ACTE DE DONACIÓ DEL RETAULE DE GUIMERÀ A LA PARRÒQUIA

El dia 28 d’abril de 2007 serà un dia que molts de nosaltres recordarem per sempre. Com dèiem en el díptic que vam repartir aquells dies per Guimerà, 600 anys desprès, el Retaule de Guimerà ha tornat a la vila. Quina gran satisfacció per tots els que hi hem posat el nostre gra de sorra per tal de que així fos!

Un cop experimentada la gran satisfacció de veure el retaule totalment acabat una setmana abans de la data de la inauguració, com no podia ser d’una altra manera, i no havent tingut cap problema en tots els treballs de la ubicació a la capella del Sagrat Cor, només ens quedava que l’acte de donació a la Parròquia estès a l’alçada. Doncs s’ha de dir que l’acte de Donació sí va estar a l’alçada!

Va ser un acte senzill però solemne i entranyable. Hi havia  qui  hi havia d’haver. Si filem prim, només es podia trobar a faltar en un esdeveniment com aquest a dues persones; l’arquebisbe que ja sabíem que no podia ser-hi per tenir altres compromisos an- teriors, i s’ha de dir que el va suplir molt bé el vicari general, i mossèn Josep Martí que el vam trobar a faltar per partida doble, era l’únic capella en actiu dels que han estat a Guimerà que no va oficiar a la Missa i com a Delegat diocesà per al Patrimoni… També hi havia de ser, encara que només fos per veure el retaule instal·lat. Segurament va tenir algun impediment que no ho va fer possible.

La cerimònia de la Missa va ser solemne per com estava oficiada. La va presidir el Vicari General amb l’acompanyament de l’arxiprest i de tots els capellans que alguna vegada havien estat rectors de la Parròquia de Santa Maria de Guimerà.
L’església estava plena de gom a gom com en les grans celebracions. Tothom i va voler estar present. Era una fita històrica.  No s’inaugura cada dia un retaule!

Al final de la cerimònia de la Missa es va fer la benedicció del Retaule de Guimerà.

Feta la benedicció, es va iniciar l’acte de Donació sense cap mena d’interrupció, com si tot estès previst com una única funció religiosa.
El contracte de Donació el van signar el rector de la Parròquia, Joan Francesc Amigó, l’alcaldessa de Guimerà, Magda Monyarch i el president de l’Associació Guimera.info, Pasqual Prous.

No hem d’oblidar que amb el contracte de Donació hem assegurat que la còpia del Retaule de Guimerà, tot i ser propietat de la Parròquia, aquesta i l’Ajuntament tenen la obligació de conservar- la i mai ningú de forma unilateral la podrà treure de la església.

El contracte el teniu tot seguit:

Contracte de la donació 

 

Un cop signat el contracte es va passar als parlaments. Tots els parlaments van ser breus i molt concrets en el contingut.

La primera intervenció la va fer el Sr. Joan Duch que va introduir a Ramon de Mur i Guimerà a començaments del segle XV.
L’alcaldessa, Sra. Magda Monyart va fer la segona intervenció destacant el seu agraïment i el de tots els guimeranencs per       la iniciativa d’haver fet aquesta reproducció. Va acabar el seu parlament desitjant a tothom una bona Festa Major.

El protocol de l’acte va fer que a mi, com a president de l’Associació Guimera.info em toqués fer la tercera intervenció. El que vaig dir es el següent:

El dia d’avui es per a tots nosaltres un dia molt especial. Amb aquest acte culminem mes de quatre anys de treball en aquest apassionant projecte del que tot seguit us en volem fer algunes breus pinzellades:

Ens vam proposar recuperar per Guimerà aquesta magnífica obra, tenint clar des d’un primer moment que no tenia cap sentit treballar per retornar al poble el retaule original que es conserva al MEV, doncs aquesta església, com la gran majoria, no te ni les condicions de seguretat ni de conservació per poder-hi tenir una obra de tant valor. No cal dir que el Retaule de Guimerà es la obra més important de la pintura gòtica catalana de començaments del segle XV. Al seu autor, Ramon de Mur, fins que no es va conèixer la seva identitat se’l anomenava el Mestre de Guimerà.

Des del primer moment el nostre objectiu ha estat fer una reproducció ben feta i d’un alt nivell de fidelitat tal que davant d’ella, al admirar-la, es tinguessin les mateixes sensacions que si el que estesi’m admirant fos l’obra original.

Aquest repte ens ha portat a desenvolupar una tècnica molt innovadora, mai fins ara utilitzada en el mon de la reproducció d’obres d’art d’aquest tipus, que ens ha permès obtenir aquest excel·lent resultat. Es va dir a la presentació del projecte a la RACBA que pot ser, sense adonar-nos-en ni ser la nostra intenció, hem creat el Mestre de Guimerà del segle XXI.

Ara es el moment de donar el nostre reconeixement a les persones que han estat claus per tirar endavant aquest projecte:

  • per una banda a les empreses amb les que hem desenvolupat el projecte, doncs han superat totes les dificultats que se’ls han presentat al llarg del projecte, que no han estat poques per la novetat del que s’estava fent: Julio Gómez – PapelGel, Miquel Obradors – Nub3D, Miguel Fortés – Slot Circuits, Marc Navarro
  • Cubic Media, Hewlet Packard, Joan Badenes – gestió de l’assegurança, Josep Mª Riba – MEV, Josep Mª Xarrié – Centre restauració Valldoreix, Josep Corbella – el nostre advocat, Albert Gimeno – Aparellador – germans Joan i Antonio Armengol – els paletes, Albert – Decorinox, Jaume i Silvestre Minguell – els .. Moltes gràcies a tots ells!
  • per una altra banda s’ha de dir que aquest projecte, que ha tingut un cost elevat, s’ha fet únicament amb el suport de particulars que no volen fer pública la seva identitat. Des d’aquí el nostre agraïment per la seva confiança i pel seu recolzament en tota la gestió del projecte. Sense ells no hauria estat possible. Moltes gràcies!

Molt bé doncs des d’avui, 600 anys després de que s’hi instal·lés el retaule original, l’església de Santa Maria de Guimerà torna a tenir el seu retaule.

Moltes gràcies.

Pasqual Prous

 

Després va intervenir el President de la RACBA Sr. Jordi Bonet destacant la importància del innovador sistema utilitzat per fer aquesta reproducció, pioner en el mon de l’art i que obre mol- tes possibilitats per poder retornar al seu lloc d’origen obres que avui no hi poden ser per no poder garantir les condicions de se- guretat i conservació.

Tot seguit li va arribar el torn a Mn. Joan Francesc Amigó que va intervenir llegint una bonica poesia dedicada al retaule i a aquesta celebració. Aquesta poesia la podreu llegir amb il·lustracions del dibuixant Xavier Pedra al final d’aquest apartat.

El Vicari General va fer un discurs reforçant el positivisme de tots els discursos anteriors i agraint el treball que s’havia fet del que a partir d’ara en podrà gaudir tot el poble.

Aquí van acabar els parlaments i tot seguit va haver-hi una interpretació del Cor Jove de Veus Blanques d’Ivars d’Urgell i de l’Escola de Música de Tàrrega.