AMB L´AI AL COR

L´Adela esta asseguda a la taula del restaurant de carretera, ha demanat el menú al veure a l’entrada que el preu era assequible a la seva butxaca. Mentre demana els plats a la noia que amb cara de fàstic apunta la comanda en un bloc de notes, pensa que avui li queda encara molta feina per fer . El seu treball de comercial de productes farmacèutics es lo mes semblant a que va estudiar, Biologia,  al seu país . Ara Equador li sembla molt llunyà, ja fa mes de dos anys que sobreviu aquí a Catalunya, inclús ha après a parlar be el català. Els seus germans que viuen a Sabadell li van dibuixar un futur prometedor, ella els va creure. Va acabar els estudis i amb molt de pesar va deixar pares i promès per anar a la “ Madre Patria”, que mare patria ni que bestieses!. Ella volia un futur millor i fugir del Diego, els rampells que últimament gastava no li feia ni la mes mínima gracia. No volia passar la vida amb un home violent, va fugir perquè li era insuportable el masclisme del seu company.

Si te vas , hemos terminado,  li va dir. L´Adela va contestar , bueno pues que asi sea, i va marxar trista pels pares i alleujada pel brètol que havia compartit la seva vida.

Ara es diu que no ha sigut gens fàcil, la punyetera crisi l’ha enganxada per complert. I qui vol una biòloga equatoriana?. Aquí i ha milers de noies altes i roses esperant una plaça, ella petitona i morena i amb cara del que és, sols li oferien anar a cuidar vellets. Ella no te res contra els vells, al contrari els estima, més no va estudiar per això . Quan va sortir el treball de comercial va arrufar el nas, mes tard es va dir, ho provaré i ja fa quasi any i mig que ho fa, no es el somni de la seva vida però es va defensant. Es valenta de mena i es diu que qui dia passa any empeny.

1-belleza-ecuatoriana-2528d685-9a0a-40a4-8310-01f86eadd3e7

D´ homes n’ha conegut alguns, dels del seu país no en vol ni sentir parlar, li recorden al Diego i dels d’aquí per ara no n’ha trobat cap que li faci el pes, es diu, soc jove encara trobaré algú,  i si no;  pues a vestir santos, mejor sola que mal acompañada.

L´Adela menja el primer plat i pensa en el  darrer metge que ha visitat,li ha fet una bona comanda, estaran contents els de la Farmacèutica, receptarà els seus productes.

Pensativa menja i es pregunta si algun dia, encara que sigui algun dia una mica llunya, podrà treballar en el que li agrada.  A les postres treu el seu petit portàtil i anota les vendes que ha fet. De pas mira també els missatges. Sempre obre el correu amb l’ai al cor, sap que no li pot fer cap mal esta molt lluny, més li sembla molt fort el que li escriu el seu ex en Diego, al principi molt sovint ara de tant en tant.

-Eres una puta y algún día te acordaras de mi, voy a venir por ti y te traeré a rastras otra vez a casa te trataré como a una “xanxa”, es lo que eres.

Avui te sort, ni un missatge seu. Sospira alleujada i demana el compte.  Encara té que treballar a la tarda. Si no fa comandes li espera el pitjor i ella vol tirar endavant peti qui peti. Es valenta L´Adela i llesta, vindran temps millor per ella, s’ho mereix.

Montserrat Vilaró Berenguer

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE TONA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. OSONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Havia publicat en relació a Tona

DE L’ESCOLA PÚBLICA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA CATALINA FIGUERAS. TONA. OSONA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/02/de-lescola-publica-la-biblioteca.html

VEDRUNA. TONA. OSONA

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/02/vedruna-tona-osona.html

IN MEMORIAM DE LES COLÒNIES DE LA LLIGA D’HIGIENE ESCOLAR DE SABADELL A LA MASIA DE LA CANAL DE TONA, ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA. OSONA
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/in-memoriam-de-les-colonies-de-la-lliga.html

Tona havia tingut escoles almenys des de 1680, exercia el magisteri o bé un prevere, o un estudiant que es guanyava un diners com a ‘mestre de sequer’, L’Antoni Pladevall Font (Taradell, Osona, 1934), ens recorda que el mot ‘ escolà’ tenia el sentit ‘assistent a l’escola’, que la memòria popular a reduït al d’ajudant del sacerdot davant l’altar.

No hi ha dissortadament dades de TOTS els llocs que aixoplugaven al llarg dels temps les escoles – intueixo pel caràcter de disseminat rural – que ho devien fer algunes de les ‘ grans cases’, abans de fer-ho al edifici de l’Ajuntament i escoles, que erròniamentassociava al local que desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÌTIM de la II República, esdevindrà seu de la FALANGE ESPAÑOLA TRADICIONALITA Y DE LAS J.O.N.S

l’Antoni Pladevall diu “La manca d’arxius […] fa que no puguem seguir amb una certa continuïtat la història de les escoles i del magisteri de Tona fins entrat el segle XIX. Des de llavors i fins al 1928 l’escola municipal era als baixos de l’ajuntament antic o la vella casa de Sant Joan o del gremi”. Aquests tres noms: “ajuntament antic (o vell)”, “casa de Sant Joan” i “casa del gremi [de paraires i teixidors]”, fan referència al mateix lloc: l’actual número 23 del carrer de Barcelona.

Des del final del segle XIX (com a mínim), l’escola era en aquest edifici del carrer de Barcelona.
Imatge del Claudi Pagès Puig. PREMI MIL·LIARI 2016. Tona va instaurar el Mil•liari per premiar persones físiques pels seus mereixements especials o serveis extraordinaris prestats al poble i s’entrega el 30 de novembre, dia de Sant Andreu i festa major d’hivern.
Ens afegim al merescut reconeixement de Tona al Claudi Pagès Puig

L’ Amadeu Lleopart Costa, em deia ‘el meu avi va néixer l’any 1889 i aquí és on anava’.

I afegeix; Al llibre ’75 anys de les antigues escoles Caterina Figueras de Tona (1929-2004)’, publicat per l’Ajuntament de Tona (2004) i redactat per Josep Maria Claparols, Ramón Figueras i jo mateix, vaig escriure-hi això:

“Els primers anys del segle XX, Tona no disposava d’unes escoles adequades. Servia d’escola, des de feia -almenys- cent anys, l’antiga casa de la confraria dels paraires i teixidors, al carrer de Barcelona (on actualment hi ha la residència per a la gent gran). Segons una memòria de l’any 1927, escrita probablement per Manuel Gausa i Raspall, arquitecte municipal, aquestes escoles del carrer de Barcelona presentaven problemes “de comodidad, esparcimiento y aseo necesario, por ser un local insuficiente para el gran número de alumnos”. En aquest mateix text, llegim que només les famílies riques podien aconseguir la formació desitjada “alejando a sus hijos [es refereix, bàsicament, als nois] del hogar para encerrarlos en colegios particulares de poblaciones distantes”.

L’any 1921 el rector, l’alcalde i regidors van constituir la Fundació Escolar de Tona. L’objectiu d’aquesta societat era, com expressa un document d’aquest any, la millora de l’ensenyança pública; més en concret: “la construcción de un edificio adecuado para ello”.”

Però la Fundació Escolar de Tona, tot i comprar terrenys i iniciar les obres, per falta de mitjans econòmics suficients no va poder assolir l’objectiu pretès. Alguns anys més tard -amb els treballs d’edificació aturats-, la intervenció del ric estiuejant Antoni Figueras va permetre resoldre aquesta mancança que Tona tenia.

L’any 1646, per un acord entre el comú i la confraria de Sant Joan, es va construir la nova casa del Comú, dita també casa de la confraria perquè serviria de lloc de reunió tant al comú com als membres de la confraria de Sant Joan.

No es tenen gaires notícies sobre aquesta confraria, excepte una butlla del papa Pau V (1616), que instituïa la confraria de sant Joan, de l’ofici de paraires i teixidors, a l’església de Santa Maria del Barri.

Trobava només imatges antigues de l’escut heràldic gravat en pedra a la façana principal. Representa un escut de Barcelona sostingut entre dos lleons.

Fotografia de M.A. Erra, datada l’any 1991

El fet que aparegui l’escut de Barcelona en molta de l’heràldica tonenca és degut a que l’any 1401 Tona va adquirir el títol o categoria de “carrer de Barcelona” per privilegi del rei Martí I. Això suposava gaudir dels mateixos privilegis que gaudia la ciutat de Barcelona i estar alliberats del domini dels senyors feudals.

Rebia del Claudi Pagès Puig unes fotografies d’aquell edifici que esdevindria seu de la FALANGE ESPAÑOLA TRADICIONALISTA Y DE LAS J.O.N.S

 

Defensem que no seria una despesa excessiva – som al país dels excessos, el que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social, destina milions d’€ cada any a sufocar els incendis forestals, i ni un cèntim a explotar aquests recursos de forma sostenible, i està cofoi d’ostentar el lideratge en el rànquing europeu de l’estultícia i la corrupció – confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període —- . —-, això ultra ajudar a la recuperació de la memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim – des del respecte – que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari

EL SECRET

Al Raimon el varen trobar mort amb el cap repenjat damunt el volant del seu tot terreny. El cotxe havia sortit de la carretera,  millor dit de un camí de bosc, i no el varen trobar fins que es va esgotar tota la bateria del cotxe, doncs va morir conduint de nit,  i  el van localitzar les persones que feien la recerca al cap de una nit i un dia. Tot això ho varen constatar perquè tenia el contacte donat,  i varen haver de carregar el cotxe tant mort, com el pobre Raimon en una grua.

A casa d´en Raimon la seva dona el va trobar a faltar al veure que ja feia més de un dia que no el veia. No li va estranyar gaire, era home de poques paraules i acostumava a  desaparèixer hores sense donar explicació. Si algú li deia on havia dormit, solia contestar, per aquí no gaire lluny i es quedava així. En Raimon sempre havia sigut una mica peculiar.

Més el fill gran , va preguntar. Mare quan va marxar amb el tot terreny el pare ?. La Lluïsa acostumada a tot, va rebobinar i es va donar compte de que ja feia moltes hores, no havia dormit ni havia esmorzat ni dinat. De mala gana va trucar al mòbil esperant algun improperi , més no va sortir el contestador automàtic. Això la va esparverar era la primera vegada que no li fotia un bon moc i va mirar al fill amb recança. Ara si que penso que passa alguna cosa que no es normal va dir. Ves a veure si trobes a algun lloc el teu pare. Mira a la taberna, inclús perquè no t’arribes a la casa de meuques,aquella que hi ha al cap de avall de la carretera, va insinuar…..

El fill va cridar el seu germà petit i es varen posar a la cerca, al no trobar-lo enlloc van avisar als mossos, i els mossos i els veïns desprès de molt buscar el varen trobar, mort i encarcarat, va ser molt difícil treure’l del seient del cotxe, cap a la funerària. Varen passar hores fins que va ordenar l’aixecament del cadàver el jutge. Tot feia pensar en un atac de cor. Com ho varen corroborar al fer la autòpsia. Mort natural als seixanta tres anys.

A la Lluïsa no li va afectar gaire la seva mort ja que quasi no el veia mai. Sols per fer-li quatre crits,no donar-li ni un duro per res, canviar-se la roba. Posar-se’n una de neta i Santes Pasqües. Dels fills ja grans, ben poc se’n havia cuidat. Per tant, la bona dona ningú entenia perquè l’aguantava. Si li preguntaven deia. Es per la costum, ningú de casa meva ha deixat mai al marit.

Com que era mes barata la incineració varen decidir anar per aquest canto . Com que no podia veure els capellans varen decidir un enterrament laic. Allà mateix a la funerària tenien una capella que servia per tot, allà l’acomiadarien. Varen decidir que tant dona com fills dirien unes paraules.

El fill gran va lloar al pare dient havia sigut un bon pare i un bon marit un exemple per als fills seus si un dia en tenia, per contar coses del avi finat.

El segon va expressar-se mes o menys igual i va dir havia sigut un exemple de treball i de bon caràcter. A algun banc es va sentir algun estossec….

La dona que va parlar l’última va dir, el trobaria molt de menys, havia sigut l’espòs exemplar que tota dona hauria volgut i que sols tenia un remordiment.

Es podia tallar el silenci que es va fer a la sala de vetlles per veure que diria.

La dona retorçant el mocador amb els dits va dir ;  tinc el remordiment de no haver volgut anar mai de vacances amb ell. Si ell,volia anar a la Illa de Pasqua ,veure els moais , aquelles pedrotes tant grosses en forma de grans caps . Pobre Raimon ha mort sense complir el seu somni, anar a la Illa de Pasqua això no m’ho podré treure mai del pensament, mai el vaig voler acompanyar . Sense mi no hi volia anar. I amb un gran sospir va acabar el parlament.

1-rano-raraku14

El silenci es podia tallar amb un ganivet i les boques obertes de quasi tothom. Tots es preguntaven. A la Illa de Pasqua , perquè ?

Serà veritat ? o serà mentida ?. Així va acabar , la caixa es va anar endinsant dins del forn crematori mentre  s’escoltava una musica sacra.

Del desig  de visitar la Illa de Pasqua per part d´en Raimon en companyia de  la Lluisa ningú en va preguntar mai res.

Montserrat Vilaró Berenguer

9ª FIRA D’ALIMENTACIÓ I SALUT DE BALAGUER.

Anàvem fins a Balaguer la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, d’aquesta fira ens interessava més l’àmbit de la salut – no vinculada a negocis farmacèutics- que l’alimentació, dit això adquiria xocolata artesanal, un formatge amb castanyes, i alguns panellets.

Assitiem al matí a la xerrada HO’OPONOPONO, de la Dra. Maria Carmen Martínez Tomàs, insisteixo en l’aspecte de la formació tècnica, perquè tant des del ‘tontisme feixista’ , com des de l’àmbit dels interessos econòmics que volen ‘medicalitzar l’existència humana’, sembla que NOMÉS hi ha vida intel•ligent darrera dels títols universitaris.

A primera hora de la tarda escoltàvem al Dr. Andreas Ludwig Kalcker, Llicenciat en Economia, Biofísica i Salud Alternativa (Ph.D), que parlava de SALUT PROHIBIDA. Intervenia al principi el Josep Pàmies Breu, explicant que com el ponent s’enfronta apenes de presó per defensar en el seu cas. l’ús en medecina de plantes i flors, que en tant que no es poden ‘patentar’ no son susceptibles de generar GRANS BENEFICIS ECONÒMICS.

La darrera xerrada TERÀPIA CANNÀBICA en la donaria el Dr. Em medecina , Joan Parés Grahit, com ho havia fet amb el Dr. Andreas Ludwig Kalcker. . Intervenia al principi elJosep Pàmies Breu, explicant que s’enfronta a penes de presó per defensar en el seu cas. l’ús en medecina de plantes i flors, que en tant que no es poden ‘patentar’ no son susceptibles de generar GRANS BENEFICIS ECONÒMICS.

En tots els casos l’aforament de les sales era manifestament insuficient per acollir al públic interessat, està clar que tothom que té un problema busca remei, tant, almenys per a mi, com que des de les INDUSTRIES FARMACÈUTIQUES i QUÍMIQUES, el benefici econòmic està en primer lloc, o en ÚNIC LLOC, i NO en els interessos de la ciutadania.

Es denunciava que tant des de les Administracions Publiques, com des d’altres àmbit del poder, hi havia una gran col•laboració amb els interessos econòmics, i una acarnissada persecució de qualsevol intent de cercar alternatives que els poguessin perjudicar. Com en quasi tots els àmbits, social, laboral, polític, …, s’espera que des de EUROPA es vagin legalitzant pràctiques i situacions que avui condueixen als que les practiquen al REINO DE ESPAÑA de dret a la presó. No parlo de la corrupció econòmica i/o política, que com sabeu – fins al dia d’avui – gaudeix d’un tracte exquisit.

MARE MERCÈ

A la vora ja només del teu cos, mare, plàcid com mai.

Si Mercè vol dir gràcia,

a fe de déu, marona,

que et van encertar el nom!

Perquè per mi i pel pare,

tu sempre vares ser

com un tast avançat

d’un món que no és aquest,

d’un món en el que creies,

i en el qual, ara -saps?

m’esforço, entotsolat,

(ni que sigui només

per estar amb tu altre cop)

en creure-hi jo també.

1-mare

Els teus ulls, ahir vespre,

posseïen encara

tota aquella vivor

de qui és capaç de veure,

enllà de les muntanyes

allò que ningú veu,

tot aquella vivor

capaç de capgirar

el vol astral dels altres,

si la ferma bondat

de cor que traginaves

—meritòria només

quan surt de la llestesa,

com ara era el teu cas—

no ho hagués aturat

amb la múrria expressió

d’una rialla tendra.

 

 

Ara et contemplo el cos

reposant —ai, per sempre!—

de la brega constant

que fou la teva vida

perquè fos més feliç

la vida dels demés.

 

Tens encara en els llavis

el generós somriure

de qui ho ha donat tot

sense esperar mai pagues,

i en el front, l’elegància

de qui ja ha aconseguit,

en l’escala del viure,

el més preuat graó.

 

 

La teva vida fou

un teixir i desteixir

de roses i d’espines.

Espina fou el buit

que, amb catorze anys només,

va deixar-te la mare,

espina fou la guerra,

aquella guerra estulta,

cruel, enfollidora…

que et va arrabassar el pare,

afusellat pels “rojos”,

i et va deixar ben sola

entre perills i angoixes.

 

 

Però quin coratge, mare,

no tingueres llavors!

A mi mai m’ho contares,

però sé molt bé que un dia

quan quatre falangistes,

un cop acabat tot,

van dir-te: “Camarada,

denuncia qui ha estat!”,

tu vares adreçar-los

una clara resposta:

“Tinc tres raons, almenys,

per no dir-vos ben res.

La primera és aquesta:

Ningú em tornarà el pare.

La segona: Sabeu?

Sóc, com ell, cristiana,

i encara que per dintre

senti un clam de revenja,

—m’han deixat tota sola—

em toca perdonar.

I heus aquí la tercera:

Per ventura, no hi ha

ja massa sang vessada?

Que voleu? Que ara deixi,

amb la meva denúncia,

una altra dona sola,

i una colla d’infants,

sense pare, com jo?…

Aneu-vos-en sisplau.

No us penso dir res més!”

 

 

Tu, això, mare, Mercè,

a mi, mai m’ho contares.

Però la teva actitud

es va comentar prou

en un bàndol i en l’altre

d’aquell Palamós trist,

capat, de la postguerra,

i uns anys, molts anys més tard,

més d’un m’ho va explicar.

Tampoc vas voler mai

que jo sabés per tu

qui havia estat culpable

de la mort del meu avi:

“No vull que mai projectis

—recordo que vas dir-me—

cap ombra de rancor

envers ningú d’aquí”.

 

 

Sempre has estat —ja ho saps—

als meus ulls, la més bella,

ara, però, amiga meva,

Mercè, mare, marona…

(Ah, si et poguessis veure

en aquest darrer instant

del teu crepuscle físic!)

tens aquella bellesa

que només assoleix,

reflectit en el mar

de la nostra badia,

el sol, a frec de posta.

Mercè, mare, marona…

no et diré mai adéu!

Josepmiquel Servià  ( Josep Miquel Servià i Figa)

UNA NOIA I UN SOLDAT.

Acabava d’arribar a casa i la musiqueta d’aquesta cançó de l’any de la picor  sonava insistentment a la meva oïda. Era un nyigo-nyigo que es repetia i repetia sempre igual dins el meu cervell. 

Finalment vaig decidir-me i vaig escriure aquesta història, que intueixo  podia succeir  si creiem literalment el que ens diu  la lletra.

1-soldatHi havia una vegada una noia i un soldat que van trobar-se baixant de la font del Gat. La noia, força atrevida, va dirigir-se al soldat i va dir-li:

–   On aneu tan engalanat, formós soldat.

–   A la desfilada del dia de la Patrona. La fem aquí baix, al Paral·lel.

–   I després, que faràs, ben plantat soldat?

–     Menjar i descansar. Tu no saps el cansat que és desfilar.

–    A on?- pregunta amb cara innocent, la noia.

–    On vol que sigui? A la caserna. És clar!

–    A la caserna, dius! Quina por que em fa! Si tot sou homes.

–    Òndia! Què tens algun lloc millor per a un pobre soldadet.

–    Puja a casa, ben plantat soldat. La mare no hi és! Ha marxat al poble. Et cuinaré una bona sopa i un conill estofat, i postres. I a més a més, cafè del bo.

–   Ui! Que bé que m’ho poses. I podré descansar en un bon llit?

–    Ja ho crec! Tenim a casa meva un llit amb un matalàs gran i molt tou.

–     I després?– pregunta amb cara de babau el soldat.

–   Després t’ensenyaré un parell de fruites ben rodones i llamineres amb una cirereta enmig. I també un préssec dolç i suau malgrat que una mica esberlat. Ja veuràs com t’agradarà tot.

–    Caram!– digué el soldat tot animat- Dinar, dormir, berenar. Què pot desitjar més un soldat nouvingut de les altes muntanyes. Que bé que m’ho passaré a casa teva.

–   I quan hagis ben folgat, fins i tot, un tros de coca i una copa de mistela, perquè recuperis forces. Potser com que ets tan fort podràs…

Impacient per acabar la desfilada, només van dir: “Trenquin files” que el soldat va demanar permís al caporal. Aquest, que no era ni tan innocent ni tan jove, va fer un somrís mofeta per sota el gris mostatxo i va recomanar-li.

–    Ai, nano! Aprofita’t que després pagaràs les conseqüències.

Caram, si ho va pagar! Ara no desfila, però baixa cada dia de la font del Gat amb vuit canalles i una dona rondinaire.

Vigileu galants soldats, no tot són flors i violes en aquest món!

 

Miquel Pujol Mur.

 

http://lameva.barcelona.cat/barcelonablog/insolito/baixant-de-la-font-del-gat-las-fontanadas-en-montjuic?lang=es

https://fontsaigua.wordpress.com/2014/02/19/entre-llegenda-i-canco-baixant-de-la-font-del-gat-barcelona/

TAMBÉ EL 12 D’OCTUBRE LES ADMINISTRACIONS LOCALS HAVIEN D’ATENDRE LES OBLIGACIONS QUE ELS MARCA LA LLEI.

Llegia – com si fos un fet extraordinari i/o prodigiós –  que el proppassat dia 12 d’octubre de 2016,  un seguit d’ajuntaments  atendrien a la ciutadania :

http://www.naciodigital.cat/noticia/117600/altres/badalones/vintena/ajuntaments/catalans/obriran/12-o

Viladrau (Osona),

Viladamat (Alt Empordà)

Vacarisses (Vallès Occidental

Tremp (Pallars Jussà)

Torrelameu (Noguera)

Torregrossa,

Torrebesses

Tàrrega (Urgell)

Tarragona

Soriguera,

Santa Maria d’Oló (Moianès)

Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès)

Sant Guim de la Plana

Sant Guim de Freixenet

Sabadell

Prats de Lluçanès

Planes d’Hostoles ( Garrotxa)

Navàs (Bages)

Montoliu de Segarra,

Montgai

Mieres (Garrotxa)

Llardecans

Linyola (Pla d’Urgell)

les Borges Blanques (Garrigues),

l’EMD de Campredó, a Tortosa (Baix Ebre)

la Vilella Alta (Priorat)

la Sentiu de Sió

la Granadella

Girona

el Soleràs

Coll de Nargó,

Cervera (Segarra)

Celrà (Gironès)

Capdellades (Anoia)

Brull (Osona),

Bellcaire d’Urgell,

Argentona (Maresme)

Als Guiamets (Priorat)

Almenar

Agramunt

Sort (Pallars Sobirà)

Sant Martí de Tous (Anoia)

Bellvís

Bell-lloc d’Urgell,

Barcelona.

Lluny del que sembla voler expressar el text , TOTS ELS AJUNTAMENTS DE CATALUNYA, van fer el mateix que TOTS ELS DIES FESTIUS, obrir els Cementiris, el equipaments que acollien actes cívics i/o culturals, i estar amatents a qualsevol problema de salut i/o de seguretat dels seus conciutadans.

De fet això és el que disposa la Llei, i de CAP MANERA, ni la  María de los Llanos de Luna Tobarra (Sevilla, 3 de març de 1960), ni el mateix Papa de Roma, poden ORDENAR res que ho contravingui.

1-bast-de-mando

Alguns d’aquests ajuntaments s’aixopluguen en edificis que s’aixecaven en els dies de la Mancomunitat de Catalunya, o de la Generalitat de l’època de la II República, i que  acollien també en aquell temps les escoles públiques.

Aprofito per a demanar-los a ells – i a TOTS ELS AJUNTAMENS DE CATALUNYA- imatges i dades dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista.  Els agrairé la seva tramesa a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Si algun ciutadana es va trobar desatès el dia 12 d’octubre pel seu ajuntament, que sàpiga que té TOT EL DRET DEL MÓN, a denunciar aquest fet, davant la justícia.

https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1985-5392

RESTAURANT DEL SANTUARI DE LA MISERICÒRDIA DE CANET DE MAR. EL MARESME

Retratava al Josep Olivé Escarré de 90 anys d’edat, davant del restaurant que s’aixecava l’any 1914 sota la direcció tècnica de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d’octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), relacionat amb el Vallès Occidental per part de la seva mare, natural del mas homònim, avui en terme de Castellar del Vallès, a tocar del límit amb Sant Llorenç de Savall, on va néixer el Josep Olivé Escarré.

No en diu gaire cosa patrimoni Gencat, nau principal de doble alçada amb un arc parabòlic emmarcant finestres realitzat amb un acurat treball de totxo. El mateix tractament es pot observar al cos annex, les instal•lacions del restaurant i la torre amb coberta a dues aigües.

Dinàvem – cal fer-ho si visiteu Canet de Mar – al Restaurant del Santuari de la Misericòrdia de Canet.

Quan fèiem la visita i deixàvem el nostre llantió advertia que la imatge de la Verge canetenca, no és ‘portadora’ del infant Jesús, com si que ho son les de Reus i Moià, per citar-ne dues de catalanes. Esperem rebre explicació d’aquest fet al coneixercatalunya@gmail.com per part de l’església catòlica i/o d’algun expert seglar en la iconografia de la Mare de Déu.

Us deixo un enllaç als Goigs; http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2011/07/goigs-la-mare-de-deu-de-la-misericordia.html

Acostumen a visitar els pobles de la costa passat l’estiu, ho fèiem en aquesta ocasió el dia 05.10.2016, i per efectes possiblement del escalfament global – que només neguen els estults – encara patíem alhora que per la calor, per la prolongació del turisme ‘estival’, que dificulta extraordinàriament el trànsit per aquestes poblacions que creixien exponencialment a partir dels anys 50/60 del segle XX durant la dictadura, i en l’actual ‘democraciola’ dissortadament hereva de ‘ tots els mals usos’ d’aquell regim corrupte.

L’ESTACA DEL PSOE

Hi ha reflexions que malgrat cal fer, hagués preferit no fer-ho, penso en la ‘defenestració’ del Pedro Sánchez Pérez-Castejón (Madrid, 29 de febrer de 1972), volia un PSOE democràtic sense cap relació amb el ‘clientelisme’ que des de 1978 l’ha mantingut en el poder en algunes Comunitats Autònomes.

Parlava d’aquest tema en relació a Galicia, i recollia dades d’un mitjà de premsa ‘lliure de tota sospita’ :
http://www.farodevigo.es/galicia/2016/02/22/galicia-octava-region-trabajadores-publicos/1409290.html

El 16,6% de los ocupados que había en España a finales del pasado año estaban bajo el paraguas de una administración, según la Encuesta de Población Activa (EPA) que elabora el Instituto Nacional de Estadística (INE). Entre las comunidades que superan la media estatal figura Galicia, donde los empleados públicos representaban el 18%. Hay siete comunidades donde el porcentaje es mayor. En Extremadura alcanzan el 25,7%; el 20,6% en Asturias; el 20,3% en Castilla-La Mancha; el 19,8% en Castilla y León; el 19,7% en Andalucía; el 19% en Cantabria; y el 18,8% en Aragón.

El temps dirà la seva – sempre ho fa -, en qualsevol cas les maniobres politiques dels BARONS/ CACICS, tindran possiblement la seva resposta en les següents eleccions.

En venia al cap la cançó del Lluís Llach i Grande (Girona, 7 de maig de 1948) L’ESTACA

L’avi Siset em parlava
de bon matí al portal
mentre el sol esperàvem
i els carros vèiem passar.

Siset, que no veus l’estaca
on estem tots lligats?
Si no podem desfer-nos-en
mai no podrem caminar!

Si estirem tots, ella caurà
i molt de temps no pot durar,
segur que tomba, tomba, tomba
ben corcada deu ser ja.

Si jo l’estiro fort per aquí
i tu l’estires fort per allà,
segur que tomba, tomba, tomba,
i ens podrem alliberar.

Però, Siset, fa molt temps ja,
les mans se’m van escorxant,
i quan la força se me’n va
ella és més ampla i més gran.

Ben cert sé que està podrida
però és que, Siset, pesa tant,
que a cops la força m’oblida.
Torna’m a dir el teu cant:

Si estirem tots, ella caurà…

Si jo l’estiro fort per aquí…

L’avi Siset ja no diu res,
mal vent que se l’emportà,
ell qui sap cap a quin indret
i jo a sota el portal.

I mentre passen els nous vailets
estiro el coll per cantar
el darrer cant d’en Siset,
el darrer que em va ensenyar.

Si estirem tots, ella caurà…

Si jo l’estiro fort per aquí…

Com n’és de cert que “només cal asseure’s a la porta de casa per esperar a veure passar el cadàver del teu enemic” , oi?

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE SANT ADRIÀ DE TENDRUI O DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

L’Antonio Iglesias em feia arribar un email amb imatges de l’escola Pública del poble de Sant Adrià de Tendrui, Sant Adrià de la Conca, o simplement Sant Adrià, agregat ‘ manu militari ‘ l’any 1970 al terme de Tremp.

 

El comentari ‘com podeu veure ja és una ruïna, jo la recordo amb la pissarra i pupitres’, no necessita cap aclariment,oi?.

La Bíblia recull un seguit de malediccions de Déu, davant determinats actes dels homes:

“Maleït el qui es fabriqui un ídol de talla o de fosa, obra d’homes, que el Senyor detesta, i l’adori en secret!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui menyspreï el pare o la mare!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui desplaci les fites de la propietat del seu veí!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui desencamini un cec!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui violi els drets de l’immigrant, de l’orfe o de la viuda!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui jegui amb una de les dones del seu pare, perquè pren al seu pare el lloc de marit!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui jegui amb una bèstia!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui jegui amb la seva germanastra de part de pare o de mare!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui jegui amb la seva sogra!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui assassini d’amagat el seu proïsme!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui es deixi subornar i assassini un innocent!” I tot el poble respondrà: “Amén.”
“Maleït el qui no observi els manaments d’aquesta llei i no els compleixi!” I tot el poble respondrà: “Amén.”

Cal afegir-ne almenys un parell més :

Maleït el qui espoli al poble català!” I tot el poble respondrà: “Amén.”

“Maleït el qui permeti la destrucció del patrimoni històric i/o artístic!” I tot el poble respondrà: “Amén.”

Defensem que no seria una despesa excessiva – som al país dels excessos, el que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social, destina milions d’€ cada any a sufocar els incendis forestals, i ni un cèntim a explotar aquests recursos de forma sostenible, i està cofoi d’ostentar el lideratge en el rànquing europeu de l’estultícia i la corrupció – confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període —- . —-, això ultra ajudar a la recuperació de la memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim – des del respecte – que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.