L’ÀNGEL DE SANT PERE DE VILAMAJOR, AL MONTSENY JUSSÀ.

L’Higini Herrero Baró, explica de la figura de l’àngel que penja de la paret de l’església de Sant Pere de Vilamajor :
En Custodi és el que queda de l’àngel que custodiava l’antic cementiri de Sant Pere de Vilamajor. Quan van traslladar el cementiri es van descuidar l’esquelet de l’àngel Custodi. Tot i que té ales, no pot volar perquè el van clavar a la paret de l’església i no es pot desenganxar. Es queixa que ningú el va a veure però, quan algú ho fa, el vol espantar amb la seva veu aterridora tot i que no entén perquè ningú s’espanta. La seva privilegiada situació el fa ser un testimoni imprescindible per saber allò que molta gent voldria que passés inadvertit…

Els amics de http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-8175-cat-esglysia_de_sant_pere.htm

Diuen; Sant Pere de Vilamajor – Església de Sant Pere (Ángel caigut de Marc). Ens agradarà tenir noticia dels cognoms d’aquest artista i del lloc i data de naixement i traspàs en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com

IN MEMORIAM DEL CASTELL DE MONT-ROIG, ARA ERMITA DE SANT RAMON DE PENYAFORT. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA.

Pujàvem la Conxita, la Maria Jesús, el Paco i l’Antonio, els irregulars graons tallats a la roca, fins a la capella de Sant Ramon de Penyafort , un edifici rectangular, emblanquinat perquè servia de guia als mariners, situat al cim d’una roca molt erosionada en la base, que alhora que desafia les lleis de la gravetat, posa a prova la fe dels pelegrins.

 

La capella de Sant Ramon ocupa el lloc que en origen ocupava el castell.

La imatge del sant que em permetia captar a traves dels vidres la Canon Ixus, es diu que va ser trobada per pescadors de Cambrils.

La capella està documentada des del segle XVI, amb nombroses donacions que foren traslladades a la vila.

Fou restaurada l’any 1902.

L’any 1916 Joan Miró va pintar el quadre Mont-roig, Sant Ramon , que és la visió de la capella des del darrer tram del camí vell que ve del poble. Actualment, la capella forma part de la ruta turística 3MR (Mirar, Miró, Mont-roig).

IN MEMORIAM DE LES RECTORIES ‘ ESCOLES’ DE CATALUNYA ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

En moltes de les rectories de les parròquies rurals de Catalunya, alhora que ‘ la Doctrina’ s’ensenyava a llegir i escriure, i es feia una ‘selecció’ dels millors candidats/candidates per entrar al servei de l’Església.

L’església catòlica feia en el terreny cultural una gran tasca en el període que va des de la fi de la ‘Santa Inquisició’ abolida l’any 1834 en el regnat d’Isabell II, fins a la signatura de la Carta de recolzament al feixisme promoguda  per Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d’agost de 1869 – Toledo, 22 d’agost de 1940) bisbe, cardenal primat d’Espanya durant la mal dita ‘Guerra Civil’ i/o ‘Cruzada’ , en la qual va ocupar un destacat paper protagonista, el contrapès a la seva iniquitat el donaria un altre català, l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), que morirà a Suïssa a la cartoixa de Valsainte l’any 1943. La seva negativa a signar la carta de la jerarquia eclesiàstica, es fonamenta en les terribles conseqüències que tindrà pels fidels que estan en el territori controlat pel govern LEGÍTIM de la II República, i en el mateix devenir de la religió catòlica que veu molt difícil, ‘aquesta guerra passarà, la vostra iniquitat i manca d’amor al proïsme però, no s’oblidarà fàcilment’. La desolació de tantes i tantes esglésies a les Lloses i arreu de Catalunya, la manca de vocacions, i la descreença de la ciutadania, venen dissortadament a confirmar la visió del Venerable Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, quines restes no podran retornar a Catalunya fins a l’any 1978 , en que d’acord amb la seva voluntat testamentària, les seves restes foren traslladades a la catedral de Tarragona, al costat de les del qui havia estat el seu bisbe auxiliar

El sàtrapa com el Cid, guanyava – i guanya – batalles fins desprès de la seva mort.

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com , alhora que imatges d’aquells edificis, el testimoni – si encara és possible – de persones que rebien formació, ‘les primeres lletres’ a la rectoria de la parròquia del seu lloc de naixement.

Tinc molt clar que malgrat el seu trist present l’església catòlica va ser un factor de progrés social en èpoques passades, tant com que no va ser la dictadura franquista, la que va portar l’ensenyament a Catalunya.

Defensem que no seria una despesa excessiva – som al país dels excessos que malgasta el fons de reserva de la Seguretat Social, o destina milions d’€ cada any a sufocar els incendis forestals, i ni un cèntim a explotar aquests recursos de forma sostenible – confegir un panell informatiu per posar-lo en aquests edificis explicant que servien com escola en el període —- . —-, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin. Acostumo a mirar el ‘color polític’ del Ajuntament, i massa habitualment constato que en matèria de recuperació de la memòria històrica, son els de ‘casa’ els primers en no fer res.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim – des del respecte – que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

SANTA EULÀLIA DE VILADONJA. LES LLOSSES. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Havíem dinat al Restaurant la Plaça de Matamala, al municipi de les Llosses, a la comarca del Ripollès, Girona, Catalunya.

No trobava cap referència d’aquest local de restauració – cosa que trobo del tot injusta – , i us deixo la meva opinió:

Alhora de valorar el restaurant la Plaça de Matamala, forçosament s’ha de tenir en compte la peculiar   situació d’aquest terme municipal de 114,0 km² , amb un cens de 211 habitants a darreries de l’any 2014.

Quan al preu/qualitat és excel•lent , quan al servei – que atén la família – correcte , quan a les instal•lacions – en el context en que es troba – optimes.

La recomanació està clara, quan vingueu a visitar els molts atractius que té les Lloses, diuen que ‘ a les Lloses hi ha mil coses ‘, a la Plaça de Matamala, teniu un bon restaurant on podreu dinar.

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré, amb 90 anys complerts i l’Antonio Mora Vergés , amb 65 a l’antiga parròquia de Santa Eulàlia de Viladonja, que es troba situada a l’extrem Sud del terme, a 1012 metres d’alçada sobre el nivell del mar.

Patrimoni Gencat ens explica que l’actual temple fou reedificat al segle XVIII – amb els diners d’Amèrica ‘ – , sobre la base d’un primitiva església romànica, de la qual guarda la disposició de la nau, ampliada amb una sagristia i capelles laterals. Té un petit campanar de torre amb coberta piramidal a la banda de migdia.

L’any 1802 li fou afegit un vestíbul d’entrada.

Al costat el clos del cementiri, descurat sembla que és ‘ mala costum local ’ al terme de les Lloses .

La concentració de municipis a provocat entre altres danys – de benefici cap – la pèrdua de la memòria històrica dels nuclis integrats, Viladonja, Palmerola ,…., sortosament el bon Déu ens enviava al Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 – Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), que feia realitat les paraules del Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 – Barcelona, 22 de febrer de 1985) :

Hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa,
perquè seguíssiu el recte camí
d’accés al ple domini de la terra.

http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/06_casanova.PDF

Trobàvem l’església de Santa Eulàlia de Viladonja ‘voltada de soledats’. A la ‘nova’ Catalunya s’hauran d’endegar politiques per recuperar l’equilibri demogràfic d’aquesta pobra, bruta, trista, i dissortada pàtria nostra.

SANT JOAN DE SOBEIG. EL PONT DE BAR. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

L’Anton Dunyó publica unes fotografies de l’església de Sant Joan de Sobeig, de la que llegia que és l’església romànica més desconeguda de la comarca de l’Alt Urgell.

 

Situada al municipi de Pont de Bar, és una construcció del segle XI, amb algunes refaccions posteriors i una reforma de la darrera dècada del segle XX, que no acostuma a figurar en els principals repertoris del romànic català.

L’ermita de Sant Joan de Sobeig es un petit edifici d’una nau, amb la part de l’altar coberta amb volta de canó.

L’exterior de l’absis es sobrealçat, amb arcuacions llombardes i bandes del mateix estil. També s’hi pot observar una finestra tapiada.

En trobareu més dades a l’obra ‘el Romànic poc conegut de l’Alt Urgell’, publicada l’any 1998 per Josep Sansalvador Castellet , i Eliseu Peidró Rami.

SANTA MARIA DEL VILET. LA VALL DEL CORB. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial del Vilet, ara terme de Sant Martí de Riucorb, a la Vall del Corb, l’ Urgell jussà, Lleida, la descripció de patrimoni Gencat ens diu d’aquest temple advocat a Santa Maria ; edifici d’una sola nau amb coberta de voltes de creueria. Planta de creu llatina i transsepte.

Les capelles laterals del transsepte s’obren a la nau central per arcs apuntats. L’absis és rectangular i presidit per una bella talla en pedra policromada d’una Mare de Déu gòtica, atribuïda a Guillem de Seguer de Montblanc . Ens agradarà rebre’n almenys una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Exteriorment l’església del Vilet és un petit temple de formes senzilles amb una portalada d’arc de mig punt que data del segle XIX, sobre la qual hi ha una rosassa de grans dimensions. Aquesta façana es troba coronada per un campanar d’espadanya amb dos espais de mig punt per a les campanes.

L’any 1808 , coincidint amb la ‘ Guerra del Francès ‘ , que oferia aleshores a Catalunya, respectar la seva llengua, cultura i lleis tradicionals, fou construïda la rosassa de sobre la porta.

A l’interior, prop de la portalada gòtica hi havia un sarcòfag que conserva tant la seva caixa com la tapa. A la cara frontal de la caixa presenta uns alts relleus en forma d’escuts envoltats per arcs ogivals. D’esquerra a dreta hi ha dos escuts de la família dels Alemany i un escut de la família dels Pinós. A continuació hi ha un escut no identificat i finalment un altre escut dels Alemany.

La tapa presenta una coberta de dues vessants, decorada també amb escuts heràldics. Hi ha una seqüència de tres escuts, el primer de més a la dreta de la família Alemany, el següent de la família Toralla i el tercer no és identificat.
Té cor elevat i el primer tram de volta de creueria presenta uns vestigis mal conservat de pintura mural que podria ser gòtica.

1146-1154: la parròquia del Vilet es correspon al llistat de parròquies que encara pertanyen al bisbat de Vic.

Prop, quasi a tocar, hi ha un edifici que havia aixoplugat l’escola publica abans i durant la dictadura franquista.

El patrimoni català relacionat amb l’ensenyament ha estat objecte d’ocultació per part de les autoritats franquistes, i malgrat la mort del sàtrapa, no s’ha fet quasi res per reivindicar la memòria històrica dels nostres pobles, viles i ciutats

MIRADES I REFLEXIONS D’ESTIU

Avui sento la necessitat imperiosa d’obrir una finestra a l’exterior. Al balcó, s’hi està bé. Passa un airet fi que et revifa de la calor nocturna de Barcelona i et torna a la vida.

He posat l’ordinador, el meu estimat amic, sobre una tauleta petita, entre dos testos de menta. Avui és festa, 15 d’agost, hi ha poca circulació, només se sent, de tant en tant, passar algun cotxe i l’autobús que gira fent fressa, potser per avisar que passa. En aquest tros de carrer tan poc transitat també hi passen coses.

Em ve al cap la imatge d’una dona ja gran estirada en un banc. Són les 12 del migdia, el sol cau descaradament sobre els transeünts que passen pel seu costat sense fer-ne cas. Al costat de la dona hi ha un carro de la compra ple que vetlla el seu repòs. Malgrat aquest detall, ningú s’atura. La dona és del barri, ningú la coneix? Des del balcó estant observo un gos que s’hi acosta seguit d’un home gran. Ell la sacseja amb cura. Fa parar una noia que obra la seva bossa i en treu un mòbil, parlen, se la miren, i el gos intenta llepar-la amb discreció; ella, amb la mà intenta apartar-lo.

Ara ve una ambulància amb la sirena a tot volum. Paren, parlen i treuen una llitera per endur-se-la. El gos fa un salt i entra a l’ambulància sense que ningú li digui res: ell té clar el que ha de fer. L’ambulància, tal com ha arribat, fent-se sentir, se’n va. L’home recull el carro i també se’n va. Uns veïns comenten alguna cosa sobre la dona…

Després d’arreglar-me baixò a comprar una mica, i m’assabento que la dona és l’Enriqueta. Una dona que viu sola amb el gos. El gos és molt conegut i estimat, es diu Petard, i que gràcies a ell que ha anat a buscar el veí, el senyor gran, l’Enriqueta encara és viva.

Em pregunto si és normal viure sol i menysprear uns animals que sembla que tenen més sentit comú que molts humans. Ara a l’agost es veuen molts gossos abandonats a la carretera que corren seguint el rastre dels seus amos, del cotxe…

Alguns moren en l’intent, d’altres els atropellen i algú els recull, però la majoria moren i ningú pensa en l’angoixa d’aquell animal abandonat pels seus amos a la carretera. Aquests amos, tan proclius a desfer-se d’un gos quan els fa nosa per poder anar-se’n de vacances tranquil•lament, me’ls imagino bebent-se una cervesa i rient, sense que els afecti el destí del MILLOR AMIC DE L’HOME!! Aquests HOMES, són amics dels HOMES?

MARIA TERESA GALAN BUSCATÓ

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE L’ASSUMPCIÓ i/o ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. MALDÀ. VALL DEL CORB. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava en un angle força complicat , l’església parroquial de Maldà , a la Vall del Corb, a la comarca de l’ Urgell jussà, a la província de Lleida, advocada a L’ASSUMPCIÓ , encara que se la coneix també com ESGLÉSIA DE SANTA MARIA, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta basilical de tres naus amb transsepte i absis poligonal. La nau principal presenta unes proporcions elevades amb una coberta de volta de canó reforçada per quatre arcs torals. La nau central es divideix de les laterals per grans pilars amb falsos pilars més petits acanalats i adossats amb capitells compostos damunt dels quals hi ha tot un entaulament complert. Les naus laterals es troben cobertes per volta d’aresta. A la zona del creuer del transsepte hi ha una cúpula de grans dimensions sostinguda per quatre trompes. L’absis és poligonal i a la seva banda dreta hi ha adossada una capella dedicada al Beat Sant Tomàs Capdevila. A la banda esquerra de l’absis de l’església hi ha la sagristia. La portalada exterior, de clara inspiració barroca, es troba distribuïda en dos cossos dividits a partir de dues columnes de fust llis i coronades per capitells corintis damunt dels quals hi reposa un elevat entaulament de forma irregular perquè s’adapta a les entrades i sortides que marquen les columnes com a ritme de la façana.

 

Damunt de la portalada hi ha un frontó mixt amb la inscripció de la data d’aquesta façana. Damunt de la portalada hi ha un frontó mixt amb la inscripció de la data d’aquesta façana. El campanar és de planta vuitavada.

Pica beneitera de pedra, d’un metre de diàmetre aproximadament. A la part inferior hi ha una mena de cordó esculpit en disposició transversal. A la part mitjana hi ha una sanefa i a la superior, fent una vora, una inscripció molt erosionada.

Aquesta pica es troba assentada sobre un pilar de pedra, ja que li manca el seu peu original.

L’església fou construïda , amb ‘ els diners d’Amèrica ‘ pel mestre de cases d’Òs de Balaguer; Francesc Albareda, artífex de les esglésies –entre d’altres- de Rocafort de Queralt i de Palau d’Anglesola, de les quals també en fou responsable de la traça, donada la semblança existent entre aquests tres exemples i la documentació que ho confirma.

-1796.-L’església de Maldà va iniciar les seves obres de reforma.

-1798.-Any en que es finalitza la transformació de la portalada de l’església, tal i com ho especifica la inscripció de la mateixa façana.

El cens de 1787 ens diu que hi havia 554 veïns, que es quasi duplicaven l’any 1857, en que se’n registren 925, el sostre demogràfic però s’assolia l’any 1930 amb 952 habitants – sense que consti enlloc que hi havia escola pública – , al desembre de 2014 hi constaven 227 habitants, una pèrdua del 76,16% de la població que lluny del context d’estulticia i corrupció política i econòmica del REINO DE ESPAÑA, s’explicaria únicament com a conseqüència d’algun desastre natural i/o un accident nuclear com el de Txernòbil .

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges de l’edifici o edificis que aixoplugaven les escoles publiques abans de la dictadura franquista, no vaig trobar cap persona que me’n pugues donar raó el dia d’agost de 2016 que visitava Maldà.

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA O SANT DAMIÀ DE VALLBONA DE LES MONGES. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava l’església parroquial de Santa Maria de Vallbona de les Monges, dedicada també a Sant Damià, la descripció tècnica de patrimoni Gencat ens diu ; església de planta de creu llatina, de tres naus dividides interiorment per grans pilars. La nau central es troba coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals. La part central és cobreix amb un gran cúpula damunt del creuer. La façana s’articula amb dos cossos horitzontals i tres verticals rematats al centre per un frontó triangular. El pis inferior es divideix amb dues pilastres de banda que flanquegen una porta de llinda plana amb dues cartel•les. Aquest cos inferior es complementa als laterals amb dues motllures quadrangulars per banda que simulen falses finestres o portes. Al cos superior hi ha com una rosassa emmarcada en l’interior d’un arc a mode de timpà semicircular. Als laterals simètricament situats hi ha dos òculs tapiats. Al cos lateral esquerra s’hi alça el campanar que només presenta el cos de les campanes rematat per una balustrada.

La construcció s’iniciava l’any 1745 pel mestre de cases Josep Valls Galí, i es perllongaria fins al 1850. Fou construïda a a conseqüència de l’augment demogràfic- que provocava a Catalunya l’entrada al comerç amb les colònies americanes, els ‘diners d’Amèrica ‘ – i s’hi reutilitzaven carreus de pedra procedents del poble abandonat de Montesquiu.

El 19 de juny de 1901 es van beneir les noves campanes, l’any 1936 com a conseqüència de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, fou saquejada, i dissortadament es va malmetre la imatge romànica de Santa Maria juntament amb les diferents altars i campanes.

M’explicaven que no hi havia escola a Vallbona de les Monges abans de la dictadura franquista, no ho creia pas i espero que algun amable lector em faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , dades i àdhuc imatges que ho confirmin.

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DEL VILET. LA VALL DEL CORB. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – a l’Urgell i arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Retratava els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista del Vilet, que amb Llorenç o Llorens de Vallbona formava part del municipi de Rocafort de Vallbona, que l’any 1972 es va fusionar ‘manu militari’ amb el de Sant Martí de Maldà.

En un d’ells llueix una majòlica costejada per l’actual propietari de l’edifici, que m’explicava que li agradaria museïtzar l’espai que ocupava l’antiga escola, com ho fa ja Castellar de la Ribera. Sembla però, que el tema no ha trobat el recolzament del municipi de Sant Martí de Riucorb.

 

L’altre edifici no conserva cap traça de la seva utilització com escola pública.

Tinc molt i molt clar que no va ser el feixisme el que portava a les terres de la Baixa Segarra, o de l’Urgell, l’educació i la cultura.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim – des del respecte – que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Antonio Mora Vergés