Cal Forn,
forn de pa

Antics comerços i oficis↵

 

El meu avi matern, Josep Roselló i Bonet, era un cabaler de cal Cornet que va néixer el sis de juny de 1886. Quan tenia dotze anys el van enviar a Barcelona a treballar en una taverna d’uns coneguts. Amb el temps va canviar d’ofici i va treballar de forner a Sants, per compte d’altri.

L’any 1914 va tornar a Guimerà, encara hi tenia els pares, per regentar un forn situat al carrer Carretera nº 24 al costat esquerre de cal Salla, actual Ajuntament, en una casa propietat de cal Rossich que va llogar juntament amb un corral que hi havia a l’altre costat de la carretera.

No tinc coneixement de qui regentava el forn abans d’ell.

Quan va tornar a Guimerà ja era casat i tenia un fill que va morir de petit. Va tenir una filla, la meva mare, i un fill. La família va continuar a través de la filla perquè el fill era discapacitat i va romandre solter.

Com a curiositat, fins l’any 1922, quan va arribar l’electricitat a Guimerà, pastava al corral amb una sínia que movia un cavall que es deia Ninyo, i travessava la carretera, amb la pasta, fins a l’obrador.

El nom de la casa:

Aviat tothom en va dir cal Forn del Cornet. Amb el temps, ja abans de la guerra, va quedar reduït a cal Forn i així l’hem conservat.

Durant uns anys, no puc concretar quants, abans de la guerra, la meva família també va tenir una botiga de queviures, instal·lada a tocar del forn, als baixos de cal Salla.

A finals de 1958, a causa de la incipient despoblació de Guimerà, de l’existència de quatre forns i del baix preu que la gent estava disposada a pagar per la producció del pa, la qual cosa va provocar una mena de “revolta” al poble (aquesta és una altra història), la meva família va considerar que el negoci no era viable i es va traslladar a Barcelona.

Em penso que el forn el va ocupar una altra família però no en sé res més.

Josep M. Minguell i Roselló

Febrer, 2021