EL CANÓ DE FULLEDA. LES GARRIGUES. LLEIDA

Retratava al Josep Olivé Escarré, recolzant-se en el canó Falktrk de 4 peces que acompanya a l’escultura d’Agustina Saragossa i Domenèch – de la que no trobava cap dada de l’autor, i sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunhya@gmail.com – llegia que és un original cedit l’any 1987 pel que fou ministre de defensa, el català Narcís Serra i Serra (Barcelona, 30 de maig de 1943), en nom de “las Fuerzas Armadas Españolas” per tal de ser instal•lat en aquest monument dedicat a la memòria d’aquesta heroïna de la Guerra del Francès.

La partida de baptisme de l’ d’Agustina Saragossa i Domenèch , apareix a Santa Maria del Mar a Barcelona i és del 6 de març de 1786. Filla de Francesc Ramon Saragossa i Labastida, obrer, y de Raimunda Domènech i Gasull, ambdós nascuts a Fulleda.

Agustina Saragossa es casà el 1802 a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona, als 16 anys, amb Joan Roca Vila-seca, caporal d’artilleria que participà des d’un bon principi en la Guerra del Francès, estigué a la batalla del Bruc i l’esdevenidor de la guerra els dugué, a ell i Agustina, a Saragossa.

Durant el primer setge de Saragossa de la Guerra del Francès, o Guerra de la Independència segons la historiografia espanyola, l’1 de juliol de 1808, mentre Agustina portava vitualles al seu marit, posà un topall a un canó a punt d’ésser detonat però amb l’assistent ferit i amb la metxa encara a la mà. Agafà la metxa i encengué el canó, que apuntava a la porta del Portillo. No se’n sap res de les conseqüències reals d’aquesta acció en la batalla, però el general José Rebolledo de Palafox y Melci, duc de Saragossa (Saragossa, 1776 – Madrid, 15 de febrer de 1847), va descriure la seua acció com èpica, i li va atorgar la distinció de sotstinent i el dret d’ostentar dos escuts amb els lemes: “Defensora de Zaragoza ” i “Recompensa del valor y patriotismo “. No es té constància d’aquest fets, tot i que la història confirma que va ser admesa inicialment com artiller ras i després va obtenir els galons de sergent i sotstinent. Sembla que fou capturada i alliberada en un canvi d’hostatges. Posteriorment als fets de Saragossa va recórrer la península acompanyant als exèrcits espanyols. Finalment va acabar la seva vida a Ceuta, on es va tornar a casar, ara amb Juan Cobo de Belchite y Maspera , amb qui van tenir una filla, Carlota.

Agustina d’Aragó morí a Ceuta, el 29 de maig de 1857, als 71 anys. Fins a 1870 no en foren traslladades les despulles a Saragossa, descansant primer al Pilar i, des del 14 de juny de 1908, a la capella de l’Anunciació de l’Església de Nostra Senyora del Portillo, on són venerats com els d’una gran heroïna que, amb valor i decisió, contribuí a repel•lir les adversitats i vèncer l’enemic. És considerada un dels símbols més representatius de la resistència espanyola contra els invasors napoleònics. Aquesta guerrillera rebé el títol de Defensora de Saragossa i la condecoració de Recompensa al Valor i al Patriotisme, seguint les ordres del general Palafox, i arribà a aconseguir el rang de capità de l’exèrcit.

BRAÇOS CORRUPTES, INCORRUPTES I ELS CORRUPTES AL PÒDIUM

El braç corrupte dels corruptes no es troba dipositat a cap paradís fiscal. “Nóos lo temiamos”.
En canvi el braç incorrupte de Santa Teresa que passejava Franco perquè li donàs sort amb les seves cuites feixistes i com no, amb la creuada i eradicar el “contubernio judeo-masónico-marxista” i després fent neteja a les cunetes i enterrant-los a les fosses comuns a tot el que fes flaire de roig, encara es troba ben resguarda a L’església de la Mercè a Màlaga.
Els hereus del “cabdill de les espanyes” es troben escampats arreu i clar que disposen calerons per portar a paradisos fiscals, ja que, com diuen “ Quien a buen arbol se arrima, buena sombra le cobija” i afegeix, ja que no tornaré xerrar els papers panamenys, quan per Andorra es destapi qualcun dels secrets guardats dels calerons, ens posarem les mans al cap.
El despotisme i els dèspotes tenen carta blanca per amollar les pitjors animalades i disbarats i no passa res. Basta veure-ho a diari dins tot l’estat espanyol, n’Albiol  entre ells n’és un expert i diria que inclòs ha creat escola. Tot i que, i també es pot veure, quan algú s’atreveix a respondre, la verinada que li envien, aquests que tant bravegen de la llibertat d’expressió ( exclusivament la seva) és de jutjat de guàrdia.  S’ha de saber i constatar que per alguns dels hereus del generalíssim, encara a hores d’ara “El cortijo és suyo” i això els hi dóna també el dret de pernada.
I malgrat tot, no saben distingir la ironia del sarcasme, degut a què el grau d’intel·ligència necessària per fer-ho, habitualment sol escassejar. Basta veure les seves respostes als mitjans de comunicació sobre tot a les televisions. El seu ridícul és sorprenent, especialment el d’en Rajoy i corifeu.
No passeu cap ànsia que no tornaré escriure sobre els “Papers Panama”; malgrat cada dia surten cares noves i també cares guapes, que apareixen al llistat.
El darrer l’advocada dels que diuen tenir les mans netes Virginia López i sembla que prou empastifades les tenen; que presumptament també “pringada” , ha estat denunciada a Hisenda per tenir un compte a Panamà i cobrar sense factura.
Per altra banda, han estat detinguts el secretari general de Manos Limpias Miguel Bernad   i el president d’Ausbanc Luís Pineda per un presumpte delicte de xantatge i extorsió, els quals sembla que arribaven fins i tot a extorquir a persones o entitats per retirar les querelles que anaven presentant. Sembla també que una d’elles i no va colar, fou en l’intent de fer-ho a  la infanta Cristina imputada pel cas Noós, on aquest sindicat ultradretà  hi està com a acusació particular.  A aquests angelets els acusen de: L’acusen d’un presumpte delicte d’extorsió, organització criminal, frau contra la hisenda pública, falsedat documental i frau en subvencions
O sigui, Alcapone, un pàrvul comparat a ells, o no?
De la caterva d’oportunistes que empren els seus estatus polítics per fer-se, no un coixinet, sinó un coixinot  sobre l’esquena dels que treballam i tributam ( Hisenda som tots, deien, fins que una advocada de l’estat, digué que era pura qüestió de publicitat”, no em ve gaire de gust escriure.
Ara que Jorge Fernández Diaz, ja té una querella per presumpta prevaricació,  del Sindicat Unificat de Policia per haver anomenat comissari honorífic de policia a n’Enrique  Marhuenda, Director del diari “La razón”. Aquest ministre de l’interior que posa medalles a les verges, és d’un patetisme il·lustrat. Tan sols em queda rellegir el llibre “La conjura de los necios” de John Kennedy Toole, una lectura molt recomanable.
Ara bot a un altre lloc, després de quatre mesos de “pastelear” i com vaig escriure no fa estona, ens estan preparant unes noves eleccions, que pagarem tots els contribuents i un poc menys els que tenen els guanys als paradisos fiscals.
Al principi dels principis, seguia la corrua dels líders. Ara ja no, prou cansat de les cançonetes que ens ofereixen i cada dos per tres, canvien el cantet.
Cada dia te’n trobes una de nova o un parell i ben mallorquí, de casos de corrupció, de delictes que sembla que són d’una banda mafiosa, enlloc de polítics democràtics. I vius amb l’ai al cor, de pensar i avui a qui tocarà, tot i que semblen tranquils i impermutables quan els veus circular o detinguts o a presó o pels jutjats. Deuen ésser d’una pasta especial suprahumana.

 

Josep Bonnín Segura

ESCOLES PÚBLIQUES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA FIGUEROSA. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Partia d’una dada objectiva, Catalunya ha estat – des de sempre – capdavantera en matèria d’ensenyament i educació.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/05/escoles-publiques-de-catalunya.html

Hem tingut grans patricis que han esmerçat els seus recursos en aixecar edificis escolars, entre 1914 i 1923/1925 la Mancomunitat de Catalunya endegava projectes d’escoles, biblioteques, i equipaments culturals – sense disposar d’altres recursos que els de las DIPUTACIONES -, i el seu èxit obligava al primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ) a frenar aquest procés que evidenciava la infinita corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA, el miratge de llibertat, dignitat i justícia de la II República, va permetre continuar aquella tasca, que es va interrompre amb la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, que donaria pas al segon feixisme que es perllongaria – en alguns indrets – des de l’1.04.1939 fins al dia d’avui.

Algunes d’aquelles escoles existeixen només en el record – en el segon feixisme, el seu enderroc es considerava mèrit patriòtic – , altres tenen avui noves ‘destinacions’, i les menys continuen aixoplugant noves fornades d’estudiants delerosos d’aprendre.

En la meva recerca havia demanat l’ajuda dels ajuntaments – única administració que ha estat ininterrompudament activa en tots els règims -, els arxius públics i privats, les entitats culturals , i la dels ciutadans. Val a dir que des de l’àmbit local la resposta ha estat molt ‘tèbia’, i això s’explica perquè des de l’01.04.1939, els ‘servidors públics’ tenien instruccions clares de fer ‘tabula rasa’ amb tot el que representes la ‘memòria històrica’ anterior a la dictadura, quan als arxius públics, alguns pateixen també el mateix mal, pel que fa als arxius privats, malauradament pateixen en la seva majoria un col•lapse econòmic que els permet únicament una existència ‘formal’, i pel que fa a la ciutadania, el tema no ha suscitat – val a dir-ho – gaire entusiasme.

Des d’algunes de les Associacions Internacionals de Catalanística rebia – a títol privat – en suport en aquesta tasca – que aprofito per explicitar-ho – NO TÉ CAP SUPORT des de les administracions públiques de Catalunya.

Les meves darreres peticions s’adreçaven a l’Ajuntament de Tàrrega en petició de dades de qui va ser l’autor de l’escola de la Figuerosa.

TOTHOM que en tingui alguna dada pot fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

QUE EN SABEU DEL XALET DE CAL VILA DE BOVERA?. LES GARRIGUES. LLEIDA.

M’aturava per retratar l’edifici anomenat Xalet de Cal Vila al poble de Bovera, a la comarca de les Garrigues, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; vivenda unifamiliar de planta baixa i pis, de planta quadrada i coberta amb una teulada a quatre aigües de teula. En destaca sobretot el porxo d’entrada de la façana principal, a mode d’atri. La part superior és una terrassa amb balconada de ferro rematada als angles per dues boles de pedra respectivament. La façana està tota arrebossada i els llocs destacats com la cornisa, obertures… són d’un vermellós teula. A totes les façanes hi ha una distribució simètrica i ordenada de les obertures.

Tota la casa està rodejada per una petita banda de maons, record de les bandes llombardes romàniques. La casa està envoltada per un petit jardí i tot el recinte està enreixat alternat amb pilones d’obra en consonància amb la resta de l’edificació.

Tot i que una mica reformat, el seu aspecte original manté el caràcter constructiu de les edificacions de principis de segle XX, fetes amb un gust modernista, en el sentit d’innovació, i popular.

Cap dada relativa al seu autor, ni al moment històric en que s’aixecava l’edifici, recordar – si cal fer-ho – que estem a les Garrigues, prop de Déu, però MOLT, MOLT lluny de Barcelona.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de qui en va ser el promotor, i qui el mestre d’obres i/o arquitecte, aquesta informació marca la diferència subtil, entre un país civilitzat, i la tristíssima realitat actual de Catalunya, malgrat ser infinitament millor que la del REINO DE ESPAÑA.

No trobava ningú per a preguntar-li on eren les escoles públiques abans de la dictadura franquista; Bovera tenia al cens de 1930, 814 veïns, i es tancava l’any 2014 amb 290 habitants, s’ha perdut un 64,37% de la població gràcies a les ‘ bones pràctiques politiques’ seguides durant la dictadura franquista , i l’anomenada ‘ Democraciola ‘ que ha permès al REINO DE ESPAÑA assolir el campionat MUNDIAL d’estultícia i corrupció pel que fa a les seves elits politiques

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL DEL CASTELL DE CASTELLBELL. CASTEBELL I EL VILAR. BAGES

l Marcel•lí Puigdellivol Prat em feia arribar unes fotografies de la capella romànica advocada a Sant Miquel, que forma part del conjunt del Castell de Castellbell, dalt d’un turó que el Llobregat envolta formant un meandre, al terme de Castellbell i el Vilar, a la comarca del Bages.

 

 

Llegia que actualment està quasi enrunada, ja que malgrat el seu caràcter sagrat , degué ser destruïda l’any 1719 pel seu propietari d’aleshores, Josep d’Amat i de Junyent (?-1730): 2n marquès de Castellbell, 3r marquès de Castellmeià, a fi que no fos ocupat pels miquelets que venien de França per promoure una insurrecció general.

Capella romànica, no en trobem cap documentació fins a l’any1685 quan en una visita del bisbe Antoni Pascual i Lleu (Arenys de Mar, 1643 – Vic, 1704), es descriuen les capelles i esglésies dependents de la parròquia de Sant Vicenç de Castellbell.

Sant Miquel és segons la tradició cristiana i jueva, un arcàngel, cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

 

Rebia del Marcel•lí Puigdellivol Prat un excel•lent treball de l’ historiador local Joan Valls Pueyo, publicat al Brogit de Castellbell i el Vilar

PROTESTES AMB MOBILITZACIONS A FRANÇA I PASSIVITAT A ESPANYA

Ens ha arribat la primavera quasi estiuenca i a França la primavera s’ha orquestrat al carrer amb una protesta massiva contra la política laboral de François Hollande.

1 manifestante-policia-protesta-Paris-Francia_EDIIMA20160401_0277_18

 

Al carrer les mobilitzacions i les vagues, a prop de dues cents trenta ciutats franceses amb més d’un milió de persones. Vagues de transports, serveis públics, hospitals. Enfrontament amb la policia arribant a cent detinguts i tretze ferits.

A tot això sabem per què? Doncs resulta que la reforma laboral, que amb el nom de “Llei El Khomri” llinatge de la ministra de treball, la troben injusta i perjudica greument a la classe treballadora. La priva d’uns drets, facilita l’acomiadament , redueix les indemnitzacions i afecta a les negociacions dels convenis col·lectius.

Els sindicats francesos ( que es mouen d’una manera molt diferent i més bel·ligerant que la dels sindicats majoritaris espanyols) l’han qualificada de regressió històrica, d’un retorn al segle XIX  i d’una dràstica aplicació de la política neoliberal.

Les mobilitzacions han afectat als aeroports i més de setanta vols a Espanya foren cancel·lats.

Es pot parlar d’una vaga general i a la plaça de la República de París hi ha acampades de centenars de joves i sembla que el moviment “Nuit Débout” rebatejat com el 15 M Francès, s’està consolidant.

Sindicats i estudiants s’han ajuntat i fan una mica d’enveja per la seva bel·ligerància i compromís en la defensa dels drets dels treballadors.

En canvi a l’Estat Espanyol, una reforma altament retrograda, quasi “manu militari” aprofitant la supremacia en el poder, ha perjudicat greument a la classe treballadora i ens l’hem menjada amb patates fregides i els sindicats callats com a morts.  Cap protesta al carrer i cap cot per si de cas.

No vull pensar tampoc la que volen fer, de reforma laboral, en Pedro Sánchez (PSOE) i l’agnerot d’Albert Rivera de Ciudadanos. A més possiblement si arriben a governar i l’aproven tampoc passarà res. Sembla que es té orxata a les venes i ens poden retallar els nostres drets com els hi doni la gana i ni un sol remuc.

El que pacten els sindicats majoritaris amb la patronal, a vegades, o quasi sempre és de jutjat de guàrdia. Els caps mantenen els seus privilegis i a callar.

Pensar amb els antics caps sindicalistes, Marcelino Camacho per posar un exemple de coherència, dels quals bastants mamaren penes de presó durant el Franquisme, si aixequessin el cap es moririen d’oi i de vergonya.

La unitat a França dels sindicats amb els estudiants em porten a records de mobilitzacions passades a l’estat espanyol, quan “els grisos” repartien llenya, donaven llendera i els socials detenien i els jutges del règim empresonaven. Hi havia molt més coratge al carrer i ho vaig poder viure amb directe. Ara mateix sembla que ens han acostumat a anar amb el coll cot i a belar com ovelles.

Els treballadors francesos tenen un salari mínim interprofessional que passa els mil quatre-cents euros i a l’estat espanyol, que es troba fa no fa a la cola de la Unió Europea per tenir el SMI, més baix, inclusiu per debaix de Grècia i Portugal, que ronda els sis-cents cinquanta euros.

Es veu i es nota que hi ha Europeus de variades categories en quan els seus sous, prestacions i serveis. Nosaltres en relació als serveis que  se’ns donen pagam uns impostos caríssim, i els serveis públics deixen bastant que desitjar moltes vegades.

A dir també que a l’estat espanyol es baten els rècords de casos de corrupció en relació als països de la zona euro i així ens va.

Entre la milionada d’euros que han robat, els que han fugit a paradisos fiscals, les obres públiques infrautilitzades que han costat un ronyó, i les despeses sumptuàries de molts de Governant, ministres i aparat; han generat un deute pràcticament impagable. I el devem cada ciutadà.

Respecte dels rescats bancaris millor no en xerr, tot i que segur que no es recupera ni l’1 per cent dels doblers emprats. Amb la tudada de doblers més els robaments a ma alçada; com ha d’anar l’economia de les classes menys afavorides? Idò de roda batuda.

Ara bé, mentre hi hagi “Panem et circum”, en Neró la sabia llarga i ara s’aplica el mateix i sembla que al model neoliberal li funciona de conya.

Josep Bonnín Segura 

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA US DEMANA COL•LABORACIÓ

Gurb tenia un cens de 1794 ànimes l’any 1930, i disposava abans de la dictadura franquista de quatres escoles públiques :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/les-escoles-de-gurb-osona.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/04/escoles-vellesbelles-de-vespella-gurb.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/04/escoles-de-sant-julia-sassorba-gurb.html
Això inclou també les Escoles de Granollers de la Plana.

Més enllà de la frase ‘ Gurb i Tona, el millor de l’Osona, i per triar Sant Julià ‘ , pròpia d’un món rural que començava a periclitar, amb un terme de 51,6 km² Gurb, era un disseminat agrícola, poc atractiu per a les escoles privades i/o confessionals, que tenien una important presència a Vic.

La població de Catalunya era aleshores de 2.791.292 persones, si fem un càlcul simple veurem que si apliquem el barem de Gurb a tot els país, el nombre d’escoles hauria d’haver estat de 1556 centres d’ensenyament primari, on caldria afegir els centres d’estudis secundaris, les escoles tècniques, l’ensenyament universitari ,..

Catalunya va fer un gran esforç en l’àmbit d ela formació dels seus mestres :
http://www2.rosasensat.org/files/els_mestres_publics_a_catalunya_1903_1936-1.pdf

Per evidents raons econòmiques, recordeu el ‘ESPAÑA NOS ROBA’ , l’esforç en matèria de creació de nous centres, no va ser tant reeixit, això malgrat que la Mancomunitat va desenvolupar una excel•lent tasca amb uns recursos molts escadussers, tant es va fer, que el dictador Miguel Primo de Rivera y Orbaneja (Jerez de la Frontera, 8 de gener de 1870-París, 16 de març de 1930), va suspendre la Mancomunitat, temorós que la seva obra poses de manifest l’estultícia i la corrupció política dels diferents governs de la monarquia.

El propòsit que ens movia a començar Edificis Escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura Franquista, és alhora que recuperar la memòria històrica – s’ha fet des del feixisme i des del cleptofeixisme una gran tasca de destrucció – , reivindicar que NO VA SER L’ESTAT, sinó la ciutadania la capdavantera pel que fa a l’ensenyament i l’educació.
La major part de parròquies i/o pobles disposaven d’un lloc per impartir docència, i ens agradarà rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Expliqueu-nos la història de l’escola del vostre lloc de naixement i/o residencia abans de la dictadura franquista, si no ho feu vosaltres, no ho farà ningú, i estareu recolzant passivament la política d’anorreament dels enemics seculars de la llibertat, la cultura, la democràcia,….

Fins avui tenim a : https://issuu.com/1coneixercatalunya
806 publicacions, que han estat impreses en paper 16.596 vegades, això ens fa pensar que el tema interessa, oi?.

LA FAÇANA DE LA CATEDRAL DE BARCELONA

Anàvem el Manuel Navas Ortiz, i l’Antonio Mora Vergés a Barcelona, a veure i retratar la façana neogòtica de la Catedral, curiosament relacionada amb l’església Parroquial de Sant Esteve de Castellar, com desprès es veurà.

El que veiem, té una història recent – força coneguda – però que us explicarem una vegada mes :

Carles Galtés de Ruan, anomenat també mestre Carlí a Barcelona i Lleida (Rouen, França, 1378 – Sevilla, 1448?), va venir Barcelona per a treballar a la seva catedral, on va projectar en paper de pergamí, l’any 1408, les traces de la façana principal, que aleshores no es dugué a terme.

En aquesta imatge veureu com era la façana fins a darreries del segle XIX.

Amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, Manuel Girona i Agrafel (Tàrrega, Urgell, 1818 — Barcelona, 1905), banquer , va donar una gran quantitat per a poder acabar la façana i el cimbori de la catedral de Barcelona. Al claustre d’aquest temple es troba el mausoleu-capella de la família Girona.

Manuel Girona i Agrafel , era amic de Emili Carles-Tolrà i Amat, segon marquès de Sant Esteve de Castellar (Cabrils , Maresme 11 d’abril 1864 – Mort el 18 de juny 1940 – Nervi, Itàlia, a l’edat de 76 anys – el feixisme no el va deixar tornar de l’exili ). Ambdós van participar activament en l’activitat del Banc de Barcelona, que desapareixia l’any 1920 desprès d’una suspensió de pagaments que va cobrir parcialment amb el seu capital privat Emili Carles-Tolrà i Amat.

Joan Martorell i Montells (Barcelona, 1833 – 1906), l’any 1882 va dissenyar un projecte per a la façana de la Catedral de Barcelona, que malgrat que no va ser aprovat , va rebre nombrosos elogis,

i tingué – sens dubte – una gran influència en la obra final que executaria Josep Oriol Mestres i Esplugas, (Barcelona, 21 de novembre de 1815 – 7 de juliol de 1895) que havia estat nomenat arquitecte de la catedral de Barcelona l’any 1855; s’explica que els plànols seguien les traces del projecte de Carles Galtés de Ruan , del 1408; el resultat no va agradar gens al públic, que preferia el dibuix neogòtic i espectacular de Joan Martorell i Montells , mestre de Gaudí i dissenyador d’un altíssim cimbori flanquejat per dos campanars.

August Font i Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1846 -Barcelona, 6 de març de 1924, entre els anys 1906 i 1913, va concloure definitivament la decoració de la façana, i va alçar fins a 90 metres el cimbori que rodegen vuit àngels i culmina la colossal escultura de Santa Helena, obra de Eduard Batiste Alentorn (Falset, 5 de desembre de 1855 – Manresa, 1920).

Joan Martorell i Montells, no va ‘vèncer’, però va ‘convèncer’ ; fidel a la filosofia de la “restauració en estil” endegada des de França per Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc (París, França, 27 de gener de 1814 – Lausana, Suïssa, 17 de setembre de 1879), arquitecte francès i teoritzador famós per les seves restauracions d’edificis medievals , figura cabdal en la recuperació del gòtic a França, car defensava la honestedat en l’arquitectura, que va transcendir en una recuperació de tots els estils arquitectònics, segons l’esperit del Modernisme.

L’any 1892 Joan Martorell i Montells, amb la col•laboració del’Emili Sala Cortés, aixecarien l’anomenada ‘Catedral del Vallès’, costejada per Emilia Carles Tolrà, primera marquesa de Sant Esteve, que havia anomenat com a Director General de la Textil Vda. De Tolrà, al seu nebot Emili Carles-Tolrà i Amat.

Volta el món i torna a Castellar del Vallès.