Bellpuig

Malgrat que la història de la vila es remonta abans del primer mileni, en realitat es pot parlar en termes més apropiats des que el 1139, quan Berenguer Arnau es confirma com a titular de la baronia que comprèn la jurisdicció de Bellpuig, Seana, Castellnou de Seana, Sant Martí de Maldà, Vilanova de Bellpuig, Golmès i les quadres de Montperler, i els Eixaders, configurant la baronia de Bellpuig. En el segle XV es varen agregar Linyola, Utxafava, la Cendrosa i els catells de Bellestar i Almassor, actualment pertanyents a Penelles i Ivars d’Urgell.

Les amenaçes d’excomunió, des de Roma, arrel de les pretensions d’eixamplar el territori van ser molt fortes però, posteriorment, Guillem I d’Anglesola, d’una família molt important i vital en la conquesta definitiva del territori català, va crear la comanda templera de Barbens el 1161. El 1224, Guillem II i Sibilia de Cardona varen fundar el priorat de Sant Nicolau a Fondarella.

Un moment vital fou quan Ramon d’Anglesola va morir sense descendència i va heretar la baronia la seva germana Beatriu, vídua d’Hug, vescomte de Cardona i mare d’Hug II de Cardona-Anglesola, que fou el primer comte de Cardona, els Cardona-Anglesola, i titular de la baronia.

Més tard, Ramon Folc III de Cardona-Anglesola, nascut a Bellpuig l’any 1467, esdevé un home important en les victòrioses campanyes al nord d’Africa i a Itàlia, fou capità general de la Santa Lliga el 1511 i va morir a Nàpols el 1522, com a duc de Somma i comte de Palamós. El seu fill, Ferran de Cardona-Anglesola i de Requesens, va ser almirall a Nàpols i va viure entre Barcelona i Itàlia, amb breus estades a Bellpuig.

La successió posterior fou pel seu fill, Antoni, primer duc de Sessa. Llurs descendents s’anomenaren Cardona-Fernández de Córdoba i varen ser polítics importants, emparentant-se amb la noblesa castellana.Des del segle XVII visqueren a la cort de Castella. El títol va passar als Ossorio de Moscoso, ducs d’Altamira, el 1768 i es va mantenir fins a la fi de l’Antic Règim.

Indiscutiblement la primera visita obligada és l’Església parroquial de Sant Nicolau, gran edifici amb portal renacentista i considerat com l’obra capbdal del renacentisme a Catalunya, on és el mausoleu de Ramon Folc de Cardona-Anglesola, i que compta amb una nau comunicada amb capelles laterals, campanar de torre poligonal de sis cares, on la Capella dels Dolors és decorada amb frescos de Jaume Minguell.

També es pot visitar l’antic Monasteri franciscà de Sant Bartomeu, d’estil gòtic de transició, la construcció del qual va ser ordenat pel mateix Ramon Folc de Cardona-Anglesola, amb dos claustres i una galeria superior amb filigranes en forma de vegetals, animals i figures humanes.

No us podeu la plaça de Sant Roc, que conserva les cases porticades donant-li un aire d’edat mitjana, i que és al centre de la vila. Així mateix, llocs de referència són el Castell de Bellpuig, el Molí de la Torre i la Paeria Antiga del s.XIX.

La vall poble a poble