Passanant - Belltall - El Fonoll - Glorieta - La Pobla de Farran - La Sala de Comalats

De l’antic castell de Passanant, situat a la part septentrional del poble, dalt d’un petit turó, només queden restes que assenyalen el lloc on fou bastit.

De l’antiga església, documentada ja el 1150, quan Ramon de Cervera la concedeix al capellà Pere de Pinós, no en queda res. L’actual església dedicada a Sant Jaume és un dels exemplars barrocs més interessants de la contrada. Comença la seva construcció a finals del segle XVII i al llarg del segle XVIII. Participà en la seva construcció l’arquitecte barceloní Josep Prat. L’any 1864 foren pintades les voltes amb motius florals, un fris amb pintures d’apòstols recorre tota l’església. Abans de 1936 hi havia diversos retaules, com el de Sant Antoni de Pàdua, obra de l’escultor sarralenc Isidre Espinalt. Foren destruïts durant la Guerra Civil.

Es conserva, encara que desfeta i col·locada en diversos llocs de l’església, la reixa de ferro que tancava el presbiteri, construïda el 1754. La part més interessant de l’església és el cambril de la Mare de Déu de Passanant, obrat a finals del segle XVIII. Participaren en la seva construcció, l’estucador italià Mateo Pelosi, el pintor i daurador Johann Ketembaker, els dauradors, Bernat Verdú i Pau Rubiol i l’escultor montblanquí Josep Balard. Tant la imatge de la Verge com les diverses pintures foren destruïts el 1936. L’únic que es conserva és alguns alts relleus i alguns medallons.

També és interessant l’antic forn de pà comunal, arranjat fa pocs anys i transformat en un petit museu i sala d’exposicions.

La vall poble a poble