CON LA IGLESIA HEMOS TOPADO, SANCHO AMIGO.

L’esborrany de la Llei restricció de les LLIBERTATS PUBLIQUES ( des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA no en diuen així ), diu entre altres coses :

http://www.elmundo.es/espana/2013/11/29/52985b7468434195418b4592.html

La perturbación grave de la seguridad ciudadana en actos públicos, espectáculos deportivos o culturalessolemnidades y oficios religiosos u otras reuniones numerosas, cuando no sean constitutivas de delito o de infracción muy grave.

Quin interès té el PP en blindar ‘ solemnidades y oficios religiosos’ – imaginem que de totes les confessions ?

Que son per al PP ‘ espectaculos culturales ‘ els braus , que no es permeten a la resta de la UE ?

Quantes persones inclou el terme ‘reuniones numerosas’ ?

Està clar que la major part d’aquest Projecte topa amb la Constitució de 1978, i amb el Dret Internacional que el REINO DE ESPAÑA ha signat en els darrers decennis.

Cal insistir en el control JUDICIAL DEL PP, tant a nivell del REINO DE ESPAÑA, com a les instancies INTERNACIONALS.

EL PICOT VERD DELS PIRINEUS

Aquesta és la història d’un ocell que va voler volar abans d’hora… d’un picot verd, un de la família dels picots més conegut dels països catalans.

En Víctor li agradava molt passejar pel bosc, a prop del riu i cada dia, amb el seu gos Clam anaven a fer un tomb, així el gos podia córrer i desfogar-se.

En una de les seves visites acostumades, el Clam es va posar a bordar i es va dirigir al peu d’un arbre. En Víctor va tensar la corretja del gos i s’hi va acostar. Un cop allà va veure un petit ocell al peu d’un arbre, el va agafar amb molta cura, li va posar la mà a la panxa per veure si encara respirava i va veure que sí, que només semblava que estava atordit. En Clam, només feia que bordar, el va fer callar i li va dir:

─Clam, val més que callis, ara anem al veterinari a veure si aquest ocell es pot salvar, no sé que li haurà passat. Va mirar si veia el niu o rastre dels pares, però no va veure res, i van marxar amb l’ocell al veterinari.

El veterinari, un cop examinat l’ocell va explicar al Víctor que probablement en ser un ocell molt jove, hauria iniciat el seu primer vol abans d’hora i hauria perdut les forces.

En sortirà d’aquesta, no pateixis, li va dir al Víctor─ i li va explicar: ─mira, veus, havies vist mai un ocell com aquest? li va preguntar.

─No, no n’havia vist mai cap, va contestar, aquest és un jove picot verd─ va respondre el veterinari i va continuar:

─Veus que té aquestes taques blanques a l’esquena i taques fosques a la resta del cos?─ En Víctor s’hi va fixar bé, sí que les veig─ va contestar.

─Aquests ocells quan són grans tenen el plomatge verdós amb tons grocs per sobre i verd groguenc blanquinós per sota, amb una franja vermella al cap i una zona groga al principi de la cua, encara que el mascle té una mena de bigoti vermellós i la femella el té negre.

El bec és fosc, llarg i fort, les potes i la cua són curtes , quan s’aturen en els arbres ho fan característicament al tronc vertical tot agafant-se amb les ungles a l’escorça i recolzant-se en la cua─ Víctor escoltava atentament.

Per fer el niu, picotegen amb el bec en l’interior dels arbres i amb la seva llengua tan llarga cacen tota mena d’insectes dins dels troncs. I com ho fan─ va preguntar en Víctor.

Doncs, amb la llengua tan llarga i convexa que tenen i amb una mena d’os a la punta, una vegada han perforat el tronc o arbre, fan anar la seva llarga llengua enganxosa per caçar els insectes, mentre ho explicava, de sobte va preguntar a. Víctor: ─ara que voldràs fer amb el picot, encara no té prou força per volar?.

(L’os hioide és un os imparell, modial i simètric, situat a la part anterior del coll, per sota de la llengua i per sobre del cartílag tiroide. Té forma de ferradura, sent convex cap endavant.)

En Víctor va contestar: ─me’l enduré a casa i el cuidaré fins que estigui més fort. Saps que mengen aquests ocells?─ li va preguntar el veterinari, no─ va contestar el Víctor.

─Doncs, mengen insectes, larves de formigues i larves d’altres insectes, escarabats (paneroles) i mosques, la seva especialitat és furgar dins dels formiguers, no crec que tu tinguis aquestes insectes a casa, també has de vigilar que, quan ja estigui bé no et vulgui foradar alguna fusta, també mengen tèrmits i els tèrmits com tu ja saps, viuen a la fusta vella.

El que m’agrada, és que, allà on hi ha un picot verd en un bosc s’interpreta com un excel•lent bioindicador de qualitat i maduresa d’aquest hàbitat, va explicar el veterinari─.

I després, has pensat com el tornaràs al bosc─ doncs, ja ho pensaré i el Víctor li va preguntar:

─Vostè té aquí insectes d’aquests que m’ha dit? no, però no et costarà gens trobar formigues, com t’he dit, és el que més li agrada, sempre està furgant per formiguers.

Víctor es va portar al jove picot verd a casa, el jove picot ja intentava picar-li al nas i en Víctor li deia: ─ picot, picot, estigues quiet, que no sóc cap fusta ni cap arbre.

En arribar a casa, el va posar a sobre d’un niu que va fer amb cotó, i vaja, que s’hi va trobar bé el picot que s’hi va adormir, mentrestant, ell va aprofitar per sortir a buscar formigues, per si de cas, se’n va dur al Clam amb ell.

Per on veia formigues les anava ficant a la capseta que portava fins que, quan en va tenir prou se’n va tornar a casa i es va quedar sorprès en trobar al petit picot que ja l’estava esperant amb el bec ben obert, i d’una en una li va anar donant les formigues , guardant algunes per a més tard.

Van passar els dies fins que el picot ja va estar valent. Un matí, en llevar-se i anar al menjador, va veure el picot pujat a la llum de fusta que tenien al menjador amb la intenció de donar-li el bec, però encara era massa petit.

Picot, baixa d’aquí ara mateix!─ li va dir, el picot va creure, va tenir molta feina a deixar-se anar de la fusta, però ho va aconseguir i es va ficar en el seu “niu” de cotó.

Com que, ja tornes a volar, eh? ja deus estar valent, quina llàstima, t’havia agafat afecte, però he de tornar-te al bosc perquè els teus pares t’estaran buscant .

En Víctor, dies enrere, havia preguntat a la seva mestra, a l’escola si li podia donar una petita informació dels picots verds.

─La mestra li anava a explicar els colors que tenien, però com a ell, el veterinari ja li havia explicat, estava interessat en altres coses, i li va dir a la mestra que només volia saber com vivien i on vivien.

─Prefereix els boscos de ribera, nia en troncs d’arbres vells o malalts, ametllers, oliveres, pins, o bé en arbres de fusta tova com pollancres i àlbers del bosc de ribera, i una cosa molt curiosa és que també poden niar en parcs i pals de telèfon. En Víctor es va quedar parat. En pals de telèfon? sí ─va contestar la mestra, en pals de telèfon, per estrany que et sembli, va afegir:

─Però el picot és una au molt desconfiada i difícil de veure. Per on volen i quan de temps s’hi estan ─va preguntar el Víctor.

─Doncs aquest ocell, el picot verd, no emigra mai, es queda sempre al mateix territori.

En Víctor, en sentir això, va exclamar: ─així em serà fàcil, el tornaré allà on el vaig trobar. Sí, és el millor que pots fer, li va dir la mestra─.

─Però espera, que encara no t’ho he dit tot. M’has preguntat com volava, volen seguint una línia ondulada que puja i baixa, no molt alt, va tancant les ales de tant en tant i quan arriba al tronc d’un arbre clava les ungles a la fusta i s’aguanta amb la cua, puja pel tronc amb rapidesa i facilitat, és un excel•lent trepador. Quan pica als arbres, es diu que tamborineja, i té un característic reclam, fan kiu , kiu , kiuck.

Víctor tenia pressa i va dir a la mestra: ─voldria anar a tornar l’ocell al seu lloc. Bé, ves-te’n, veig que tens pressa. Sí ─adéu, fins demà li va dir.

Al Víctor li van venir les presses per tornar l’ocell al bosc.

Quan va arribar a casa, l’ocell tenia ganes de volar, li va costar molt poder agafar-lo i quan el va tenir, van marxar i li va dir: ─no em piquis, eh? que no sóc de fusta i tu tens la llengua molt llarga i amb aquest osset que tens, encara que siguis petit, fas mal!

El picot va semblar entendre-ho, perquè va amagar el cap sota l’ala sense ànims de picar al Víctor. Agraïa el que havia fet per ell.

Se’n van anar al bosc, un cop allà, el va deixar anar més o menys en el lloc on l’havia trobat i el picot verd va elevar el vol amb el cap alt i es va ficar en un forat molt profund que hi havia en un arbre a molta alçada.

En Víctor li va dir: ─adéu picot, que tinguis sort i va marxar sense abans fer un “kiu, kiu”, molt fluixet.

Tot d’una, va sentir renillar uns picots, eren uns sons molt cridaners com els d’un cavall, es va girar i va veure com tota la família de picots verds treien el cap pel forat de l’arbre per donar-li les gràcies.

En Víctor se’n va tornar a casa, però abans va passar per casa del veterinari per explicar-li. Estava molt content, havia fet una bona acció i s’havia assabentat sobre els picots verds dels Pirineus.

Aquest ha estat el conte d’un petit picot verd que va voler volar abans d’hora.

Rosa Ventura Cutrina

LUIS MARIA LINDE DE CASTRO ; VAMOS A CONTAR MENTIRAS, TRALARÁ, …

Luis María Linde de Castro (Madrid, 1945), Gobernador del Banco de España des del 11 de juny de 2012, tenia una tasca molt senzilla , corregir els excessos que va permetre el seu antecessor “WOODY WOODPECKER” ; FERNÁNDEZ ORDÓÑEZ, MIGUEL ÁNGEL.

https://www.guimera.blog/tribuna/?p=681,

Al que s’atorgava la màxima distinció de ‘ GRAN MAESTRE ‘  en matèria de  “laissez faire, laissez passer”  que ens portava al Campionat Mundial de Corrupció, i ensorrava en la misèria persones i famílies , enriquint BANCS, CONSTRUTORES, ESGLÉSIES, PARTITS POLITICS,…

Lògicament per ser GOBERNADOR DEL BANCO DE ESPAÑA, no calen grans mèrits, cal això si, una lleialtat de gos als poders fàctics, i allò que la gent del carrer en diu ‘ tenir una cara molt dura’.

Tothom espera que d’acord amb la lletra de la Llei es revisin les comissions que autoritza el BANCO DE ESPAÑA, i que han de tenir una relació clara i directa amb el servei que es dona als ciutadans i el seu cost  REAL. D’això l’inefable Luis María Linde de Castro, res de res, no fos que li estiressin les orelles, oi ?.

Ens diu ara, que si Catalunya marxa ens haurem de fer un BANC PROPI, o sia que ens quedarem sense els ‘serveis del BANCO DE ESPAÑA’ i al ensems sense la seva egrègia figura.  AIXÒ SOL JA ÉS UN BON MOTIU PER VOTAR INDEPÈNDENCIA.

Ens diu també que a CATALUNYA s’haurà de fer una moneda ( sembla que això li han explicat unes fades dolentes ), i que els deutes continuaran amb €, i que a l’hivern farà molt de fred, i que haurem de suspendre pagaments, i que els gelats a l’estiu ,…  delira ?. Crec personalment que si.

Li demanaria al CAMARADA Luis María Linde de Castro – si encara li resta un mínim de dignitat – que faci la feina ( revisar els excessos del seu antecessor , i en allò que pertoqui posar-ho a disposició de la Justícia – , fet això, que presenti la seva dimissió irrevocable.

Ah!, i que no ens expliqui CONTES PER A NO DORMIR que ja som grandets, oi ?.

 

SANTA MARIA LA RODONA. VIC. OSONA.

En algun moment de la història el cercle va tenir sentit de transcendència, i es feren fins esglésies de planta rodona, entre elles consta al segle XIè l’ existència d’ una església romànica amb de nom Santa Maria, coneguda popularment amb el sobrenom de “La Rodona”, ja que  tenia una planta circular.
El dibuix d’ en Pere Puntí, figuradament, representa la capella Santa Maria situada en front de la catedral de Sant Pere i del Palau episcopal.

Quan al campanar hom diu que va servir de model per construir el del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. A finals del segle XVIIIè.
Es discuteix quina va ser la primera església catedralícia de Vic, si Sant Pere Apòstol o bé Santa Maria la Rodona. Durant segles els bisbes celebraren la primera Missa de Nadal a Santa Maria i la tercera, a Sant Pere.
La molt antiga església de santa Maria fou reconstruïda des dels fonaments pel canonge Guillem Bonfil el 1140, i  que acabades les obres, la va consagrar al maig de l’any 1180  el bisbe de Vic Pere de Redorta – que  va ser bisbe de Vic entre 1147 i 1185 – i que  era fill de Guillem III de Castellvell, i ostentava alhora  els senyorius de Voltrera i Olesa.
És interessant senyalar que a Santa Maria la Rodona, el bisbe Francesc Robuster i Sala (Igualada, setembre de 1544 – Vic, 27 d’abril de 1607) que  va encapçalar el partit dels Cadells d’Osona,  va ordenar prevere el 24 de setembre de l’any 1605 ,  a Francesc Vicent Garcia, (Tortosa, Baix Ebre, ca. 1578 o 1579 – Vallfogona de Riucorb, Conca de Barberà, 6 de setembre de 1623), conegut com el ‘Rector de Vallfogona’, que  desprès de rebre  la visita del famós bandoler ‘nyerro’  Perot Rocaguinarda  a finals de l’any 1609,  li dedica un sonet on l’anomena “el millor pillard del cristianisme’

Quan baixes de muntanya, valent  Roca,

com si una roca del Montseny baixara,

mostres al món ta fortalesa rara,

que per a tu sa fúria tota és poca.


Ninguna de tes bales lo cap toca

de qui no et veja, si no fuig la cara,

que ton valor insigne no s’empara

tras falsa mata ni traïdora soca.


Tot aquest Principat fas que badalle,

que et persegueix de sou i persegueixes

ab mortal i fúnebre parasisme.


Qui tinga tal judici, mire i calle,

o diga’t senyoria, que ho mereixes

per lo millor pillard del cristianisme.

S’aterrava Santa Maria la Rodona l’any 1787, amb l’argument de fer  espai per a la nova catedral, hom pensa que el rectangle va guanyar el favor de l’Església Catòlica Romana, que evitarà el cercle en les seves futures construccions.
Santa Maria la Rodona estava a l’actual Plaça de la Catedral, davant la façana: al paviment s’hi pot veure el cercle que marca la seva localització, trobada arran d’unes recents excavacions que van deixar-ne els fonaments al descobert.
Al Museu Episcopal es conserva la talla policromada de finals del segle XIIè, dela Marededéu de la Rodona.
Al claustre de la catedral, hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu de la Rodona, on es conserva  un pergamí, que ens parla dels favors espirituals que el bisbe Galceran Sacosta (1328-1345), va concedir a la confraria dels devots d’aquest temple.
Galcerà Sacosta va ser bisbe de Vic entre 1328 i 1345, i se’l recorda, per la seva oposició a la construcció de la sèquia de Manresa, arribant fins a excomunicar la Ciutat, per cedir finalment  – segons la llegenda –  desprès que una llum arribada de Montserrat va anar parar 21 de febrer de 1345, a l’església del Carme. El ‘Miracle de la Llum’ estaria en la base de les ‘diferencies’ insolubles entre Manresa i Vic.
http://www.raco.cat/index.php/ArqueologiaMedieval/article/view/254581

UNA PÈRDUA !

El dia es va llevar rúfol: gris, tapat, semblava que aquells núvols negres deixarien anar tota la seva essència.

El despertador no va sonar, no calia, la nit en blanc em recordava que aquell dia era molt especial. Pel passadís els passos neguitosos de la mare:

–                   Haurem de sortir aviat…!

La mare amagava la seva pena sota una aparent enteresa, ho feia per nosaltres, volia dominar la situació, estava com absent, no sabíem ben bé què passava pel seu cap. – Afanya’t – em deia.

Una dutxa ràpida em fa tornar a la realitat del moment. Obro l’armari: faldilla negra, camisa blanca, mitges grises…

Arribem a la plaça de l’església, davant de la porta d’estil modernista es troba gran part de la família, voltada d’amics i coneguts. La Marteta, la filla petita del Miquel, corre cap a nosaltres. Porta a la mà una ampolla de colònia:

–                   L’avi no sabia sortir de casa sense posar-se colònia. L’abraço, i ella avergonyida s’amaga l’ampolla en el bolset que du de color vermell i gris.

–                   Bonica, segur que l’avi t’ha vist i t’envia un somriure d’agraïment.

El meu germà gran, l’Enric, s’apropa:

–                   El Jordi ja és al món. La meva cunyada havia parit! Miro el meu germà, és difícil trobar paraules en un moment tan contradictori.

–                   Enhorabona rei, com estan?

–                   Bé, tot ha anat molt bé. Li encaixo les mans, no m’atreveixo a abraçar-lo, cosa que hauria fet en una altra ocasió, l’Enric és molt caut en la manera de comunicar les seves emocions.

–                   Un de la saga que marxa i l’altre que arriba, – va mussitar la mare-, benvingut sigui, és com un cant de lloança a la vida!

Entrem a l’església, estava plena de gom a gom, jo hauria volgut que estigués buida, jo i ell i prou… camino lleugera i observo de fit a fit el taüt al costat de l’altar. Al damunt un petit ram de roses vermelles, ell no volia flors, deia: – les flors pels vius, els morts no les necessiten !

–                   Ens perdonaràs – pare -, vam capgirar una mica els teus desitjos, la fusta de caoba era massa tosca i freda per deixar- la sola. Flors sense flaire, però amb una presència amorosa.

A primera fila ens col·loquem les netes i tots els fills i filles, del meu bracet la mare, impertèrrita i tremolosa. Una de les menudes li pregunta a sa mare perquè el seu pare està a l’altra banda.

–                   Vells costums , li contesta l’ Annaïs, la meva germana: homes a una banda, dones a l’altra… , els ulls saltirons de la menuda es queden sorpresos davant d’aquesta resposta, que estrany –  pensa..!

A través dels  vitralls  que hi ha al capdamunt de l’església un raig de llum es dirigeix directe a  l’avi, talment com si el volgués enlluernar amb la intenció de fer-lo present en aquell acte del qual n’és el protagonista sense acabar de ser-ho.

…”Benvinguts a la casa del Senyor”…

A l’altar quatre capellans presideixen l’acte: el germà del pare, Toni, els dos germans de la mare Joan i Marcel i el rector de la parròquia Mn. Assens. Aliena a la seva presència m’entretinc en els vells i tendres records que ara omplen el meu pensar:

–                   Pare!… pare!…

El dia que, sembla que fa molt de temps, em vas seure damunt dels teus genolls per comunicar-me qui eren de veritat els reis.

O bé, quan tu assegut davant de l’escaquer intentaves resoldre aquella jugada que se’t resistia.

També la diada de Nadal a casa de la Margarida, quan tu amb la teva “xuleria” que t’honorava, ens feies riure a cleques: barret al

cap, pipa a la boca i posat a l’estil Clark Gable. Xerraves pels descosits i els teus acudits engalanaven  la festa.

I tantes coses més…

Tants moments, tantes estones plenes de res i de molt…

–                   Com et pot fer tan de mal el cor!, deia la meva germana Esther, sense que li saltés ni una llàgrima, perquè l’angoixa li oprimia fins i tot les glàndules l lacrimals.

Ens havies tingut aguantant la respiració durant 20 dies, 20 llargs i angoixosos dies en els quals la llum del dia s’havia fos, les flors no escampaven flaire i tot sonava a mort i més aviat de camí cap al no res…

Quanta angoixa continguda, tants dies en estat de coma, sense saber si hi eres o no hi eres, sense saber si el teu ésser era viu o bé era sols una màquina que respirava i bategava a través d’aquell farcit de fils i tubs que t’envoltava.

Absorta en els meus pensaments no me’n adonava que el meu oncle des de l’altar em feia senyals, a un cop de colze de la mare em vaig aixecar per dirigir- me al faristol. Abans de començar la cerimònia, jo li havia dit al mossèn que volia llegir una cosa per l’avi. No sabia si podria!. Ell em va animar:

–                   Tu agafa aire, respira fons i pensa que ho has de fer, ell t’ajudarà.

Les cames em feien figa i el cor em bategava acceleradament. Sí, ajuda’m pare…, no volia que marxessis sense dir-te allò que tots volíem que sentissis.

La veu em va sortir nítida i clara…

 

HOMENATGE AL NOSTRE PARE:

Els teus fills, els teus néts i la nostra mare, et volem retre un últim homenatge. Has marxat vers la casa del Pare, has marxat sobtadament, sense avisa’ns.

Fa vint dies, vas emprendre un llarg viatge, talment com quan anaves a peu a Montserrat. Llavors duies un bastó a la mà, un sarró a l’esquena i una ràdio per no sentir-te sol. Ara en aquest darrer pelegrinatge no has necessitat el bastó, perquè has trobat la força de la llum, la llum eterna que et lliurarà de tot mal i de totes les limitacions mundanes.

Tampoc has necessitat la ràdio, perquè no has caminat sol, tots nosaltres t’hem acompanyat, no t’hem deixat ni un sol instant. Ens tenies al teu costat: dotze fills, com diu la mare, sis de propis i els altres sis que també t’estimen, la nostra mare i els tretze infants que guaitaven preguntant quan el seu avi obriria els ulls i els donaria un caramel. No t’hem deixat mentre et quedava un alè de vida.

Tanmateix sí que t’has endut un sarró a l’esquena, un sarró carregat d’amor, de la immensa estimació que tots nosaltres et professem. T’estimem pare, t’estimem molt perquè tu al igual que la nostra mare ens has ensenyat a fer-ho.

Gràcies Pito, gràcies per ser tots dos tan especials.

Has arribat a la fi del camí i has abraçat la Moreneta, la teva gran devota, ara ja estàs a la seva vora i allà ens esperaràs.

Tots nosaltres sabem que no has marxat del tot, tu restes entre nosaltres, restaràs sempre entre nosaltres, no jugarem als escacs, ni sentirem l’olor de la teva pipa, però el teu ésser no morirà mai a casa nostra.

Adéu pare nostre, adéu …

No és un adéu per sempre, és sols adéu per un instant, no sabem com serà de llarg aquest instant, però sé que un altre dia ens trobarem i ens abraçarem, plorarem i riurem junts i tots plegats essent una mateixa cosa lloarem Déu com un càntic d’amor.

FINS AVIAT PARE ESTIMAT !!!

La reusenca

 

LES DUES AMIGUES

En un jardí preciós volava una papallona de molts colors, però a vegades en Mulet, quan sortia al jardí només pensava en caçar la papallona, en Mulet, era el gatet de la casa.

Amb la papallona hi havia altres insectes volant, un d’ells, una abella que s’havia fixat en la papallona i volia fer-se amiga seva, es va acostar a la papallona i li va dir:

─Hola, saps que ets molt bonica, m’agradaria ser amiga teva, encantada! ─va contestar la papallona, ja pots comptar amb això! van donar una volta juntes però, l’abella tenia feina, havia d’anar a recollir el nèctar i pol·len de les flors per emmagatzemar-ho en el rusc per fer la mel, i li va dir a la papallona que se n’havia d’anar, la papallona li va contestar que ella volava de flor en flor per xuclar el seu nèctar i anar adobant les flors.

Heus aquí, un dia que estaven juntes, l’abella va veure el gat que les estava observant, de seguida va avisar a la seva amiga i li va dir:

─Papalloneta, vés amb compte, veig en Mulet que fa estona que està vigilant, la papallona va donar les gràcies a l’abella per l’avís. No estaven mai tranquil·les, el gat només feia que perseguir-les, la papallona va dir a l’abella: ─hem de trobar la manera perquè aquest gat ens deixi de molestar, i com? ─es van preguntar.

Tal com es temia l’abella, el gat va saltar sobre elles, per sort, van poder escapar a temps i el gat es va quedar amb un pam de nassos i miolant d’enfadat que estava, es van aturar a l’arbust més alt i van començar a planejar com fer-ho perquè el gat no les molestés més.

Anirien a parlar amb les vespes per demanar-los ajuda, les vespes els van dir que sí, que les ajudarien i una vespa se’n va anar amb la papallona i l’abella per ajudar-les.

Els tres insectes van anar a demanar ajuda al gos de la casa, el Tro, li van explicar el que passava. El gos va contestar: ─jo també n’estic fart d’en Mulet, només fa que molestar, amb aquestes que veuen al gat que s’estava acostant i tots els insectes van fugir volant, més el Tro li va plantar cara al gat i aquest va marxar corrent i espantat. Quan va haver marxat el gat, es van reunir una altra vegada.

El Tro els va preguntar: ─voleu que el gat us deixi de molestar, veritat? sí, esperem que tu ens puguis donar una ajuda. El Tro els va proposar un pla:

─El Tro deixaria que en Mulet s’acostés amb l’objectiu que la vespa li clavés l’agulló, a veure si així escarmentava ─perfecte, van dir tots i quan comencem? ara mateix, aneu a volar prop del Mulet, li crideu l’atenció i torneu, així ho van fer, quan el gat les va veure va començar a perseguir-les, elles van volar cap a on estava el Tro, aquest tranquil, no es va immutar, el gat no li va tenir por, es va acostar al Tro i la vespa va aprofitar per clavar-li l’agulló.

El Mulet, no se’n va adonar, però més tard se li va començar a inflar el lloc on l’havien picat, li feia mal, es gratava, més la inflor no li baixava i va posar a llepar-se el bony fins que li va haver passat, mentre feia això no pensava en res més.

Un cop passat aquest primer ensurt, el gat va tornar a les maldades dues vegades i dues vegades va ser picat per la vespa, cada vegada es llepava fins que se li passava, però, a l’última de tan inflat que estava, la seva mestressa se’n va donar compte i li va dir: ─Mulet, vine! vull mirar que tens a l’esquena, se’l va posar a la falda i va veure el gran bony que duia, i li va dir:

─Ja has tornat a fer de les teves, eh? veus que t’ha passat, ja et vaig dir que deixessis tranquils als insectes que volen i com no m’has fet cas, segur que alguna vespa t’ha picat.

En Mulet pensava: ─si ho sabessis, en porto tres de picades!

El gat va fer un miol i va baixar de la falda de la seva mestressa, pensant: ─no m’ho diràs més això, no penso tornar a caçar insectes, prefereixo caure d’un setè pis que suportar les picades de les vespes.

La mestressa li va posar una pomada i de seguida se li va passar la inflor, li va dir: ─escolta bé, Mulet, t’ho tornaré a explicar una altra vegada.

─Els insectes tenen una funció a la natura, veus aquestes flors? són gràcies a ells que han florit, i si déu vol, l’any que ve, tornaran a florir-ne més, ho has entès? ─va preguntar al Mulet, aquest va semblar que li feia una mirada d’entendre-ho, i va marxar corrent.

Des d’aquest moment, en Mulet es va dedicar a mirar per terra a veure que trobava en lloc de mirar cap amunt. Tant li feia qui volés per dalt, la papallona, qui fos, ell ja havia escarmentat.

Les dues amigues, la papallona i l’abella a partir d’aquest moment van poder volar tranquil·les pel jardí, de tant en tant es trobaven amb la vespa, se saludaven i quan passaven per davant del Tro els picava l’ullet.

Aquell jardí es va convertir en el més bonic de tot el veïnat. Si sabessin la història del Tro i del Mulet amb la papallona, l’abella i la vespa!

 

 

Rosa Ventura Cutrina

 

LA CAPELLA DEL MAS DEL PLA. CUNIT. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

En la documentació relativa a la casa trobava quasi tots els defectes que es normativitzaven des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, en el MANUAL PARA DOCUMENTAR EL PATRIMONIO HISTÓRICO Y/O ARTISTICO DE CATALUÑA.

GEC. Mas del Pla. L’edifici, que consta de tres plantes, és precedit per un camí arbrat que mena a un petit jardí tancat per una balustrada. La casa fou adquirida el 1920 per un capità de vaixell mallorquí, el qual engrandí i modificà la masia i hi construí els jardins, que, en definitiva, li donen el caire actual. El 1941 fou novament comprada pels seus antics propietaris.

http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/cunit/mas-de-cal-pla
L’any 1920 aquesta masia passà de la Família Ferrer-Benítez a mans d’un capità de vaixell d’origen mallorquí, el Sr. Garcia. Aquest modificà i engrandí la masia i va construir els jardins, a mitjans dels anys 30. Cap al 1941 la casa fou comprada de nou per la família Ferrer.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/10/el-cementiri-dels-somnis-i-els-anhels.html
ens preguntàvem :

A) El segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) va eliminat a la totalitat de la població civil de Cunit ?. En cas contrari, hi ha encara algun descendent d’aquelles persones que veien aixecar aquesta casa ?.

B) En els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39, es cremaven TOTS ELS DOCUMENTS DE L’AJUNTAMENT DE CUNIT ?. També els del REGISTRE DE LA PROPIETAT ?.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com a recuperar – fins on sigui possible – un trosset més de la memòria històrica de Cunit, i de Catalunya.

Respecte de la Capella i la seva advocació l’Arquebisbat de Tarragona ens deia : Al nostre arxiu no hi ha la informació que vostè cerca. Hauria d’adreçar la seva consulta al bisbat de Barcelona, ja que fins l’any 1957 les parròquies de Cunit i Bellvei van pertànyer a aquests bisbat i potser allí poden resoldre les qüestions que planteja. La resposta del’Arquebisbat de Barcelona era la següent : Les poblacions de Cunit, Bellvei i Castellet i la Gornal són poblacions que no pertanyen a l’Arxidiòcesi de Barcelona. Hauria de posar-se en contacte amb el Bisbat corresponent i dirigir allà la seva petició.

Al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) disposen d’una imatge de la Capella, que dissortadament no ens dona cap dada de l’advocació que s’hi venerava.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com en aquesta recerca en la que voldríem donar resposta almenys a :

Dades del capità de vaixell d’origen mallorquí, el Sr. Garcia.
Dades de l’arquitecte que refeia la casa a indicació del Sr. Garcia.
Advocació de la Capella de la casa .

TESTIMONI DE GRATITUD PER N’AINA COLOM

Estimats amics i amigues, en els darrers articles que he escrit ha estat escrivint de coses i situacions que més m’estimaria no fer-ho. En aquest article, em dona una mica de treva i parl d’un llibre i d’una persona valuosa i sensible.

Esper que acabeu de passar un bon cap de setmana.

Una aferrada pel coll des de les terres de Tramuntana de Mallorca que hi ha arribat la neu

Josep- Keops el beduí de la Vall dels Tarongers.

Testimoni de gratitud per n’Aina Colom.

El primer diumenge de novembre vaig acabar de llegir el llibre, que ens va regalar la nostra amiga Aina Colom, “Ma mare, una època, uns costums, un testimoni” editat per Lleonard Muntaner.

Amb el permís de n’Aina, abans de posar-me a escriure sobre les impressions que m’han portat la lectura; vull transcriure les paraules de la seva dedicatòria, que el setembre passat i en acabar un plenari, a la mateixa Sala Magna de l’Ajuntament, ens va escriure: “Als meus bons amics Josep Bonnín i Rafela Garcia, dos sollerics d’adopció que estimen més Sóller que altres que descendeixen de varies generacions. Amb apreci i gratitud. Aina Colom. Setembre 2013”

El que m’ha empès a deixar un testimoni escrit, malgrat feia estona que em rondinava, han estat també unes línies de la part final del seu llibre on, per una part es lamenta d’algunes manques de reconeixement a una tasca personal. Aquests tipus de reconeixement sempre arriben per part de persones amb una certa sensibilitat i que saben trobar-se al seu lloc. Que simplement poden agrair  gests  que per alguns, per a molts d’altres els hi passen per alt. Són aquestes petites mostres d’agraïment de varies persones que tingueren cap a ella quan estava treballant a l’oficina  de Turisme que si tingueren.

El llibre de memòries queda molt ben definit en dues parts,

La primera on descriu una realitat familiar dins la pagesia, durant els primers seixanta anys del segle XX, a Deia. , Valldemossa i  posteriorment a Sóller, concretament a la possessió dels “Monts-reials” i totes les vivències. El fet narratiu, és a través del diàleg, i el  fa dirigint-se a la seva mare, una dona d’empremta, m’ha anat portant a lo llarg de la lectura, la sensació que es dirigia a ella com si fos ben viva; i realment ho és dins la memòria dels records; clars, espinzellats i descrits per n’Aina. Talment les maneres en que tenia la mare de procurar un mestratge, alguna vegada dur, cap a ella i a la seva germana.

La manera de fer d’aquella pagesia de muntanya,  on tot s’aprofitava; on el temps sempre era curt  i el treball havia de donar per a cobrir la  subsistència. Amb un contacte de ple amb la natura i les estacions de les que moltes vegades depenien, queda plenament i perfectament descrita. Un vocabulari infinitament ric i que m’ha portat més d’una vegada cap al diccionari, ja que hi ha hagut bastants paraules que per la seva manca d’utilització i coneixement no havia emprat mai i desconeixia.

El calendari de les  tradicions religioses , marcaven  el dia a dia de la societat.

Aina ens situa en una època d’una realitat bastant dura. Les vivències sobre el final de la guerra civil i la postguerra que marcava la manera de fer. Els treballs que no permetien massa distraccions ni pèrdues de temps. I dins la duresa de la situació, també la part dolça i agradable en segons quins moments. El gaudir de coses més que senzilles que just ara no li donaríem la importància que tant ella com la seva germana els hi donaven.

La segona part, m’ha apropat  més a n’Aina com a persona valenta, capaç de vèncer les seves pors i tenir el coratge d’enfrontar-se a situacions per les que, havent viscut dins les terres de tramuntana i sense quasi sortir a l’exterior fora de Mallorca; fou capaç de fer-ho. Aina no sé si ha estat mai una Valenta Dona, però si que ha estat i és una dona valenta. Referència dels seus viatges cap a França i Alemanya  per a treballar, deixar Sóller i el contrast de les distintes societats; ben igual que el diferent tracte que rebien els treballadors dins la societat mallorquina que a l’estranger.

Tota l’experiència d’aquells moments, continua marcada pel mestratge que li va donar la seva mare, per tenir en compte i saber com haver d’actuar davant de certes situacions. Una transmissió de saviesa i cultura, no apresa en llibres i que es transmetia de generacions en generacions.

Per a mi el consider un gran llibre. Un vertader testimoni d’uns moments, instants, d’una època que ha desaparegut i que gràcies a ella en quedarà una constància escrita. Un autèntic testimoni.

Moltes parts del mestratge que ella va captar, jo també l’he aprés i per aquest motiu m’he sentit molt proper als seus sentiments.

A Sóller, necessitam moltes més Aines Colom.

Josep Bonnín

 

SPANISTAN

Tractava d’escriure un  relat pel NADAL DE CONTE de www.guimera.info , tenia el cap tèrbol i sensació de fred i calfred, patia els efectes d’una de les mal dites vacunes que el sistema sanitari del REINO DE ESPAÑA havia destinat a Catalunya.

L’ infermera tota enriolada m’havia dit ‘ que de ben segur que estan emmetzinades pel PP’, i lluny de fer-me cap gràcia l’acudit, vaig estat temptat de marxar sense posar-me la injecció, i ara maleeixo el no haver-ho fet tal i com em deia la prudència.

Dono crèdit a tota mena de maldat per part dels membres del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.

Com explicar sinó que en matèria d’educació la  Malala Yousafzai sigui un model per al món i el REINO la mostra clara del que no s’ha de fer ?.

Com justificar  les restriccions imposades als farmacèutics catalans, que contra tota lògica continuen atenen a la s població?.

Com és pot entendre la desnutrició d’una bona part dels infants i joves en una societat opulenta i malgastadora com el REINO ?

Quina causa REAL hi ha darrera de les restriccions socials i sanitàries dels col·lectius més febles, NOMÉS  a Catalunya ?.

Confio en recuperar-me i assistir al judici i posterior execució  sumaria d’aquests delinqüents que han convertit en moneda de canvi el patiment humà.

 

LA ROCA DE L’AVI ANTIFEIXISTA DE SANTA COLOMA DE FARNERS. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA.

Llegia que els colomencs ( de Santa Coloma de Farners ), son ‘fills del Rocar’ serra situada entre els municipis de Riudarenes i de Santa Coloma de Farners a la comarca de la Selva, amb una elevació màxima de 425 metres, fent un itinerari pel Rocar es poden contemplar una mostra extensa de roques plutòniques, majoritàriament formades de granit per la consolidació i la transformació del magma, que han fet desfermar des d’antic la imaginació dels selvatans.

Quan m’aturava a retratar la dita ‘Roca de l’Avi’, advertia que ultra les connotacions històriques, la formació ha esdevingut un símbol contra el feixisme, que ara ja de forma oberta, ens deixa veure les seves intencions que no son altres que l’augment de la mortalitat i la morbilitat.

M’expliquen que s’està treballant per documentar davant del Tribunal Penal Internacional, aquest ‘pla sinistre’, això hauria de permetre l’enjudiciament – en el seu cas – dels responsables politics.