; contempla el seu germà John que com ell també dormita davant el foc.

Sent una pena immensa per tot plegat. No han trobat or i, igual que molts altres crèduls, no varen trobar res, sols tenen algunes pells d’ant i de guineu que han caçat. Res de particular, no els donaran gaires monedes. En Franklin té por que no subsistiran un altre hivern com aquest. Ell va prometre a la seva mare que cuidaria del seu germà petit John. Amb la mà toca el fusell, no es poden atrevir, malgrat el foc, a estar distrets. Els llops i els ossos volten per aquí, els ha sentit al vespre mentre menjaven el conill que varen caçar al bosc i, per això, el té agafat per la culata, a punt de disparar.

Aquest territori que ell creia pròsper no els ha aportat res, sols penúries. Va prometre a la Mary, la seva promesa, que vindria carregat d’or. La mare li diu en una carta que li sembla que ja no l’espera; l’han vist passejant prop del molí d’en Henry; es deu haver cansat d’esperar. Aquí, de dones molt poques i, les que ha vist últimament són índies.

Aniran més al nord ara. Tan de debò trobin castors i linxs, o el que sigui, han de caçar molt o no subsistiran.

De cop i volta el germà es desperta i diu.

– Saps, avui és Nadal! Aquesta nit he somiat amb la mare i amb el seu púding. Què donaria per una cuixa de gall d’indi!

Ell, d’una revolada, s’aixeca, posa els troncs bé i atia amb més llenya el foc.

Damunt seu veu estels, més cap d’ells el de Nadal, i es diu que en aquest racó de món mai serà Nadal.

En John sospira i es colga millor sota la seva manta.

Encara que sigui Nadal ells faran la mateixa vida.

Monserrat Vilaró Berenguer

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.