Belianes

El poble de Belianes s’alça en un planell aturonat, a 373 m d’altitud, a l’esquerra del Riu Corb, a l’indret on aquest canvia de direcció. La seva posició enlairada en fa un magnífic mirador sobre la plana d’Urgell i es troba ben comunicat amb Bellpuig. El nucli urbà s’estén en declivi vers el sector ponentí, mentre que les hortes arriben al riu pel cantó de llevant. L’església parroquial de Sant Jaume és un edifici gòtic, edificat probablement al mateix solar d’una anterior església romànica, de la qual resten elements a la portada. Té una sola nau, amb capelles laterals, coberta amb voltes de creueria. Estava en ruïnes el 1842 i es va restaurar poc després.

El campanar, de torre, és del segle XVIII. Com a element a destacar, conserva una taula gòtica que formava part d’un retaule, dedicat a sant Jaume, en estil gòtic tardà i de caire popular.

L’edifici que actualment estatja l’ajuntament de Belianes és el resultat de la reforma que tingué lloc al llarg de la segona meitat del segle XVI, d’una construcció anterior, ja existent al segle XV. Així, segons Lladonosa, al 1416 pertanyia a la família Senvicent, però l’aparença actual es deu a la profunda intervenció cinc-centista de la qual ens informa una inscripció llatina. Segons aquesta, entre els anys 1550 i 1611, el casal fou refet per Antoni de Navés, membre d’una de les branques de la influent família lleidatana dels Navés. El conjunt és un massís bloc de planta quadrangular, constituït per tres plantes, amb dos tipus de parament ben diferenciats que delimiten els panys dels accessos principals. Així, el carreuat gran, polit i ben escairat, contrasta amb un altre de pedres desiguals. Les obertures es disposen irregularment al llarg dels murs. Són alienades, amb excepció dels dos ingressos principals d’arcs de mig punt amb grans dovelles en disposició radial, una de les quals duu a la clau l’escut familiar. Mentre que el conjunt de les finestres presenta una llinda simple, les que corresponen al primer pis de les façanes nobles són més complexes i estan remarcades per un trencaaigües acabat en mènsules figurades. Hom es planteja la relació d’aquest conjunt d’obertures amb les reformes de la segona meitat del segle XVI i principi del segle XVII. També té interès el casal renaixentista de cal Roc, del qual es reproduí la façana al Poble Espanyol de Barcelona.

A Belianes hi ha un centre públic d’ensenyament primari, i una zona esportiva que inclou una pista polisportiva, piscina, pista de tennis. Al poble hi ha també camp de futbol.

Entre les activitats culturals, destaca la de l’Orfeó Belianenc. L’Associació de Veïns de Belianes publica la revista “Eixir”, trimestral i de temàtica local. Hi ha un grup de teatre que fa les seves actuacions al Casal Parroquial. Quant a les associacions esportives, cal assenyalar el Club de Futbol de Belianes i l’agrupació excursionista Terra Plana. Fou fill destacat de Belianes l’advocat gaietà Puig i Boladeres (1837-1918), alcalde del poble i diputat per Lleida.

La vall poble a poble