6 – El portal de Tàrrega

Sortint del portal del carrer de Jussà, ja som al carrer de Baix, on buscarem una travessia que puja per unes escales per arribar al carrer del Portal i entrar de nou a la vila medieval pel portal de Tàrrega. En aquest curt tram podrem observar la diferent estructura de les cases, i, sobretot, la disposició i amplitud dels carrers; haurem fet el recorregut d’una part del Raval o vila nova.

El portal de Tàrrega, també dit de Ponent o del Forn, suposa l’entrada a la vila pel vell camí de Tàrrega. La portalada és composta a partir d’un arc de mig punt en dovella sobre el qual hi són representades tres pinyes i dues ales, armes de les famílies Pinós i Alemany, i que permet suposar una datació entre finals del segle XIV i principis del XV.

Al sobre seu, hi apareix una inscripció de Pere Galceran de Castre i de Pinós fet l’any 1591, que fa pensar en una posterior reconstrucció d’aquest pany de muralla.

Passat el portal trobem el carrer de la Cendra i, a la seva dreta, tot baixant, el bonic racó de cal Minguella, indret habitual de pintors i fotògrafs, i el carrer Major, el qual fa cap a la plaça del poble.

Visualitza-ho amb Google Street View

Guimerà pas a pas