NOSTRA SENYORA DE LES ESPOSES DE SANT JULIÀ DE CERDANYOLA AL BERGUEDÀ SOBIRA

De la visita que feien a Sant Julià de Cerdanyola, el Tomàs Irigaray Lopez,  Carmen Toledo Cañadas i la Gemma Irigaray Secall, en rebia una bonica imatge de l’ermita de Santa Maria de les Esposes.
Ens agradaria afegir una imatge dels Goigs d’aquesta Advocació Berguedana; – sou pregats fer fer-nos-els arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com –  en trobava aquí i allà, alguns fragments que ara us reprodueixo ;

Ens hores calamitoses
Que els marits marxen on cal
Us confien llurs esposes
Vos las guardeu de tot mal

Puig que Déu en ha donat
A Vos per consoladora
De les Esposes, Senyora
Mireu-nos amb pietat.

Pensem que en el primer vers es fa referència a la forçada participació  dels catalans a la mal dita  [ pels espanyols ] Guerra d’Àfrica,  i  Guerra de Cuba ;  en ambdós casos es lluitava per la llibertat i contra l’opressió.
De la descripció tècnica reproduïm :  Església d’una nau, orientada cap a llevant. Està coberta, de dins amb volta de canó esquifada i amb arcs torals i, per fora, està protegida amb un teulat -de teules aràbigues- a doble vessant. El mur, completament llis, està fet amb pedra irregular amorterada, però executat amb total pulcritud, sense cap tipus d’ornamentació escultòrica o plàstica, llevat d’un òcul i la porta adovellada. L’edifici ocupa, junt amb una petita plaça d’entrada, un relleix encinglerat, a un congost, al peu de la carretera de Guardiola a Sant Julià de Cerdanyola. Aquest lloc està obert a una extensa panoràmica en direcció a la vall de Bastareny.
L’obra de Santa Maria de les Esposes, correspon al segle XIX, concretament a l’any 1858. Es pot incloure, junt amb moltes altres esglésies d’aquesta comarca, dins el corrent del neoclàssic tardà i rural.
És un important centre de devoció mariana del Berguedà, i molt particularment de Sant julià de Cerdanyola i de   Guardiola.
Al costat de la porta una placa de pedra porta el següent missatge:

PIATOSA INSCRIPCIÓ
FETA PER EL FILL DE CERDANYOLA
JOAN CASALS CIRERA

SI CAP EL CEL VOLS FER DRACERA
VIANANT PER EIX CAMÍ
ATURA’T UN XIC ACÍ
I MIRANT PER L’ESPITLLERA
LI DIRAS MENTRE’S REPOSES
A NOSTRA MARE ESTIMADA
OH! VERGE DE LES ESPOSES
SIAU LA NOSTRA ADVOCADA
SI ES D’ACÍ O D’ANDOINA
SI DEVOT LI DONS ALMOINA
AL CEL TE SERA TORNADA.

Deixa un comentari