Ca la Paula,
pintora

ROSA SABATÉ VILA – CA LA PAULA

(C/Portal, 28 – actualment ca la Marieta)

La Rosa, coneguda popularment com a Roser, va néixer a Guimerà cap al 1910. La seva mare Magdalena, nascuda a Savallà del Comtat, es dedicava a pintar per les cases. La Roser va substituir-la amb aquest ofici cap al 1928. En aquell temps les parets s’emblanquinaven en blau i es feia servir una escombra que la adaptaven a les seves necessitats.

En temps de molta feina l’ajudava la “Tuies” de cal Colom (germana de l’Antonia, la modista), i una curta temporada també una senyora de Ca La Genoveva.

Per marcar la línia recta als sostres utilitzaven un cordill que el tenyien de color blau i el subjectaven als extrems de la paret, i amb una petita pressió quedava la marca feta. El mateix sistema, però amb color mangra (vermell, com el de les rajoles del terra), servia per marcar el sòcol.

Com totes les coses, aquest ofici va anar evolucionant i també feien sanefes amb cartró i paper.

També tenia uns rodets que portaven com una silicona amb uns gravats que al passar-los per la paret deixaven marcat el dibuix que portava. Hi havia diferents models.

Les portes les decorava amb imitació a fusta i li quedaven molt bé. Un dels components que utilitzava per fer el color era la cervesa (en desconeixem altres). També feia empaperat de parets. Les fotos que segueixen son de portes pintades per ella; la de material es del que ella utilitzava. Les fotos anteriors a aquestes son com a mostra del que feia.

Document elaborat per Josep Florensa Sabaté i Matilde Florensa Armengol.