Les activitats de lleure són una necessitat vital pels infants

Article de la Mañana per Àlex Sánchez Torres

Les activitats de lleure són una necessitat vital pels infants”

Els casals i colònies d’estiu compten amb més de 16.300 joves lleidatans inscrits i 486 activitats entre la Plana i el Pirineu

Per Àlex Sánchez Torres

 

5 juliol, 2021

 

“Les activitats de lleure són una necessitat vital pels infants”

Un grup de nenes i nens es diverteixen en un dels casals que ofereix l’entitat de lleure Quàlia, del Grup Alba

Després d’un 2020 en què l’oferta de casals i activitats de lleure va estar limitada per la situació del Covid-19, les expectatives per aquest estiu són molt millors i tal com explica Lluís Nadal, director de la Cooperativa Lleure Quàlia, del Grup Alba, la previsió és superar les xifres que es van assolir el 2019, abans de l’inici de la pandèmia. Així doncs, Quàlia es presenta amb una oferta atractiva que inclou 38 casals d’estiu a diferents poblacions de Lleida. Nadal explica que les famílies han vist la “necessitat vital” que suposa el lleure. Això, sumat a l’experiència viscuda l’any passat, els ha fet perdre el respecte a portar els seus fills als casals. “L’estiu passat va ser complicat, sobretot a l’inici, però enguany estem veient que les famílies han perdut la por gràcies al fet que la situació està millor que l’any passat”, assenyala Nadal.

Aquest 2021, l’entitat recupera les activitats de lleure dirigides a persones amb diversitat funcional i malaltia mental. En aquest sentit, oferiran un total de 20 activitats al llarg de l’estiu, 4 torns de vacances, i casals i 2 torns de colònies pels infants de l’Escola Alba. Nadal explica que s’ha tingut en compte més que mai els joves, que són un dels col·lectius que amb el Covid-19 ho ha passat més malament a nivell de lleure aquest últim any. “El lleure és un espai de socialització, diversió i aprenentatge i a la vegada suposa un repte i una necessitat pels infants”, sosté Nadal. Per aquest motiu, des de Quàlia han apostat pels camps de treball locals on els joves duen a terme activitats de voluntariat a la seva població, donant suport a projectes en col·laboració amb els Ajuntaments. L’any passat, l’entitat va impulsar la primera experiència a Tàrrega i va ser tot un èxit i han decidit ampliar-ho a sis poblacions més.

Des de la Fundació Pere Tarrés s’ofereixen a Lleida un total de 66 activitats que mouran gairebé 3.000 infants i 500 monitors. Andreu Porta, secretari tècnic del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) explica que encaren la temporada amb “optimisme” i entenent que les activitats de lleure són molt necessàries per desenvolupar l’activitat dels infants. “Després d’un curs que ha estat dur, és necessari que puguin tenir un espai de lleure i diversió”, diu Porta.

Per la seva banda, des de la Fundació Verge Blanca assenyalen que aquesta nova temporada suposa poder recuperar l’activitat al 100% després d’un 2020 marcat per la situació sanitària i per unes colònies que van haver de celebrar-se amb normes més rígides. Així doncs, Joan R. Saura i Aranda, president de la fundació, celebra que enguany puguin desenvolupar-se amb més “flexibilització”, un detall que els infants agrairan, explica Saura. La Fundació Verge Blanca organitza torns de casals a l’Episcopal, el Joan XXIII a Balàfia, així com colònies a Vilaller i un camp de treball per a joves. Per dur a terme les activitats, els casals han d’adaptar-se als protocols sanitaris. En aquest sentit, des de Quàlia detallen que les activitats de grup funcionaran amb 10 infants per monitor, “mentre que a l’exterior es podran barrejar diferents grups de com a màxim 30 persones”.

Segons dades de la Direcció General de Joventut, més de 180.000 infants i joves ja s’han inscrit en casals i colònies a tot Catalunya. Aquesta és una xifra que supera la del 2020 i s’apropa a la del 2019. A la demarcació de Lleida (comptant la Plana i el Pirineu) hi ha notificades un total de 486 activitats, de les quals un 36% són casals de vacances, un 31% colònies, un 23% acampades, un 8% rutes i un 2% camps de treball, que de moment acolliran 16.325 joves i infants. Els casals d’estiu programats per aquesta campanya a la comarca del Segrià comptaran amb uns 7.000 participants. El Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei “Jove Segrià” dóna suport a totes les activitats d’aquesta mena que es desenvolupen durant l’estiu, la majoria de les quals es posen en marxa a principis de juliol. Fins al moment, s’han notificat un total de 142 activitats.

Beques per garantir l’accés dels joves més vulnerables
Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a les activitats d’educació en el lleure d’aquest estiu, el Departament de Drets Socials destina 1.150.000 euros a beques. A més a més, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de ‘L’estiu és teu!’, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies vulnerables. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa una campanya solidària per becar els casals i colònies d’estiu de nens i nenes en situació vulnerable. A més també facilita l’opció de fer donacions des de 20 a 1.200 euros, en funció de les possibilitats de cadascú. Des de la Fundació Verge Blanca també donen la possibilitat de fer un donatiu amb la finalitat que “els infants tinguin accés a una educació i a una vida més digna” i tothom pugui viure l’experiència.

 



Comparteix la publicació: