Vallfogona de Riucorb

El poble de Vallfogona de Riucorb, anteriorment anomenat Vallfogona de Lorda o de Corbell o de Comalats, va ser repoblat pels comtes de Queralt el segle XI, quan la vall de Vallfogona era coneguda com “Vallis Alfedio”. L’any 1190 els comtes de Queralt van donar el castell de Vallfogona a l’Ordre del Tremp que van mantenir la possessió fins a la dissolució de l’ordre el 1312. Va passar llavors a les mans dels cavallers hospitalaris que el 1416 van restaurar el castell.

L’església parroquial està dedicada a Santa María. És d’estil gòtic encara que la seva portalada és romànica. El 1385 l’escultor Jordi de Déu va realitzar un retaule amb escenes de la vida de la Verge del qual només es conserven algunes parts.

Es conserva les ruïnes del castell del temps dels templaris. L’església de Sant Pere dels Bigats es creu que va pertànyer a un antic monestir instal·lat en el lloc abans de la Reconquesta.

Un dels personatges més famosos de la població va ser Francesc Vicent Garcia i Torres, el rector de Vallfogona, ordenat sacerdot a Vic l’any 1605, autor poètic d’estil humorístic, tenia relació amb poetes de l’època com Lope de Vega i amb el bandoler Rocaguinarda, al qual li va dedicar un sonet “El millor pillard del cristianisme”.

La vall poble a poble