Ruta 1: Font Cirera-Surgència de la Font Cirera-la Fonteta

Powered by Wikiloc

Aquesta ruta ens portarà a conèixer dues de les fonts del terme i una surgència d’aigua que alimentava una d’elles. També trobarem boniques parades de pedra seca i altres restes arquitectòniques.

Moltes de les fonts del terme de Guimerà han perdut el cabal d’aigua, fruit de moviments de terres, o per assecament natural. Alguna s’ha recuperat en el últims anys amb aigua canalitzada, respecte d’altres només en trobarem els vestigis. En el link següent podeu trobar un recull de totes elles: http://www.guimera.info/wordpress/histories/les-fonts-del-terme-de-guimera/

Aquesta ruta surt de Guimerà, just on es troba la font urbana Font del Pont, i enfila amunt pel carrer de Sant Jordi. Als cinc minuts passarem per la creu de Sant Jordi i, una mica més amunt, trobarem la font Cirera.

La font Cirera font antigament alimentava uns abeuradors per animals i, en els anys 70 del segle XX, es va construir el que avui en dia és la font Cirera i s’hi va fer arribar aigua canalitzada del poble. Va quedar abandonada fins que, cap el 2010, va ser recuperada pels joves del poble. Si no porteu aigua, aprofiteu per carregar aquí la cantimplora perquè no tornarem a trobar aigua potable durant la ruta.

Creu de Sant Jordi

Font Cirera

Agafem el camí que surt just per damunt i darrera de la font, que és l’antic camí ral (feu atenció que no s’ha d’agafar la pista principal). El primer tram està prou fressat pels tractors, però al cap de 200 metres passarem un tros amb argelagues que fan difícil de caminar. Val la pena portar de pantalons llargs per evitar les esgarrinxades.

Arribarem a una cabana amb eines del camp, l’hem de passar per l’esquerra i cercar la continuació del camí ral. Just en el tram que el camí s’enfila, a mà esquerra, entre els matolls i arbres trobarem una petita clariana que si ens hi endinsem podrem veure la surgència d’aigua procedent de la mina que alimentava la font Cirera que hem vist abans, i que passava per una antiga canalització de pedra. Es poden veure restes d’aquesta canalització una mica més avall. Continuant el camí trobarem una imponent parada de pedra seca.

Paret de pedra seca

Corral de Mas d’en Cap

Continuem pujant i, a mà dreta, trobarem el Corral de Mas d’en Caps, en runes. Si us hi acosteu podreu veure les restes d’una antiga torre fortificada que encara manté alguna espitllera.

La Fonteta

Seguim caminant, i ens incorporem al camí dels Argelagars que, avall, ens portaria de nou a la Font Cirera. Continuem amunt fins arribar als plans on hi trobem un encreuament de quatre camins. Girem a l’esquerra i continuem fins un nou encreuament que agafarem a l’esquerra i començarem a perdre alçada pel Camí dels Pous. En aquest fondo, també anomenat dels Pous, s’hi trobava una font amb el mateix nom, que va permetre l’existència d’horts en aquesta zona. A l’esquerra del camí hi trobem la Torre del Carlà.

Continuem baixant i just abans de tornar a sortir a la carretera i de la pallissa de l’Aguait de cal Sec, a mà dreta hi trobem un petit camí marcat per pollancres que ens portarà a la Fonteta. Aquesta font va rajar fins els anys 80 del segle XX. Era la font més popular durant els anys 50, doncs el diumenge a la tarda era habitual arribar-s’hi caminant per la carretera.

Un cop a la carretera tornarem cap a Guimerà i passarem per davant del Bosquet de les piscines, una zona de pícnic recuperada recentment (de moment sense aigua). Si és estiu, també podreu fer un bany a la piscina municipal.