SANT ANDREU DE BALTARGA. BAIXA CERDANYA

El Tomàs Irigaray Lopez i la Carmen Toledo Cañadas, ens fan arribar una no crònica en aquesta ocasió del poble i  l’església de Baltarga, situat a 1 080 m d’altitud, al vessant meridional del serrat de Baltarga (que forma, pel vessant oposat, l’estret d’Isòvol), a un quilòmetre i a l’oest del coll de Saig, límit entre la plana de la Cerdanya i la Batllia de Bellver. Pertany actualment al municipi de Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya), 

 
Del topònim Manuel Bofarull Terrades, defensa que procedeix de la llengua ibera per la seva similitud amb el terme basc biltarga, derivat de biltar i bildar , que podria traduir-se com ‘ gra de sorra, menudalla’
L’església parroquial de Sant Andreu és  d’origen romànic;  la església fou fundada l’any 890. La seva consagració la va portar a terme el bisbe d’Urgell Ingobert el 30 d’octubre de l’any 891, essent la seva possessió un domini disputat entre l’abadia de Cuixà i els comtes de Cerdanya. El dia de la consagració hi foren presents l’ardiaca Eufredari i altres clergues. L’església va ser dotada amb unes vinyes i amb un camp del comte Guifré I que marcava els límits d’un empriu.
Al segle XVIII, l’edifici va patir una transformació radical, d’aquella època son les dues capelles adossades i la torre campanar.
Té una sola nau coberta amb una volta de canó de mig punt i un absis semicircular. Dins el primer tram de la nau, a l’absis i en els arcs preabsidials, estaven decorats amb pintures murals, a l’església, en l’arc toral es conserven alguns vestigis.
Trobem un cartell que ens explica que al Museu Diocesà d’Urgell, es poden veure una Verge en majestat;   les figures de Caín i Abel , i un Agnus Dei envoltat d’àngels.
I si estem interessats en veure una taula del frontal de l’altar romànic, ens adrecen al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona, on se’n conserva una.
La interpretació del topònim que ens proposa Manuel Bofarull Terrades, és del tot aplicable a la Catalunya ‘ real’, reduïda clarament a ‘menudalla’ amb  l’excusa de la preservació del patrimoni, tant pels poders religiosos, com pels polítics i econòmics.
Reiterem des d’aquesta alçada, per la intercessió de Sant Andreu, la nostra ‘habitual’ pregaria, Senyor allibera el teu poble !!!!