El retaule de Guimerà de Ramon de Mur

El Retaule de Guimerà, l’obra més important de Ramon de Mur, va ésser pintat entre 1402 i 1412.  És un retaule grandiós, un dels més grans de la època. Les seves mides eren 7.30m d’alt per 5.24m d’ample. Estava ubicat a la paret frontat de l’església de Santa Maria de Guimerà.

Es tracta d’una pintura al tremp sobre suport de fusta de noguera. L’obra  s’enquadra dins de la pintura gòtica catalana d’estil internacional. Aquest estil es defineix per l’elegància de les formes, la desaparició del color daurat dels fons i per la utilització abundant de colors.

És una obra molt interessant per les mostres de perspectiva i pels dissenys d’arquitectura i mobiliari que, junt amb els elements de dibuixats i acolorats paisatges, donen el marc ideal a les seves estilitzades figures, riques en color i estudiat vestuari. Les elegants composicions d’interiors són la mostra complementària de les pintures on integra la terra amb plantes i animals.

 Aquesta és una de les nombroses obres que l’autor, des del seu taller de Tàrrega, va realitzar a les comarques de l’Urgell, la Segarra, la Conca de Barberà i les Garrigues.

Una característica de Ramon de Mur és que no se li reconeixen deixebles degut a que tenia la costum de treballar sol o bé amb molt poca ajuda. Això ens porta a suposar que el Retaule de Guimerà el va fer ell tot sol.

Actualment d’aquest retaule se’n conserven 23 taules, de les 32 que tenia originalment, al Museu Episcopal de Vic. Ens preguntem com aquest retaule va arribar al Museu de Episcopal de Vic. És molt probable que fos quan el bisbe de Vic, Josep Morgades, amb motiu de la exposició Universal de Barcelona de 1888 va fer una crida a tots els capellans dels pobles arreu de Catalunya per tal de recollir tota mena d’obres que tinguessin a algun racó de la seva parròquia. Tres anys després, a l’any 1891 el mateix bisbe Josep Morgades va inaugurar el Museu Episcopal de Vic on hi va col·locar totes les obres que va recollir. Avui el Museu Episcopal de Vic es un del principals museus de Catalunya que us recomem visitar.

L’any 2007 la nostra associació, guimera.info, vam fer-ne una reproducció “exacta” utilitzant una tecnología innovadora (projecte pel que vam tenir un reconeixement a nivel internacional) lo que ens permet avui poder contemplar aquest magnífic retaule a l’església de Santa Maria de Guimerà, el seu lloc d’origen.

Als diferents punts d’aquest apartat (podeu clicar damunt de cadascun d’ells) desenvolupem en detall tot el que coneixem de Ramon de Mur, del Retaule de Guimerà i també de com s’ha fet el projecte de la seva reproducció que ha permés tenir-ne una còpia a l’església de Guimerà. Tota aquesta documentació forma part del llibre “Guimerà i el Retaule de Ramon de Mur” que vam editar l’any 2011 i del que si en teniu interés el podeu adquirir al Museu de Guimerà.