Cal Farnou,
brodadora

Antics comerços i oficis↵

 

L’OFICI DE BRODADORA: Montserrat Llort de Cal Farnou, Malena Torrens de Cal Rauet.

Les noies de Guimerà, durant els anys 50 i 60 i també anys anteriors, tenien costum d’anar a aprendre a brodar. L’objectiu era sempre fer-se l’aixovar. A Guimerà n’hi havia unes quantes  que ensenyaven a les altres a casa seva. S’hi anava a les tardes i sempre que no hi hagués feina al tros.

Una d’aquestes cases on s’anava a aprendre a brodar era  Cal Farnou. La Montserrat Llort era la mestra i a casa seva  hi anaven unes quantes noies, entre d’altres  la Malena del Cal Rauet, la Maria de de Cal Otxo, la Pilar de Ca la Bepa, la Conxita de Cal Carabasser, la Maria de Cal Moretes, l’Antònia de Cal Pajostre.

El primer que aprenien era a “embastillar”, és a dir, omplir amb una sèrie de bastetes tots els dibuixos que havia fet la “mestra”. Després es feia cordonet, tot resseguint el dibuix, i quan el dibuix ja tenia volum, calia fer l’acabat fent bastes llargues de banda a banda. D’aquesta feina minuciosa i precisa en sortien un preciosos brodats que totes portaven en el seu dot el dia del seu casament.

La Montserrat de Cal Farnou també feia brodats per encàrrec. En aquesta tasca també l’ajudava la Ramona de cal Cornet a fer el “fistó” de les vores dels  llençols.

Quan a principis del anys 60, la Montserrat va anar a viure a Palleja, va donar tots els seus dibuixos a la Malena de Cal Rauet i aquesta va continuar la seva tasca de “mestra brodadora” fins que es va casar, l’any 1964.