FAÇANA DE SANTA MAGDALENA AL PATÍ D’ARMES DEL CASTELL DE SANTA COLOMA DE QUERALT. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava al Xavier i a la Monserrat davant la façana de Santa Magdalena, al que fou patí d’armes del castell de Santa Coloma de Queralt, la vila que havia estat capital de la Baixa Segarra , pertany avui a la comarca de la Conca de Barberà; patrimoni Gencat ens la descriu així ; façana de pedres carrejades, amb cloquer de doble espadanya. A la part baixada una gran arcada de mig punt amb reixa i una porta d’entrada central de ferro forjat. També hi ha un escut de pedra de la família Requesens que foren els qui la traslladaren pedra a pedra al lloc actual (pati del Castell).

A la pàgina de l’Ajuntament :
http://patrimoni.serviconca.org/Antic-Hospital-de-Santa-Magdalena-Santa-Coloma-de-Queralt-805

llegia que l’any 1327 es va fundar l’hospital i benefici o confraria de la Santa Creu.

L’any 1331 un tal Castellolí fundà el benefici de Santa Magdalena coneguda des d’aquell moment com a església i hospital de Santa Magdalena. La vídua de Pere V de Queralt i de Castellnou, Alamanda de Rocabertí i de Serrallonga i el carlà de la vila, Guillem de Santa Coloma, van autoritzar a la vila per adquirir censals per tal que es fes. Joan Segura Valls (Santa Coloma de Queralt, 1844-1909), prevere i historiador, explica que la confraria sostindria l’hospital amb les quotes dels confrares i amb els donatius o llegats que li fessin per aquest motiu. El beneficiat tindria cura d’assistir els malalts.

1912. Fotografia del Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 – Barcelona, 28 de gener del 1929). Biblioteca de Catalunya

L’any 1922 l’Ajuntament va subhastar l’edifici, el qual fou adquirit per la Societat Cooperativa Obrera (Centre Republicà), de marcat caire anticlerical. En veure-ho, Josepa de Requesens Miquel ( 1852 + 1927 ), propietària del castell, va sol•licitar a l’Ajuntament que li permetés traslladar-hi la façana gòtica que havia de ser enderrocada.
L’any 1923 la façana fou cedida a la propietària del castell i les pedres van ser numerades i bastides novament en el seu emplaçament actual, al pati del castell.

Imatge de la pàgina http://www.acbs.cat/castell/llista.html

La inauguració va ser el 19 de març de 1925.

L’hospital estava localitzat primitivament al costat de l’església de Santa Magdalena, on actualment hi ha Cal Gassó, Cal Borràs i Cal Mensa. Al 1922 la façana gòtica de l’hospital fou traslladada al pati del castell, on es pot veure actualment. És una façana estreta, feta amb carreus de pedra picada i amb un gran portal d’arc apuntat tapat per una reixa de ferro forjat. A sobre hi trobem un òcul que no hi era a l’edifici original i està coronada per una espadanya de doble obertura.

Dinaríem – esplèndidament, com sempre – a l’Hostal Colomí de les Germanes Camps.

Santa Coloma de Queralt, la Conca de Barbera, Guimerà, l’Urgell,  la Segarra,.., son indrets propers extremadament bonics i acollidors, que esperen la vostra visita.

Feu un comentari