Vitrall dedicat a la Bovera, a la Sagrada Família

Article de Joan Torres Domènech publicat a la revista L’Om (abril de 2006)

Gaudí no va determinar res respecte als vitralls al pla del Temple. Així, la Junta projectà la iconografia d’acord amb la idea de dedicar cadascun dels quatre murs laterals a dues diòcesis catalanes, afegint-hi els santuaris i els sants propis (amb la incorporació del seu nom). Els dos murs de la façana de la Passió s’han dedicat als bisbats de Barcelona i Solsona i de Girona i Vic, i els dos de la del Naixement als de Tarragona i Tortosa i de Lleida i Urgell. L’artista Joan Vila-grau, d’acord amb l’arquitecte de les obres, Jordi Bonet Armengol, i el rector Mn. Lluís Bonet Armengol n’han seleccionat i elaborat els motius.

Als dos murs laterals de la fatxada del Naixement, que pertanyen a la primera solució gaudiniana, és a dir, la neogòtica, en el finestral nord a l’exterior, hi ha la imatge de sant Francesc d’Assís, obra de l’escultora Montserrat Garcia Rius. Al centre de la rosassa, podrem llegir Roser, que serà dedicada a la Parròquia de la Mare de Déu del Roser de Barcelona, veïna de la Sagrada Família. En els seus finestrals es trobaran distribuïts l’arquebisbat de Tarragona i el bisbat de Tortosa.

Al costat de les torres, seguint els pètals de dalt a baix, Tarragona tindrà els següents santuaris: Roser de Vilallonga del Camp, Paret-Delgada de la Selva del Camp, Pineda de Vila-seca de Solcina, Bovera de Guimerà, Siurana, Tallat de Montblanquet, Claustre de Tarragona i Roca de Mont-roig del Camp. En les rodones grans: Poblet, Misericòrdia de Reus i Camí de Cambrils de Mar. Els noms de sants i santes en els tres pisos seran: Fructuós-Augurí-Eulogi, Tecla i Magí, a dalt; Pròsper, Llúcia i Cristòfor, al bell mig; i Bonaventura Gran,
Oleguer i Pere Armengol, a baix.

Arran de l’absis, el bisbat de Tortosa, seguint els pètals de dalt a baix, tindrà: Remei de Flix, Socós de Càlig, Balma de Sorita, Salut de Traiguera, Pallarols de la Sénia, Ermitana de Penyiscola, Pietat d’Ulldecona i Remei d’Alcanar. En les rodones grans: Cinta de Tortosa, Fontcalda de Gandesa i Vallivana de Morella. Els noms de sants i santes en els tres pisos seran: Bàrbara, Blai i Llorenç, a dalt; Abdó-Senén, Gil de Frederic i Pere Sans, al mig; Jacint Orfenell, Enric Ossó i Rosa Molas, a baix..