L’obtenim del fruit de l’olivera, Olea Europea, utilitzant només processos mecànics i físics, com la molturació i la pressió. En tots els processos es controla la temperatura, que no ha de superar els 35ºC. L’acidesa màxima, o el que és el mateix, tant per cent de contingut d’àcids grassos, no supera el 0.5%. |
FACTORS QUE INFLUEIXEN EN LA QUALITAT DEL NOSTRE OLI
COMPONENTS ANTIOXIDANTS
NATURALS DE L’OLI
L’oli d’oliva verge extra és un mer suc de fruites, sense additius ni conservants. Per produir-ne un litre són necessaris entre 4 i 5 quilos d’olives fresques i netes.
El color de les olives no està lligat a la varietat, sinó a la seva etapa de maduració, verdes al principi i negres quan madu- ren.
És convenient consumir l’oli d’oliva dins del seu any de producció, encara que ben conservat pot durar fins a 18 mesos sense perdre les seves millors característiques organolèptiques.
Aire, llum i calor el deterioren, per la qual cosa és procedent aïllar l’oli d’oliva d’aquestos factors.
Sobre una base circular de pedra, giren unes moles o curres de pedra de forma troncocònica. Les olives van caient sobre les cu- rres des de una tolva situada a d’alt. El moviment circular de les curres te un component de translació i un altre de relliscament, produint la dilaceració de les olives. Aquestes un cop xafades formen una pasta que és conduida per una canal que hi ha sobre la base circular, per una paleta que ressegueix aquesta canal i arrossega la pasta a un dipòsit. Desprès aquesta pasta passa a la batedora, amb l’objectiu d’aconseguir una bona separació dels diferents components que la constitueixen.
L’esmentada pasta es posa a fines capes sobre els esportins o confins (discos de espart o be de teixit porós), que es disposen el un sobre l’altre en una vagoneta on van guiats per una agulla central. La vagoneta carregada es posa a la premsa hidràulica, que fa pressió a través de les bombes per obtenir d’aquesta manera l’oli que passa per una canal per anar a les bassetes de decanta- ció on es separa l’oli de l’aigua que porten les olives. A l’ esporti hi queda la pinyola . L’oli es guarda dins el cup on reposa i al cap d’uns dies es trasbalsa a un altre cup. L’objectiu d’aquest procediment no és un altre que separar els baixos (restes de humitat e impureses) de l’oli. Es així com obtenin el nostre excel.lent oli d’oliva verge extra. El de la millor qualitat.
La actual cooperativa va néixer en la dècada de 1920-1930.
Al poble sempre hi havia hagut el molí de la vila que posteriorment es va denominar sindicat agrícola, per passar anys més tard a ser la Cooperativa del Camp de Nalec.
L’edifici que l’ acull es va acabar de construir l’ any 1929. Allí hi van portar maquinaria del antic molí de la vila com les curres de pedra, i d’altres es van modernitzar com la premsa hidràulica i un grup de bombes per fer-la funcionar. (Cal tenir en compte que abans es premsava i molturava amb la força del animals).
La cooperativa estava ubicada a peu de carretera i això feia molt mes fàcil l’ accés per portar les olives al molí. Aquesta cooperativa permetia als pagesos de poble, en un esforç comú, molturar les seves olives, i elaborar el seu oli, que desprès seria per a consum propi i per a la venta.
Avui continuem elaborant l’ oli igual que al 1929, amb les mateixes curres, respectant aquest saber fer de la nostra tradició, amb la mateixa premsa de esportins, totalment en fred, amb la decantació de l’ oli a les bassetes. Potser per això el nostre oli es tan apreciat.
Una manera de fer artesana, totalment natural.
Socis: 56
Tenim presència a les fires de les nostres contrades:
Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega
Festa de l’Oli de Belianes
Fira de l’Oli de la Vall del Corb
Avda de la Diputació s/n
2534 Nalec, Lleida
info@cooperativanalec.com