SANTUARI DEL SAGRAT COR DE PUIG AGUT, DIT TAMBÉ, DE LA MARE DÉU DE LURDES PUIG AGUT. MANLLEU. OSONA

El Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, visitàvem el Santuari de Puig-agut, obra de l’arquitecte August Font i Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1846 -Barcelona, 6 de març de 1924), que s’aixecava a instàncies de RAMON MADIROLAS I CODINA ( Manlleu, 1856 + 1927), coincidíem amb el Francesc d’A. Pujol de 94 anys, que havia estat coordinador de la publicació “El Far de Puig-agut”.

 

Hi havia estat l’any 2012, aleshores en companyia de la meva esposa Maria Jesús Lorente Ruiz.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/search?q=Puig-agut

Alguns dels enllaços que posava aleshores , avui ja no funcionen, no sortosament :
http://elfardepuig-agut.blogspot.com.es/2012/02/historia-de-laltar-de-la-verge-de.html
http://elfardepuig-agut.blogspot.com.es/
http://www.guimera.info/avui/tribuna/StJosep.htm

patrimoni Gencat ens diu ; Santuari dedicat al Sagrat Cor – el primer qeu hi va haver al Reino de España – la Verge de Lurdes, i Sant Josep . Es troba situat dalt d’un turó de marges de 696 metres d’alçada, el punt més elevat del terme municipal de Manlleu, a la comarca d’Osona.

L’edifici el va construir l’arquitecte August Font Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1846 -Barcelona, 6 de març de 1924) entre els anys 1883 i 1886 a instàncies del pietós Ramon Madiroles i Codina *( Manlleu, 1856 + 1927), hereu d’un mas situat en terme de Manlleu a poca distància del santuari.

*Va néixer l’any 1856 a Manlleu. Agricultor dedicat al cultiu del blat i la patata i a la producció de mel i d’aigües mineromedicinals. Els seus productes li van fer guanyar diverses medalles d’or i plata a les exposicions a les quals va assistir, com la Gran Medalla de l’exposició Mundial de Paris (1900) i el Gran Diploma d’Honor i Medalla d’Or a Atenes. Va ser l’impulsor i el principal patrocinador del Santuari de Puig-Agut de Manlleu i va aconseguir del Papa Lleó XIII que declarés aquest santuari com el primer de l’Estat dedicat al Sagrat Cor de Jesús. Va fundar, dirigir i redactar el primer periòdic manlleuenc, El Faro de Puig-Agut. Va morir l’any 1927.

El 18 de febrer de 1886 va ser beneït pel bisbe , Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d’octubre de 1826 – Barcelona, 8 de gener de 1901)

El timpà és obra de l’Ernets Oms

El butlletí “El faro de Puig Agut”, que es començava a publicar en el període 1886 i 1903, sortosament – ara en format digital – continua actiu.

Ens acomiadàvem del Francesc d’A. Pujol i la seva família, amb el desig de retrobar-nos en el futur.

Feu un comentari