Informació sobre antics comerços i oficis de Guimerà

Com moltes persones vinculades al poble de Guimerà ja coneixeu, ha nascut un Projecte amb nom de ViuGuimerà. Aquesta proposta vol traccionar la lluita contra el despoblament rural, fenomen que afecta a moltes parts del territori català. El projecte s’estructura en 5 eixos (Urbanisme i patrimoni, Infància i joventut, Sectors productius, Empreses de serveis, Turisme) on hi conflueixen multitud d’iniciatives.

Una d’aquestes iniciatives ha sorgit en el grup de turisme, on hem volgut recollir la memòria i la història de molts establiments que han donat vida a Guimerà, amb un objectiu inicial de fer més atractives les visites pel poble. Aquest treball de recerca ens permetrà tenir una una idea més aproximada de la vida activa i comercial del poble.

Tot i que aquesta ha estat la motivació inicial del projecte, poc a poc ens hem adonat de la rellevància de deixar escrita la memòria de moltes persones que els han conegut o bé que els han explicat de la seva existència. De ben segur que tots aquells que ens estimem Guimerà ens agradarà conèixer i conservar aquest patrimoni de forma escrita.

Hem començat fent una relació dels comerços, establiments i artesans que hi havia hagut al poble, entre la memòria de pares i padrins i articles publicats per l’equip de Guimera.info,  n’han sortit més d’una quarantena.

Hem aconseguit contactar amb moltes de les famílies i/o descendents dels propietaris o arrendataris que havien regentat els comerços o treballant en els oficis, encara que en algun cas ja no hem trobat cap contacte o bé els propietaris actuals ja no en conserven cap informació.

En la majoria de casos les famílies vinculades a aquests antics comerços i oficis s’han sumat ràpidament a participar en aquesta iniciativa. Per aquest motiu volem agrair a totes les persones que hi han col·laborat compartint amb nosaltres part de la història de la seva família, anècdotes, fotografies, vivències, etc.

No ens volem oblidar dels establiments actuals que també conformen la història i l’actualitat del poble, que continuen desenvolupant una tasca vital i essencial per la vida de tots nosaltres.

Animem i convidem els que encara no heu fet l’escrit per a que us sumeu al projecte enviant-nos un correu a botiguesguimera@gmail.com.

També volem agrair la bona predisposició de l’equip de Guimerà.info que ens ha facilitat el mitjà i ha treballat per poder compartir aquesta feina amb els visitants i amb totes les persones que viuen, han nascut o es senten del poble, en definitiva s’hi senten vinculades d’alguna manera.

Us presentem com un primer TAST del projecte aquesta llista de comerços i oficis (més de 30¡¡) que anirem ampliant conforme anem rebent altres escrits. Ho podeu consultar en l’apartat de Memòria Gràfica i escrita, dins d’Antics costums i tradicions, el nou apartat de Antics comerços i oficis

Gràcies a tots

Projecte ViuGuimerà

 

 Comparteix la publicació: