TRESORS DE LA PETITA HAVANA

Caminar per la capital del Garraf si portes una màquina de retratar i t’agrada fer fotografies és una tasca més que difícil, ho constatava quan advertia a la casa assenyalada amb el número 2 a la Plaça Cap de la Vila, se la coneix com : Casa del Cap de la Vila, Casa del Rellotge, o Can Bartomeu Carbonell.

Bartomeu Carbonell i Mussons (Sitges, 1859-1947) va emigrar a Santiago de Cuba, on establí la firma comercial “Carbonell. Hermanos” dedicada a la importació de teixits. A la seva tornada va encarregar la construcció d’una gran residència a l’arquitecte Ignasi Mas i Morell, per a la qual cosa va triar una parcel•la de forma irregular, situada al bell mig del nucli històric sitgetà, a la plaça Cap de la Vila. En aquest indret s’aixecava un dels sis portals de l’antiga muralla de Sitges (segle XVII). La primera construcció civil fou construïda per Gaietà Buïgas i Monravà, segons un projecte aprovat pel consistori el 17 de juny de 1889.

El promotor de l’edifici modernista va sol•licitar la llicència d’obra el mes de desembre de 1912 i va presentar els plànols del projecte definitiu al maig de l’any següent. El responsable de l’execució tècnica de l’obra fou l’arquitecte Ignasi Mas i Morell, qui va finalitzar l’edifici l’any 1915.

Ignasi Mas i Morell (1881-1853) únicament va aixecar a Sitges la casa del Cap de la Vila; altres obres destacables seves son : a Barcelona la plaça Monumental, i el edifici dels magatzems “El Siglo”; a Sant Pol de Mar, va dirigir l’aixecament de les escoles, i a Sant Joan Despí va construir la Casa Auriga.

Per un profà, de l’edifici en qüestió crida especialment l’atenció la façana, que es corona amb una barana d’obra que finalitza amb una suau corba, fins a desenvolupar un cos graonat en el centre i unir-se, finalment, amb la coneguda “torre del rellotge”. Del seu cos destaca la base, formada per cinc cobertes a doble vessant -que contenen cinc rodones decorades per trencadís de ceràmica- i de la que surt la característica punxa.

Trobareu una acurada descripció tècnica en aquest enllaç :
, http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=268000439

Feu un comentari