ΣΥΡΙΖΑ ACONSEGUEIX GUANYAR A LA BANCA

En el món del joc s’admet com a possible – encara que poc probable – que algú faci caure a la banca, es a dir que la posició que ‘dona joc’ perdi la partida.

Llegia que ΣΥΡΙΖΑ – es pronuncia ‘siriza’ i en alguns llocs o escriuen amb la lletra que en diem Y grega ‘syriza’ – guanyarà possiblement les eleccions a Grècia, i farà replantejar les mal dites ‘politiques econòmiques’  del Fons Monetari Internacional, i  les del IV Reich que impulsa l’Angela Dorothea Merkel.

En el món de la banca hi ha molta preocupació ja que s’han perpetrat – i es perpetren encara avui – molts abusos des de la seva situació de poder. Hi ha por.

En el món dels politics ‘professionals’, sovint còmplices dels excessos de la banca, hi ha por.

En el món de la justícia, que ha esdevingut el braç executor dels abusos contra la ciutadania, hi ha por.

Contràriament entre els desnonats, els aturats, els desprotegits social i sanitàriament, hi ha esperança, de que en aquesta situaciósuenen los tiros por el lao de la justicia ‘, com em deia un català que havia viscut molts anys a l’Argentina.

L’efecte papallona arribarà al REINO DE ESPAÑA, i també, també, al PRINCIPAT DE CATALUNYA, en un i altre cas però, els efectes seran diferents.

Els espanyols esperen passar comptes amb els politics i partits que han fet de la corrupció un sistema ‘ de vida’, i fet això,  com a Grècia que es faci un replantejament de com s’han de pagar els plats trencats.

Els catalans – una bona part almenys de la ciutadania – participava d’una il·lusió col·lectiva que es concretava en ‘començar de nou’, i fer-ho  des d’una República Catalana, que com organització política s’ocupés alhora d’ambdós   qüestions, castigar la corrupció, tant dels poders politics, com dels econòmics, i alhora que  com a Grècia que es faci un replantejament de com s’han de pagar els plats trencats. Em temo que pel que fa a Catalunya, se’ns ha passat l’arròs.

Com ens explicaven els instructors militars a l’època del Servicio Militar Obligatorio,  cal aplicar ara la técnica ‘ del esperar y ver’.

 

PORTAL D’EN VIVES I PORTAL DE LA FONT MAJOR. IGUALADA. L’ANOIA. CATALUNYA

La ciutat d’Igualada estigué protegida durant època medieval i moderna per una muralla defensiva la primera construcció de la qual sembla que hom hauria de datar al segle XIII. El clos original, del qual no resten vestigis visibles, va ser objecte d’ampliacions i reformes successives. La més important de totes data del segle XIV (1367), quan fou bastida una nova muralla que, malgrat que s’estenia vers ponent de la vila, de fet, en protegia una àrea més reduïda. L’any 1390 consta documentalment que s’enderrocaren algunes cases extramurs de la ciutat per ordre del rei Martí, amb l’objectiu de millorar el dispositiu defensiu de la ciutat. En etapes posteriors el traçat de la muralla fou ampliat per a incloure el raval de Soldevila dins el perímetre del clos murallat, protecció de la qual nova va gaudir mai el raval de Capdevila, que va ser destruït en el decurs de la guerra amb el rei Joan II. El traçat de la muralla es va mantenir amb poques modificacions fins ben entrat el segle XVIII, època a partir de la qual s’hi adossaren nombroses noves edificacions (habitatges) i va perdre definitivament el seu ús. Actualment es conserven dos dels set portals de la muralla original del segle XIV (els portats d’en viver i de la Font Major) i se’n pot resseguir part del perímetre a la zona del passeig de la Cabres. En aquest sector, l’any 2007 es va realitzar una actuació arqueològica en una parcel•la edificada (passeig de les Cabres, número 30), que va consistir en el seguiment dels treballs d’enderroc dels edificis que s’adossaven a la muralla. Aquests treballs varen permetre documentar un tram d’ aproximadament 16 metres de longitud i 6 metres d’alçada, i fer-ne un acurat estudi de paraments. El mur, que presentava nombroses obertures i refaccions parcials en les quals s’empraren materials constructius diversos (maons, guix i pedra), tot plegat relacionat amb la construcció dels edificis que s’hi recolzaven, conservava àmplies porcions del parament original de les muralles construïdes entre 1438-1463, tenien trenta-sis torres i set portes, que tancaven el nucli antic. Els dos únics portals que es conserven són aquests:

El portal d’en Vives, també anomenat de les Rovires, està compost per un arc ogival a la part exterior i un de dovellat a l’interior, en el lloc on hi havia la porta de la muralla. Damunt aquest últim hi ha una capelleta amb la imatge de Santa Anna, realitzada en terra cuita. Fou restaurat l’any 1952

El portal de la Font Major o de Gràcia té les mateixes característiques que el portal d’en Vives. A més, presenta una inscripció que diu “Portal de la Font Major/Muralla del segle XV”. Al cantó esquerre hi ha una Majòlica de la Verge de Gràcia. L’any 1952 fou restaurat amb un criteri molt discutible per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Musté
(Barcelona, 1896 — ibídem, 1987), que es va inventar els merlets que coronen l’arc ogival.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

UN CRÍTIC 2014 I UN PROPER 2015 MÉS QUE REMOGUT

Quan surti publicat aquest article, hauran passat les festes de Nadal, celebrat l’entrada del nou any 2015 i vos promet que ara mateix no em ve gaire de gust fer una recapitulació de 2014.


Així com el 2014 ha estat prou mogut a molts nivells, el que ve segur que ho serà, tant a nivell municipal , autonòmic, estatal i crec que internacional, vist el que deixam enrere.

Anem per parts. El 24 de maig hi haurà unes eleccions autonòmiques i municipals que poden fer un tomb del final del bipartidisme, que hem patit des de l’inici de la “democràcia” que jo la qualific de “partitocràcia” ja que cada període de temps han alternat el poder.

L’entrada a l’escenari polític de “Podemos” que em té un tant desorientat el seu discurs i el seu programa electoral (el tenen?). Els resultats de les enquestes el donen com a una força que arrasa amb intenció de vots i pot convertir-se en una primera força. No em pos a analitzar els seus pros i contres, ni les contradiccions internes, perquè a lo llarg de l’any hi haurà prou temps.

Respecte al missatge darrer del desgovern del Partit Popular, s’ha vist clar que estan donant pals de cec i no n’encerten una, al manco per recuperar la intenció de vot cap a la formació. Enmig de casos de corrupció, un dels més sonats el Gürtel amb les mogudes diverses dins del poder judicial i l’intent del control; l’oposició a legislar pèl  bé de les persones més desfavorides per la “crisi” que ja he dit com es va tramar, negant-les la dignitat que els correspon; les prospeccions petrolieres que han aixecat un tsunami a diverses comunitats autònomes; la darrera llei mordassa, inquisitorial,  de la qual el ministre d’interior Jorge Fernández Diaz, passarà a la història com el “Torquemada del segle XXI”  i per acabar d’arrodonir l’insult a les classes populars pujant el SMI tres euros, o sigui 36 euros anuals.

Respecte a l’altre partit majoritari PSOE, també amb prou casos de corrupció a les seves files; una oposició de pantomima, ja que ells també tenen prou draps bruts que els hi poden tirar en cara durant els seus respectius governs i l’aparició del capità d’un vaixell sense rumb, Pedro Sanchez com a imatge “regeneradora”, tot i que darrera em sembla que Rubalcaba i altres “barons” hi estan a l’ombra, em sembla que no dóna cap garantia als seus antics votants; els quals bastants s’estan girant cap a “Podemos” i altres formacions. La llenegada monumental pegada pels dos grans partits a les eleccions europees passades, dóna que pensar.

Respecte a altres forces polítiques d’esquerra, la intenció de formar un bloc unitari sembla que és més complicat -segons quins pactes antinatura- que mesclar aigua amb oli. No oblidem la ressorgida de molts moviments socials que estan al carrer i també marcaran fita.

No em ve de nou, l’esquerra sempre es baralla a deshora, després les coses van com van, i si torna governar la dreta pels seus despropòsits, es tornaran a tirar els plats al cap, repartint culpes.

Quan hi va haver la intervenció de Pablo Iglesias de Podemos a Catalunya,  que va envestir a David Fernàndez de la CUP, ell li contesta que quan el canó de l’escopeta està tort, les baixes són a les pròpies files. Si s’ha confús d’enemic, haurien de fer un seriós plantejament i si hi ha altres intencions, ja es veuran.

El panorama : crec que serà una campanya electoral històricament única i molt especial.

Canvis a nivell estatal, tot i que les multinacionals, grups de poder, mercat i financeres, mouran peça per donar suport a pujar als qui puguin executar els seus interessos i legislar per les seves conveniències.

La gran moguda a Catalunya, també marcarà el rumb electoral, i si es preparen unes eleccions plebiscitàries, no crec que abans de maig pel tema del tempo polític, posaria messions que entre setembre i octubres es faran.

Internacionalment ens trobam amb una guerra d’hegemonia. EUA està perdent la supremacia al món; els hi han sortit dos forts competidors: Rússia i Xina. EUA, està preparant un tipus de guerra econòmica amb la baixada del petroli, per enfonsar economies de competidors: Rússia, Veneçuela, Iran…

L’estat Islàmic serà peça clau amb el que passi a orient mitjà, i les estratègies de diversos socis.

No serà gaire calm, l’any que encetarem.

Josep Bonnín

 

AL DISCURS TELEVISAT DE FELIP VI DE BORBÓ, QUE NO VAREM MIRAR.

Diu en Felip de Borbó
al discurs televisat
que durant el seu regnat
vol tallar la corrupció.
És una bona intenció.
Que dins la família esbrini
i amb manya els adoctrini
a fer un poc més de bondat
perquè al Nóos s’ha comprovat
que als seus parents s’incrimini.

Que net, és el qui no engana
perquè parlant de brutícia
que deixi fer la justícia
inclòs, la seva germana.

Josep Bonnín Segura

ORIGEN DEL TIÓ.

He de dir que devia somniar-ho perquè no recordo ara l’article en el que recollia els costum d’embolcallar els arbres i colpejar-los per a treure’ls el fred. Això succeïa en un entorn animista, en el que TOT ESTÀ VIU, i tot reacciona als actes i/o efectes que rep.

Això succeïa està clar en els hiverns molt i molt freds, i els arbres es salvaven així de morir gelats, a la primavera i/o a l’estiu, agrien aquest esforç amb l’aportació dels seus fruits al manteniment de les altres especies.

Tinc el costum de posar títols que no sempre permeten als cercadors ‘inhumans’ relacionar-los amb els termes d’una cerca posterior. Si trobeu algun article meu que ho expliqui sou pregats de fer-me’l arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.

Tot plegat ve de la posició quasi amorosa en la que aconseguia captar al meu net Pere Salas Mora, damunt del tió que ahir nit, ens portava els torrons als adults, i alguna cosa a la quitxalla perquè – mal estar dir-ho – em caigut en els paranys del món d’avui, i ni que sigui petit, també els menuts reben algun regal del tió.

Ah!, i el dia de Nadal, tothom cal que estreni alguna cosa, recordeu que : ‘qui no estrena per Nadal, no res val ‘.

I això, que l’origen del tió estaria en les arrels de la nostra cultura, i que cal que ens esforcem per mantenir-les.

Bon Nadal!

Antonio Móra Vergés

EL LLIBRE

Al tren camí de Cervera,

–El bitllet? Senyora, el bitllet sisplau?

–No en tinc cap de bitllet, és això un problema?

–No si té diners.

–Tinc diners, quant és?

–On va?

–No ho sé encara.

–I quan ho sabrà?

–Aviat.

–D’on ve vostè?

–He pujat a l’inici.

–I on va?

–Li dic que no ho sé. Sé que havia d’agafar aquest tren, però encara no sé on he de baixar. M’han de confirmar la parada.

–Està jugant amb mi?

–No, no, senyor revisor.

–Ah, perquè a mi m’agrada jugar.

–Ah, doncs, juguem-hi.

–Primer, pagui el bitllet.

–Quant és?

–Em pot donar el llibre que té a les mans i ho arreglem així.

–Prefereixo pagar-li.

–No, vull el llibre. Vostè ha estat d’acord a jugar i ara m’ha de donar el llibre.

–No l’he llegit encara.

–Jo tampoc. De qui és?

–L’ha escrit una dona.

–Sí, ja es veu per la portada.

–Què vol dir?

–Que aquesta portada segur que l’ha suggerida algú del sexe femení. És, és…

–No té paraules?

–És molt de dones aquesta foto.

–Ara m’assabento que hi ha portades de dones i portades d’homes. No sigui tan rebuscat, ni tan simple. Te alguna cosa en contra de la literatura escrita per una dona?

–Jo no he dit això, però ara que ho diu…

–Ho sabia, és un masclista acabat.

–Eh, eh, pari el carro. Que a mi m’agraden molt les dones.

–Això no vol dir que les respecti.

–I tant que sí. Bé, em donarà el llibre o què?

–Que no té feina? No ha de demanar més bitllets?

–Doncs no, aquest és l’últim comboi i ja he fet tota la ronda. Falta que vostè pagui.

–No li he dit que no volgués pagar.

–Ja, però encara no ho ha fet. Té l’oportunitat de fer-ho si em dóna el llibre.

–És que no és meu. Veu? Hi ha una dedicatòria: “A l’Elena, una de les amigues que em duu la farmaciola quan em faig ferides a l’ànima. Que gaudeixis de la lectura, Sònia”.

–I vostè no és l’Elena?

–No, ja li dic que no és meu el llibre.

–Bé, li podria dir que l’ha perdut, per exemple.

–No puc. L’hi haig de donar a aquesta persona.

–I de què va el llibre?

–D’una dona que viu en un món d’homes. Pertany a un grup de gàngsters dels anys 20, a Estats Units.  Es dediquen al joc, a l’extorsió, al contraban, a la distribució d’alcohol en l’època de prohibició, corrupció política, assassinat. En una paraula, màfia.

–I que fa una dona en aquest grup.

–Hi posa la intel·ligència, és clar.

–Però com li permeten? Vull dir, que els homes acceptin ordres d’ella?

–Bé, no ho té fàcil, però se les empesca per triomfar.

–Sembla que coneix bé el personatge.

–Doncs sí, el conec bé.

–Si em deixa mirar la contraportada.

–Per què?

–Vull llegir l’argument.

–Ja li he dit de que va la novel·la.

–Sí, ja. Però en vull saber més.

–Està bé, tingui pesat.

–Ondia, miri qui hi ha aquí, si n’és vostè l’autora, m’ha mentit!

–Bé, sí, però només a mitges. Li regalo a aquesta amiga, l’Elena, per tant, per mi el llibre ja és d’ella. I això de no haver-lo llegit, doncs sí que era mentida, una gran mentida ja veu–somriu la Sònia.

–Llàstima que no en tingui un altre, de llibre, per regalar-me’l.

–Qui ha dit que no en porto un altre a la bossa? Miri, aquest no és de ningú encara.  Però la portada no li agradava, oi?

–No he dit ben bé això. M’ha deixat ben parat veure aquesta imatge amb fons negre d’una dona atractiva que porta un revòlver que li sobresurt d’una faldilla vermella. La va triar vostè, oi?

–Doncs aquí s’equivoca, va ser l’editor qui la va triar, un home.

–És ben suggerent.

–Vol que l’hi dediqui?

–Ah, gràcies. Si, és clar, seria un honor.

–I què hi poso, per a un revisor irreverent?

–Em dic Toni.

–Miri, com un dels personatges de la banda de criminals.

Per al Toni, un revisor mafiós que en comptes dels diners del bitllet demana llibres. Amb afecte,

Sònia

 

EL BANC TOLRÀ. ESGLÈSIA DE SANT ESTEVE. CASTELLAR DEL VALLÈS

El Josep María Salas Puig en ocasió del Concert de Nadales de l’ARTCÀDIA del dia 20-12-2014 , aprofitant que exercia com a fotògraf – de forma magistral, com acostuma – em feia el favor de retratar el ‘ banc Tolrà’ .

A la tarda li demanava les fotografies, i de la seva observació particularment del blasó del respatller [ deriva de l’antic respatlla, , contracció de rere espatlla, i és aquella part d’una cadira, d’un banc, etc., que serveix per a recolzar-hi l’esquena ] , advertia quatre margarides, això em feia pensar en l’Emili Sala Cortés ( Barcelona , 22 de febrer de 1841+ La Garriga, 7 de juny de 1920 ), que era l’arquitecte d’aquesta família, al que qualificàvem en el seu moment justament com ‘ l’arquitecte de les margarides’ .

Ens agradarà tenir noticia , si se’n pot arribar a tenir confirmació de la participació de l’arquitecte en aquest disseny, i per descomptat també de les dades del fuster i/o taller de fusteria a qui s’encarregava la seva execució a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ni al dir-ho, estava més content que un nen amb sabates noves, desprès de ‘ retrobar’ un almenys dels bancs Tolrà, que hi havia a la ‘seva església’ de Sant Esteve de Castellar del Vallès.

Antonio Móra Vergés

MASSACRES, GENODICIS I TERRORISME D’ESTAT

Darrera aquests fanàtics assassins, hi pot haver perfectament governs “demòcrates” que els han emprat pels seus interessos, armats i finançats quan els ha interessat. Són els presidents d’aquests governs que haurien de seure’ns davant el Tribunal Internacional de la Haia.


Quan encet aquest article, tinc el cor adolorit per la macabra notícia de l’assassinat a l’escola de Peshawar ( Pakistan) de cent quaranta persones, la majoria infants, per part d’un comando talibà. Les ordres provenen del maleït assassí el mul· Fazlul· qui ordenà atemptar en contra de la vida de na Malala  i que va rebre el premi Nobel de la Pau .No pot tenir ni el cap ni al cor al seu lloc, qui ha estat capaç de donar les ordres d’execució, perquè es fes aquest bany de sang.

Fou l’any 2004 quan per desgràcia vaig haver d’escriure sobre els més de mil ostatges retinguts a l’escola de Beslan; que va acabar amb una massacre en que moriren tres-centes vuitanta i cinc persones, entre elles cent vuitanta i set infants. Foren assassinades per un comando, la premsa va dir que eren independentistes txetxens. Tinc els meus dubtes, ja que fou una manera de criminalitzar els independentistes de Txetxena que es volen separar de Rússia. Segur que la història ens donarà claredat.

Vaig escriure que hauria de fer un espai al meu cor per acollir a aquests morts, ja que són meus, són nostres i ara n’hauré de fer un altre espai per acollir els assassinats a Peshawar.

Aquestes aberracions dels grups armats que per diversos interessos s’han anat finançant, adoctrinant, armant i entrenant; formen part de les diverses guerres colonialistes orquestrades a Orient Mitjà. Interessos geopolítics o per poder controlar els recursos d’aquests països. Estats que es diuen “demòcrates”, els financen. EUA, Rússia, Xina, Emirats Àrabs, Aràbia Saudita ( estan rebentant el preu del petroli per enfonsar les economies de Rússia, Veneçuela, Iran) preparen aquests grups d’assassins que amb l’excusa barroera de la guerra santa, i de la imposició de l’estat islàmic; són experts amb la intervenció directa dels serveis d’intel·ligència  CIA, fins arribar al Mossad (israelià).

El terrorisme de diversos estats que després s’ha ramificat amb altres tipus de terrorisme preparat per actuar com i quan interessi. Cal fer bastant memòria i ja he escrit prou en diversos articles, sobre els atemptats de falsa bandera, dels quals el més sonats foren el de l’11 S amb la volada de les Torres Bessones i estic convençut que el de l’11 M als trens a Madrid, en fou un i la història ho demostrarà. La Comissió d’investigació no va servir per res; tot i que els dubtes de què es deixa actuar a un grup terrorista que havia estat vigilat fins a les hores; va deixar prou dubtes envers a Àngel Acebes Ministre d’interior, Eduardo Zaplana Portaveu PP i d’en Rajoy, que era el presidencial a les eleccions que s’havien de fer el mateix any el 14 de març.

Els atemptats als que m’he referit, justificaren una guerra d’Iraq amb més d’un milió dues-centes mil persones. De les que el 2007 l’ex fiscal Jimenez Vilarejo i tres catedràtics de dret penal, estudiaven portar al Tribunal Penal de la Haia, al trio de les Azores: George Bush, Blair i Aznar. No sé si recordereu que més de quinze milions de persones sortirem al carrer amb el lema de “No a la Guerra” i “No en el meu nom”. I Aznar no feu ni punyeter cas. Els atemptats també han servit per restringir les llibertats civils, sobretot en el control de transports públics i aeroports.

Les distintes bèsties negres que s’han fabricat a consciència, per diverses corporacions o estats poder justificar altres tipus d’atrocitats, em porten a pensar primer amb en Bin Laden ( recordeu que fou preparat i va treballar per la CIA) la creació d’Al-queda, fins la mort de Bin Laden, que no me la crec. Els Talibans que han servit en diferents guerres a diferents senyors, en alguns moments a Rússia i altres EUA; i ara el sanguinari i brutal Estat Islàmic. La creació d’aquests grups forma part d’un pla estratègic de control de zones. I tenir en ells els que facilitin el control geoestratègic i de recursos.

Les petites guerres, són un gran negoci pels estats i els grans fabricants d’armament. Reciclen l’armament vell, posant-lo en venda al mercat negre a aquests grups. Es desempalleguen del material obsolet i així poder crear nou material. Rebaixes per treure els excedents.

Acab amb les afirmacions de Mujica: “dos milions de dòlars per minut és el pressupost militar a nivell del món. Dir que no es té plata, és una vergonya”

Josep Bonnín  Segura

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT FRUITÓS. LLOFRIU. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Si hem de fer cas de la ruta literària de Josep Pla, l’església s’esmenta només de forma marginal ; “espero arribar a l’hora que el cor es pari amb una perfecta normalitat, sempre i tant que el meu cap es mantingui com és ara. Si el meu cap entra en la demència, demano perdó a les persones que en aquell moment es trobin al meu costat i que ho facin com puguin, perquè en definitiva és tan natural morir-se estrabullat com en un estat mental normal. Jo he tingut la sort de no posseir cap vanitat –ni tan sols la de la supervivència d’uns quants anys. Cap. Només els demano que em facin enterrar al cementiri de Llofriu, que és la meva parròquia, sense ningú que no siguin els de casa, sense comunicar la notícia a ningú i amb el capellà corresponent per a recitar la poesia en llengua llatina: el ‘Die irae, dies illa’.

Un dia d’ira serà el dia
en què el món serà reduït a cendra,
tal com anunciaren David i la Sibil•la.

Quin espant no es produirà,
quan el jutge vindrà
a aclarir-ho tot estrictament.

La trompeta, escampant un so admirable
entre els sepulcres de tots els països,
reunirà tothom davant el tron.

La mort i la Natura s’astoraran,
quan ressuscitarà la humanal criatura
per respondre davant qui l’ha de jutjar.

Apareixerà el llibre escrit
en què tot és contingut
i amb el qual es jutjarà al món.

Així, quan el jutge s’asseurà,
el secret es mostrarà
i res no restarà impune.

Què diré jo aleshores, pobre de mi?

A quin protector pregaré
quan ni el just estarà segur?

Rei de tremenda majestat
que salves de grat els qui cal salvar,
salva’m, font de pietat.

Recordeu, piadós Jesús,
que sóc la causa del vostre calvari;
no em perdeu en aquell dia.

Tot buscant-me, us vau asseure esgotat,
em redimireu patint a la creu;
que no siguin vans tants treballs.

Just jutge de venjança,
concediume-me el do del perdó
abans del dia del judici.

Gemego com un reu;
la culpa enrogeix el meu rostre.

Perdoneu, Senyor, a aquest suplicant.

Vós, que vau absoldre Magdalena
i escoltàreu la súplica del lladre,
a mi també em vau donar esperança.

Les meves pregàries no són dignes,
però Vós, en ser bo, actueu amb bondat
perquè no cremi en el foc etern.

Feu-me un lloc entre les vostres ovelles,
i separeu-me dels cabrits
situant-me a la vostra dreta.

Un cop confosos els maleïts
i llançats a les flames voraces
cridau-me entre els beneïts.

Us ho prego suplicant i de genolls,
el cor angoixat, gairebé fet cendres:
tingueu cura del meu destí.

Dia de llàgrimes serà aquell
en què ressuscitarà de la pols
l’home reu per a ser jutjat.

A ell, doncs, perdoneu-lo, oh Déu.

Pietós Jesús, Senyor,
Concediu-los el repòs. Amén.

He pagat durant molts anys a la junta d’obres de l’església el preu d’un petit enclòs en el cementiri, de manera que les coses del meu cantó semblen perfectament arreglades i normalíssimes.”

Retratava al Josep davant l’església de Sant Frutós de Llofriu situada a la part més enlairada del nucli urbà, la descripciño tècnica ens diu que és un edifici d’una nau amb capelles laterals, absis poligonal i coberta de teula a dues vessants. A l’exterior hi ha contraforts laterals entre les capelles. La porta d’accés és a la façana de migdia, i s’hi accedeix a traves d’una petita plaça que es troba elevada respecte del nivell del terra del nucli. És una obertura senzilla, d’arc rebaixat, sense decoració. El campanar s’eleva a l’angle nord-oest de l’edifici; és de base quadrada, i presenta arcs de mig punt i coronament amb arcs.

Com per arreu, hi ha un text que ens fa evocar al mestre.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

EL VIATGE

En Frederic anava ben decidit, és clar que no era el primer cop que als seus 16 anys es deixava anar per un tobogan d’aigua, però també era cert que aquell cop la sensació no era ben bé la mateixa, de fet començava a estar una mica amoïnat i tot.

No n’era pas massa conscient de com hi havia arribat fins allà, tampoc ho era del moment precís en què va decidir llançar-se. Però una cosa estava clara, la impressió de baixada en caiguda lliure que hom esperaria trobar, no s’adeia del tot amb aquella escalfor que li pujava per la cara, i encara menys amb el fet que els ulls no retornessin diàfana la imatge d’allò que volia mirar. Es va esparverar una mica i els va tancar per recordar, exactament, què era el que havia estat fent els darrers dies, hores i minuts.

Fins no feia pas gaire els pares encara se l’enduien amb ells a tot arreu a on anaven, per tant tenien records compartits, però com passa amb tots els joves de la seva edat o gairebé amb tots, darrerament la qüestió s’havia complicat. El cas era que la “llei de vida” havia arribat a casa i que ja li demanava gaudir de records propis. Va ser en aquests que es va concentrar.

El primer que va estar capaç de trobar al magatzem del pis de dalt, va resultar ser el d’un so, un so d’aquells que estira d’altres sons i que fins i tot pot aportar alguna imatge, però va tenir mala sort, es tractava d’un so desconegut per conegut.

Val a dir que si una cosa no la coneixes doncs no la coneixes i ja està, però si et sona i no saps de què et sona, i si per més que t’esforcis et continua sense sonar, potser vol dir que no et sona, i si no et sona més val deixar-ho estar.

Malgrat tot no va ser capaç d’evitar relacionar-ho amb festes o aniversaris, potser amb dies de bon dinar. Era com el so d’un cop però no sabia dir si es tractava d’un cop sec, o si era mes aviat un cop d’aquells de desfer el buit.

¡Calla!, i si era allò el que havia de fer?, i si provava no pas a forçar el record de les coses sinó a reviure’n les sensacions?. Va intentar-ho de nou.

Curiosament la primera aparició va correspondre a la mare, una mare acollidora i persuasiva fent la “enèsima” xerrada per que s’avingués a anar amb ells, hi devia dir que sí, vés a saber…

El cas es que de tot d’una, es va veure a si mateix travessant per la comarca del Bages, assegut dins del cotxe en companyia dels pares i anant a veure un celler. No va haver forma humana que encaixés cap excusa, ¡ves que has de fer!, de tant en tant s’ha de tragar.

Així doncs allà era ell deixat de la ma de Deu, tot sol, al seient del darrere, amb el cap recolzat a la finestra i mirant sense mirar més enllà del seu propi interior, amb poc esma poca gana i encara menys voluntat…, va ser llavors que si va fixar.

L’havia vist un munt de vegades però aquell cop va decidir fer l’esforç de tornar-se-la a mirar, un esforç que era per ell no pas per ella.

Coberta pel ressò de veus nascudes en l’angoixa i l’alegria, en la guerra i en la mort, en la pau i l’esperança, ella duia a sobre les mirades displicents o entusiasmades de segles i segles de sensacions i de vida.

D’ençà que el temps era temps, i potser abans i tot, aquella immensa roca retallava l’horitzó amb unes absurdes formes nascudes a un bol de líquid, més o menys com fem tots, i que deixarien el lloc quan els fills dels fills dels fills d’aquells que encara han de venir no fossin ja ni un record. L’eternitat de la mort s’ajustava al seu ritme, la de l’amor i la vida no.

Tot de cop la sensació de no comptar en absolut ni com un punt a l’univers, va ser palesa i punyent. És per això que en Frederic va apuntar la seva desídia una mica més amunt, per sobre de la muntanya, allà on un immens horitzó el feia sentir lliure i lleuger.

De tant en tant ho feia si volia escapolir-se d’ algú altre o d’ ell mateix, aixecava amunt la vista i jugava a diluir-se en el blau i etern no res. El blau serè, tranquil, segur, sempre present…, va ser llavors que si va fixar.

A poc a poc i sense fe soroll, aquelles formes orfes de forma que canvien i es transformen, que es barregen o separen, que es fan petites o grans i que volen els colors per convertir-los en gris, estaven tancant el cel.

Eren masses impossibles de contrastos impensables que encetaven l’etern joc, el del més fosc de tots els negres i el més pur de tots els blaus. A mesura que les mirava per intentar d’esvair-les en venien més i més, venien de tot arreu i anaven teixint un vel que ho va acabar vestint tot.

La sensació d’estar emparat en algun lloc fort i segur poc a poc es va esvair i la ràbia per la impotència, la arrogància de la edat i el desconsol immadur, van agafar en Frederic que es va sentir, ara sí, deixat de la ma de Deu i en un univers aïllat i sol.

Que hi feia ell en allà?, Per què mai havia sabut quin era el seu lloc al mon?…, ¡si es que li corresponia algun!. No entenia el que sentia, no sabia interpretar tot allò que li passava i ningú podia explicar-li com sortir de la foscor. Es per tot plegat potser, que el menyspreu per les coses va esfondrar-se a sí mateix i que al final va cedir.

El noi va aparcar una part de la desgana i es va dedicar a resseguir i a contemplar, resseguia i perseguia les entrades i sortides de les formes sense forma, dels colors sense color, de tot allò que poc a poc anava observant fins que, tot d’un plegat, la fúria de la natura descarregà inesperada la força del tro i el llamp. Aleshores descobrí que no tenia prou ulls per recollir tanta llum i per un moment, nomes per un moment, li va semblar intuir quelcom que potser mai havia vist.

Però un cop exhaurit l’esclat, l’admiració i el desconcert donaren pas a l’oblit, el noi acomodà novament la indolència i restà esperant un nou blau.

Els núvols i la muntanya anaven quedant al darrere, el sol sortia altre cop i tornaven a marxar sota el cel com ell volia. La apatia i en Frederic van tornar a seure junts, amb el cap recolzat a la finestra i la mirada perduda per l’horitzó, tot i que  potser ara el reüll li reclamava a la vista…, que s’acurés una mica més. Va ser llavors que si va fixar.

La carretera de revolts i giravolts, s’endinsava en una plana feta de petites terres amb vocació de maqueta, cada terra, cada part, cada tros, cada planta o animal oferien a la vista, que no visqués esvaïda, un desgavell explosiu de vida i de més vida.

De cop i volta ho va veure, els grisos, els cridaners vers rotunds, els vers senzills i discrets, els grocs espectaculars o l’impacta dels vermells, tots ells acompanyant unes olors i uns aromes que li obrien els sentits a tot un seguit de vinyes, oliveres, nogueres i cereal, que inundaven la vista del cotxe fins al castell.

Per primer cop s’adonà d’haver estat tota la vida pendent de veure un miracle…, però i si tot allò ho era?. i si el miracle duia hores caminant al seu costat?.

¡Tant se val si era un miracle!, ell no en formava part.

Un castell?

Potser desvariejava, però no, aquell record s’allunyava una mica del món de les sensacions i s’endinsava a un altre de més conscient i pervers, el món de les reflexions. Llavors el cotxe va fer una frenada i el motor es va aturar, per fi havien arribat al lloc.

Per poder-hi entrar al recinte s’havia de travessar una torre amb l’aspecte i l’estructura de tenir un passat guerrer, potser gloriós. Tot allò que quatre dies abans li haguera semblat, a tot estirar, un munt de pedres velles, li va cridar l’atenció.

La torre lluïa un escut amb diverses eines gravades, al costat el nom de la propietat; “Mas Fuster”. Ell se’n deia de Fuster, era clar que al pare li havia fet gràcia d’anar a veure tot allò, i també era clar que per primer cop ell atorgava un sentit al seu propi cognom, Fuster, el que fa mobles…, fer, construir, servir d’alguna cosa, aportar quelcom a algú altre, amoïnar-se per fer algun estri… per fer-lo i per fer-lo bé.

El castell d’aquells Fuster devia d’haver estat escenari d’amors guerres i batalles, de veritats i mentides, de rialles i de plors. Era ben segur també que molts joves sentiments caminaren per les sales, sense trobar-hi el seu lloc. Però el que queda és el que fas i no pas allò que sents…, si no és que allò que sents ho transmetis al que fas.

En Frederic es va plantar just al davant de la torre, aquelles pedres s’havien anat apilant dia a dia, any rere any, vida rere vida. Ell ara podia jutjar, o intentar trobar sentit, a una obra feta per ànimes que potser ni van conviure entre elles però que van anar deixant el seu esgraó, d’una a una, per construir-hi una idea. Va ser conscient que no ho podia menysprear, ell com tots formava part d’alguna cosa, però de què?, quin era el seu miracle?.

Avui dia al “Mas Fuster” no se’n feien de mobles, ni tampoc es feia la guerra. Què es feia doncs en allà?.

Un cop reunits a la sala principal, la mestressa de la casa va començar tot un seguit d’històries i explicacions sobre clima, terra, vinya i raïm. Era clar que feien vi.

Però les paraules per si soles només expressen idees, no són pas les emocions, no transmeten sensacions. Tot està en els tons de veu, els sons, les mirades o reülls, en la forma d’entonar-ho, de tombar-se per parlar, d’apujar-hi les celles, d’estirar el coll una mica quan volem emfatitzar. Són les mans les que s’expliquen més enllà de la paraula i és el cos sencer que parla quan es deixa de parlar.

A aquella dona li brillaven els ulls, era evident que allà no es feia nomes vi, la seva gent estimava el vi, el vi i tot el que representa, allò ell ho havia de veure.

En Frederic va sortir de la casa i se’n va anar directe al camp. Allà va trobar la gent, gent cansada, gent suada, gent bruta per la brutícia del qui treballa la terra, pell bruna i mans ferides, braços i cames cansades de pujar-hi i de baixar-hi cistells i cistells de raïm, i una calma a la mirada que ell no sabia trobar. Simplement eren conscients d’estar fent quelcom real, de fer alguna cosa tangible i plena de tot el sentit, de fer-la i de fer-la bé.

Llavors va veure una nena d’uns deu anys més o menys, corria per entre les vinyes i anava amb un vestit blanc i brillant com el mateix sol. El seu cabell ben negre lluïa una flor tota blanca a un dels seus costats i amb ella volaven, entre rialles, uns ulls sense mala idea unes dents de compte de fades i un somriure que derrotava qualsevol mal pensament.

Es va atansar cap a ell i va obrir una maneta, duia dos grans de raïm, el va mirar amb aquells ulls i li va preguntar, vols?. L’expressió d’aquella carona per fi li ho va fer entendre tot, allò era el que volia fer.

Just en aquell moment la mare arribà pel darrere i li plantà un mastegot.

Però que coi fas tolos?

¡Aquell era el tobogan el so i la sensació!, li havia clavat tan fort que s’havia despistat i per un moment no va saber a on era, però al final ho havia entès i ho donava tot per bo.

No cal comprendre els miracles, només s’ha de ser allà. El miracle succeeix permanentment, constantment i sense necessitat de tu, però sense tu no té sentit. Vol que hi participis, que siguis, que el mimis, que el cuidis, que ploris i que riguis quan funciona o no funciona, que t’impliquis i que visquis l’esforç de participar-hi. No cal entendre el miracle, només cal que hi siguis dins perquè tu formes part d’ ell.

Viatjar per aquell viatge li havia fet obrir els ulls i la mare hi havia posat nom. Ho sentia pels xicots del “Mas Fuster” però aviat hi hauria un altre competidor, aviat hi hauria un nou mas i ell seria un nou xicot, el xicot del “Mas Tegot”.

Sajarab