Maldà
El terme de Maldà, municipi de l’Urgell, delimita amb la comarca de les Garrigues i està molt proper pel sud a la Conca de Barberà. Es troba a la ribera esquerra del riu Corb, que li fa de línia divisòria. Pel nord marca la seva partició amb el terme de Sant Martí de Maldà.
Té una extensió de 31’62 km2, cosa que el converteix en un dels termes més grans de tota la vall del riu Corb. Per la part meridional és molt accidentat i en les fondalades del rius Maldanell i Corb s’hi troben les millors terres de conreu.
La població de Maldà actualment és habitada per uns 290 veïns, quasi tota la població es dedica a l’agricultura i la ramaderia.
El Maldanell, afluent del riu Corb, travessa per l’esquerra el terme nord i en direcció est-oest. Quan porta aigua en recull de la conca, formada per les serres que formen la divisòria d’aigües del terme de Passanant, des del poble de Belltall i de la serra del Tallat pel seu sector de ponent.
El Castell de Maldà, és un dels castells de major popularitat a la comarca i actualment forma part dels béns declarats d’interès nacional i cultural.
En documents antics que es conserven fins als nostres dies, es parla d’aquest castell, des de l’any 1040. També es diu en ells que Ramón Folch de Cardona el va deixar a Vicenç de Cardona, amb el compromís que fos construït un castell, i una església. Les ruïnes que existeixen a l’actualitat, pertanyen al castell que va ser construït novament l’any 1212.
Posteriorment es va anar modernitzant al pas del temps, sent alhora ampliat i remodelat. Entre les persones que van participar en les restauracions es troba Rafael d’Amat i de Cortada, qui a més és escriptor d’obres com Excursions i Calaix de Sastre.
Al començament de la primera guerra carlina de l’any 1833, el castell va ser demolit a causa d’un incendi que va provocar, un grup del batalló de Carlins que estaven sent capitanejats pel Badia de Castellserà, això es va deure al temor que tenien de que el castell servís de fortalesa a les tropes liberals. En l’actualitat el castell es troba en procés de remodelació.