EMILI SALA CORTÉS. ALGUNES CERTESES

Al tomo 14, pagina 68 dels llibres de defuncions del Registre Civil de la Garriga consta la inscripció del seu traspàs el dia 07.06.1920, quan tenia 81 anys d’edat.

Nascut a Barcelona – no consta la data -, fill de JOSE i MARIA

Es fa referència a la seva esposa CARMEN COMAS i GARRIGA , i als seus fills :

JOSE SALA COMAS , i EMILIO SALA COMAS

Ens caldrà l’ajuda de la l’Església Catòlica per concretar la data de naixement, ja que els Registres Civils començaven a Espanya l’any 1870. Els la demanem des d’aquí humilment.

L’Emili Sala Cortés, fou enterrat al Cementiri Municipal de la Garriga, que era ja aleshores la Doma. Havíem fet recerca amb el Manuel Navas Ortiz, sense trobar la seva tomba.

Del llarg registre d’obres modernistes dutes a terme a la Garriga:
http://www.lagarriga.cat/documentsPublicacio/1138_Annexos_LG.pdf
Annex 6: Elements arquitectònics inclosos en el Pla especial de protecció i actuació del patrimoni arquitectònic, arqueològic, urbanístic i paisatgístic del municipi de la Garriga;

Trobem les següents de l’Emili Sala Cortés :

22 CASA ANTONI PRATS I FERRER
69 CASA MERCÈ PLA MASGRAU
79 CASA EMILI SALA CORTÉS
83 CASA SUÑOL, JARDI I TANCA
90 EL PEDRÓ. JARDONS I TEMPLET. En col•laboració de Raspall
101 PANTEÓ DE LA FAMILIA FARGAS
119 TORRE ALBINA
192 CASA GRAU. CL. Sancho Marraco, 34
193 CASA GRAU. CL. Sancho Marraco, 36
LLAR COTTET
I del Jose Sala Comas ;

41 CINEMA ALHAMBRA
111 CASA DEL CARRER GUIFRÉ , 11
120 CASA JOAN BARANGÉ I DACHS
123 VILLA MAGDA/CASA JOAN ROMA
178 TORRE ENRIQUETA I PORTALADA

Se’ns aixeca feina en la nostra dèria d’aconseguir que l’Enciclopèdia Catalana inclogui a l’Emili Sala Cortés; per la qualitat de les seves obres, idèntica petició cal fer – la fem – pel Jose Sala Comas.

Vull deixar constància del meu personal agraïment a la LOLA ALCARAZ SOTO, del Registre Civil de la Garrig

EL FOC DE L’AMISTAT

Cap allà al segle X, a Guimerà, un bonic poble de la vall del Corb, habitaven al palau residencial del poble una noble família descendent de Guifré el Pilós. La família tenia una filla tan bonica com una rosa, amb uns cabells com la seda, uns ulls de color blau intens i una bonica veu, ella era anomenada Guiomar. Allí a Guimerà també hi vivia una família de camperols que tenia una filla, també molt bonica anomenada Violant, i ella i la seva família vivien d’un forn de pa que tenien al poble. Des que tenien uns set anys que les dos noies eren molt amigues i s’estimaven molt. L’únic problema era que el pare de la Guiomar no ho sabia. La mare, en canvi sí que ho sabia i no ho volia dir al seu marit perquè sabia que no voldria que les dos noies fossin amigues.

Cada dia la Guiomar sortia del palau per anar a donar un tomb i divertir-se, però no podia perquè sempre duia dos guàrdies al darrera i un al davant. Un dia va decidir dir-los que marxessin, que la deixessin sola i no tornessin al castell fins que ella no hi tornés. Així podria anar a buscar a la Violant i anar a voltar pel poble sense que el pare ho sabés. Els va demanar que sobretot no diguessin res d’allò a ningú. Els guàrdies s’ho van pensar una mica però al final van fer el que ella els havia dit. I així cada dia, sortien tots quatre del castell i quan ja s’havien allunyat prou, els guàrdies anaven a donar tombs pel mercat, vigilaven que tot rutllés bé i fins i tot, alguns dies jugaven amb els infants del poble. Aquells guàrdies eren els més amables i generosos del castell, i la Guiomar i la Violant se’ls estimaven molt.

Un dia les dues noies no sabien què fer i la Violant va proposar d’anar a la Bovera. Però no sabien com anar-hi i llavors a la Guiomar se li va acudir d’anar-hi amb carro. Dit i fet. Quan hi van arribar, la Violant va dir que havien de donar tres tombs a l’ermita perquè era una tradició que complia des de ben petita quan hi anava amb els seus pares. Van estar-s’hi des del matí fins a la tarda, havent avisat als seus pares que no hi serien a dinar. A la tarda les dues noies van tornar a marxar cap al poble i se’n van anar cada una a casa seva.

Des d’aquell dia el pare de la Guiomar va trobar estrany que sempre marxés de casa i a més a més no sabia on havia pogut anar a dinar ella tota sola. Però ja tenia prou coses al cap com per anar investigant on havia anat a dinar la seva filla.

Un altre dia les dues noies van veure que hi havia nens i nenes que no tenien família i vivien tots juntets en una caseta que hi havia en un carrer de Guimerà que no tenia sortida. Les dues noies en assabentar-se d’això van pensar que allò no podia ser així, que no podia passar, que necessitaven una família que els estimés i que necessitaven una casa on poder estar calentons a la llar de foc….

Llavors van tenir la gran idea d’ajudar-los, i dir ajudar-los vol dir ajudar-los de veritat.

Aquella tarda, després de dinar, van quedar a la plaça Major, van reunir-hi els nens i nenes orfes i els van explicar el seu pla. El pla consistia en recol·lectar diners per poder comprar aliments perquè poguessin sobreviure.

Es van posar a fer obres de teatre, balls i danses i fins i tot la Guiomar i la Violant els van ensenyar algunes cançons. Amb la preciosa veu de les dues noies i amb tot l’entusiasme d’aquells infants van guanyar força diners.

Això ho van anar fent durant alguns dies, així els nens i nenes orfes podien menjar i beure per poder sobreviure.

A mesura que van anar passant els dies la gent que passava per allí hi tirava algun dineret i preguntaven per què feien aquelles actuacions amb aquells nens tan bonics. Les dues noies els ho van explicar tot. També van preguntar si tenien família perquè en veure’ls allí tots sols només amb la Guiomar i la Violant doncs… En sentir que no en tenien van dir si els podien adoptar i les dues noies els van respondre que sí.

Van passar uns dies i les noies ja no es veien tant com abans. Però al final la Violant va explicar que el seu pare feia uns dies que estava molt malalt, i que no podia fer el pa i les pastes; i si no feia el pa i les pastes no podien vendre res; i si no podien vendre res no guanyaven diners; i si no guanyaven diners no podien alimentar-se i si no podien alimentar-se…

La Guiomar va dir que ella l’ajudaria a fer el pa i les pastes; i si feien el pa i les pastes juntes, ho podrien vendre; i si podien vendre-ho, podien guanyar diners; i si guanyaven diners podrien alimentar-se; i si podien alimentar-se podrien sobreviure.

L’endemà al matí la Guiomar i la Violant es van posar a fer pa i pastes i van començar a venir clients. I així cada dia fins que el pare de la Violant es va recuperar.

El pare de la Guiomar va decidir que aniria a donar un tomb pel poble a veure on s’havia ficat la seva filla.

Ell baixava la Costa del Barri i es va trobar amb els tres guàrdies que pujaven i en veure que la Guiomar no anava amb ells els va preguntar on era. Els guàrdies no sabien si dir la veritat o no, però finalment van haver de dir la veritat. Els guàrdies van dir que la noia estava amb la seva millor amiga Violant, filla dels propietaris del forn de pa.

El pare, molt enfadat, va anar a buscar-la al forn i se la va emportar fins al castell. Allà la va fer pujar a la torre dient-li que no li agradava que anés amb gent de classe social més baixa que la seva. Seguidament la va tancar i no la va deixar sortir.

La Guiomar es va estar tota la nit plorant perquè no li va agradar gens el que li havia fet el seu pare.

Mentrestant en un poble del voltant anomenat Ciutadilla hi vivia un príncep anomenat Tomàs, que havia sentit a parlar molt de la filla del Baró, la Guiomar, i també havia sentit a dir que estava tancada a la torre del castell de Guimerà. Va decidir que l’aniria a rescatar.

Quan va arribar a Guimerà va pujar cap a dalt del poble on hi havia el palau residencial dels descendents de Guifré el Pilós. Es va dirigir cap a la torre on hi havia la Guiomar i li va dir que havia vingut des de Ciutadilla per alliberar-la.

No se sap com s’ho va fer perquè era de nit i estava tot fosc però va aconseguir treure a la Guiomar de la torre. I diu la llegenda que just en aquell moment es va veure a dalt de la torre com sortien infinitat de sagetes de foc de tots colors i milers i milers de guspires, queien sobre les teulades del poble.

Després, el príncep Tomàs i la Guiomar van anar a parlar amb el Baró i li van dir que l’amistat no entén de classes socials i que tan és d’on prové una persona, ja que l’amistat està per damunt de tot.

El Baró en sentir aquelles paraules es va posar a plorar i els va dir que tenien raó. Des d’aleshores va deixar que la Guiomar pogués tornar a anar amb la seva millor amiga, la Violant.

Es per això que cada any quan acaba el Mercat Medieval de Guimerà es reviu de nou la llegenda i es pot veure com de dalt de la torre surten centenars de focs d’artifici tal i com va passar fa uns segles.

Laia Vilanova Cordero
Primer Premi en la categoria A del XII Premi Literari Sant Jordi a la realització d’una legenda convocat pel Consell Comarcal de l’Urgell i el Servei Educatiu de l’Urgell.
19 de juny de 2012

TIRAR COLILLAS 4 PUNTOS.

Aquestes paraules escrites en un panell de l’autovia en terres andaluses va despertar-me de la somnolència pròpia de fer de copilot a estones durant el llarg viatge de la travessa d’Espanya.

El primer impuls va ser pensar, pensament completament materialista i positiu, on donen els quatre punts. Aleshores vaig adonar-me que no fumo, fa anys vaig vèncer aquest vici. Aleshores no puc tirar burilles ni tampoc em donaran punts.

Una mirada  a l’entorn va mostrar-me la herba seca i groga. També la lluita del pagès sota un sol tòrrid treballant en la collita dels cereals.

Camps sembrats de blat de moro, gira-sols, vinyes i oliveres.

Grans extensions de vinya igual que a Catalunya arrenglerada i d’enlairats ceps.

No és la mateixa vinya de la nostra joventut on els ceps baixos i en filades seguien els marges de la muntanya i s’agermanaven amb la terra.  On el viticultor s’escarrassava ajupint-se i recollia raïm rere raïm amb l’esquena doblada i agenollant-se.

Ara airoses en filades regulars comporten un treball menys feixuc i la maquinària permet treure profit del cultiu.

Les oliveres de la joventut també desapareixen dels camps canviades per una nova gernació d’arbres ben arrenglerats i propers els uns als altres preparats pel treball amb maquinària i regadiu. Perdrem la visió dels camps d’oliveres retorçades i de gris tronc foradat. Els camps dels nous arbres al cap dels anys han de ser arrencats i plantats de nou.

“Tirar colillas: 4 puntos”

I quant punts s’haurien de treure als causants dels incendis de la nostra terra, si tal com sembla son conseqüència del llançament de burilles ?

Miquel Pujol Mur.

 

GUIMERA.INFO , LA DÈCADA PRODIGIOSA

Ens trobàvem al Balneari de Vallfogona de Riucorb a les 10,30 del diumenge 22 de juliol de 2012, el motiu  que compartirem amb un bon nombre de persones d’arreu de Catalunya, era en aquesta ocasió la celebració dels primers 10 anys de l’Associació guimera.info

De les paraules que s’esmerçaven per començar  l’acte n’ havíem fet un esborrany en la reunió en que es s’aprovava l’agenda ‘ formal’ de l’acte :

L’Honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, era el primer en prendre la paraula, i del seu parlament destacava per a mi, alhora que el goig per aquests primers 10 anys, l’excel·lència assolida en l’execució dels projectes desenvolupats ,  que mereixien en algun cas un reconeixement Internacional com la reproducció del Retaule de Guimerà.

Prenia posteriorment la paraula la senyora Antonieta Mulet de Ca l’Arrufat, degana en aquestes contrades en  les activitats de Turisme Rural.

La succeïa el Director del Balneari de Vallfogona de Riucorb, senyor Jaume Riera.

El parlament del senyor Carles de Ahumada de la Cooperativa de l’Olivera de Vallbona de les Monges, feia un especial èmfasi en dos elements claus d’aquestes terres, l’agricultura i l’acció social.

Per guimera.info el Jordi Sender feia una brillant exposició de les activitats desenvolupades per l’ associació en aquests anys, aplicant les tecnologies més capdavanteres a projectes concrets, aconseguint resultats  que anys més tard s’aplicaran arreu del món.

Pasqual Prous Miro, President de l’Associació, explicava com des de la fidelitat als principis que s’assumien com   objectiu, bàsicament treballar  amb el que eren aleshores ‘noves tecnologies’ en donar a conèixer, i potenciar els atractius d’aquestes contrades, s’havien anat assolint i consolidant objectius que semblaven inassolibles  ara fa 10 anys.

Amb sentides paraules tancaven l’acte l’Alcalde de Santa Coloma de Queralt i President del Consell Comarcal de la Conca de Barbera, Il·lm. Senyor Ramon Borràs, i la Presidenta del Consell Comarcal de l’ Urgell Il·lma. Senyora Rosa Maria Mora; ambdós en la mesura en que ho permetin les possibilitats de  tot ordre, assumien el compromís d’activar el funcionament del Consorci  de Promoció de la Vall del corb.

Als patrocinadors se’ls lliurava un petit obsequi, abans de passar a l’aperitiu que  amb productes locals,  s’oferia sota les carpes.

Ens quedàvem a dinar al Balneari de Vallfogona de Riucorb, i aprofitàvem la presència del Josep  Maria Minguell Agustí, per demanar-li que vulgues llegir les paraules que acompanyaven el lliurament d’una placa al Pasqual Prous Miro, amb la que li volíem palesar el reconeixement de tots els membres de l’Associació per la seva bona feina en aquests primers 10 anys

 

TIRAR DEL CARRO

És una expressió molt nostrada i d’origen clarament agrícola.

La imatge del carro és recurrent en el costumari català.

Al nostre amic i President, Pasqual Prous li volem agrair  amb el símil d’aquesta màquina, que suposava el primer progrés no únicament en les activitats  agrícoles, sinó també clarament en les activitats de transports i comunicació, els seus afanys per endegar primer, i mantenir viu i actiu cada dia el projecte de guimera.info

A tothom se li fa present la diferencia entre una carretera i un camí de carro, oi?.

Ningú és tant hàbil com ell per Conèixer els coixos dalt un carro, en donem testimoni, una gran perspicàcia, n’has de saber molt si els vols enganyar

Cap altra persona hauria, com diuen a Mallorca sabut Treure es carro: és a dir  vèncer grans dificultats, i aconseguir finalment sortir d’una situació difícil; fa 10 anys ningú donava 1€ per guimera.info

Li reconeixem la seva innata capacitat de Saber per on va el carro: o sia ésser hàbil en manejar els negocis.

Ni un sol dia durant aquest 10 anys pot dir ningú que l’ha vist Deixar córrer el carro: és a dir, deixar que les coses vagin de qualsevol manera, sense preocupar-se’n , deixar fer…

Ni per un moment hem tingut sota el seu guiatge la sensació d’Anar el carro pel pedregar: Mai hem anat per mals camins, i tampoc sortosament – Déu ajuda als audaços– ens han  anat malament les coses, oi?.

Esperem que vulgui continuar tirant del carro durant molt i molts anys amb nosaltres al seu costat.

 

VIURE COM A MISERABLES

Ens remuntem a la França del 1815.

Jean Valjean, aconsegueix la seva llibertat provisional.

Ha complert 19 anys de treballs forçats,

el seu crim? – HAVER ROBAT UN TROS DE PA.

 


Sempre hauria de mostrar l’ordre d’alliberament,

un paper oficial de color grog

que estava obligat per la llei a mostrar a tothom.

S’havia convertit en un exconvicte repudiat per la societat,

en un marginat, marcat, indesitjable,

en un MALEÏT MISERABLE.

Mai deixaria de ser el presoner 24601…

 

Això ens va deixar escrit Victor Hugo.

Preveia el futur?

Preveia quants “desgraciats indesitjables” haurien de ROBAR UN TROS DE PA?

Preveia quants mal nascuts marcarien les nostres vides?

Preveia quants sers viurien com a reis, tot i essent MARCATS INDESITJABLES?

Preveia quants sers repudiats per la societat MAI serien exconvictes?

Preveia quants sers serien uns MALEÏTS MISERABLES?

 

Som a la Catalunya de l’any 2012.

Victor Hugo ens va deixar.

Ell ja no està entre nosaltres,

però sí segueixen ben vius ELS MISERABLES!!!

 

Gemma Matas




 

QUE SE JODAN. LOS CATALANES !!!

Hi ha una ‘falsa polèmica’  atiada pels cleptofeixistes sobre la ‘benemèrita’  Andrea Fabra , tant pel que va dir, com pel fet de ser la filla d’un presumpte capo de la màfia del PP.
Posem més enllaços :
El PP català demanava  al Zapatero, el pagament del deute dels famosos 759 milions de la  disposició addicional tercera del Estatut, abans del traspàs del Govern.
L’argument era la misèria a que abocava a milers de famílies, a que us imagineu la resposta de l’inefable Zapatero ?.

QUE SE JODAN !!!!

El PP – ara al Gobierno del Reino de España –  diu que no pot pagar, i quan se li recorda l’argument de ‘la misèria a que abocava a milers de famílies, a que us imagineu la resposta’ ?.
QUE SE JODAN !!!

Per evitar una catàstrofe es feia a Catalunya la Primera Marató de la Fam ;
L’ordinal primera obeeix al fet que per evitar que l’argument ‘de la misèria que aboca a la mort  a moltes persones’, n’ haurem de fer més – dissortadament – ;  l’anunci de la reclamació d’un regim fiscal just, aixecava les critiques dels capitostos d’Andalusia i Extremadura, que coincidien en un mateix crit;
QUE SE JODAN !!!!!

Dit sia únicament perquè tinguin constància que els tenim ‘clixats’.

EMILI SALA CORTÉS. ESBORRANY PER UNA ENTRADA DE L’ENCICLOPÈDIA CATALANA

Ens proposàvem des del coneixercatalunya.blogspot.com , un cop constatat que no hi ha informació de l’Emili Sala i Cortés a l’enciclopèdia Catalana. Res. Posar-hi remei.

Ens sembla que l’Emili Sala Cortés, es mereix tenir un article a l’Enciclopèdia Catalana.

A les dades que tenim caldria afegir una petita nota biogràfica [ ens haureu d’ajudar contactant amb la família, si és possible ], i al ensems fer un llistat de les seves obres. [ en aquest cas amb l’ajuda del Col•legi d’Arquitectes]

LLOC DE NAIXEMENT : BARCELONA 22 de febrer de 1841
LLOC DEL SEU TRASPAS : LA GARRIGA 7 de juny de 1921

Es va titular com arquitecte el 27 de novembre de 1876, formant part de la primera promoció de l’Escola Superior d’Arquitectes de Barcelona.

Fou Professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on va ser un dels professors d’Gaudí, a qui va contractar ocasionalment com a delineant.

Com una mostra dels treballs que va a dur terme trobavem :

A BARCELONA

Sala va ser l’arquitecte de l’edifici d’estil eclèctic (1875- 1877) que Gaudí va transformar en la Casa Batlló, per encàrrec de Josep Batlló i Casanovas.
Va ser autor, a més, de la reconstrucció del campanar de Santa Maria de Jonqueres ( 1879),
la Casa Elizalde ( 1885),
l’Hotel Ducs de Bergara ( 1898),
la Casa Emilià Carles (1898),

A RUBI

Les Escoles Ribas a Rubí (1912- 1915),

A LA GARRIGA

El Panteó de la família Fargas al cementiri de la Doma La Garriga.
——————————————–
Casa Mercè Pla Masgrau
Ronda del Carril, 19
——————————————–
Casa Emili Sala Cortés
Ronda del Carril, 36 [ 75 segons ens diuen de l’Ajuntament ]
————————————————
Casa Josep Sunyol, o Torre Anita
Ronda Carril, 85-87
————————————————-
la Casa Ramon Rocafort Carreras (la Garriga, 1910)
—————————————————-
No descartem altres cases senyorívoles a La Garriga, ja aquesta població és juntament amb Barcelona, Castellar del Vallès , i potser Cabrils, un dels indrets on hi ha més obres d’aquest arquitecte.

A CASTELLAR DEL VALLÈS

Església neogòtica de Sant Esteve. 1885-1892
Palau Tolrà. 1890 [ actualment és la seu de l’Ajuntament ]
Escoles Tolrà. 1895
Safareigs públics. 1897
Edifici de les Escoles Pies, i Capella de Nostra Senyora de Montserrat. 1897
Ajuntament de Castellar del Segle XX. 1901

A CABRILS

Les Escoles Tolrà a Cabrils .1904
La Capella del Santíssim de l’església parroquial de la Santa Creu de Cabrils

P/D

No hi ha cap imatge fotogràfica de l’Emili Sala Cortés, únicament un bust que li feia l’ Eusebi Arnau i Mascort (Barcelona 1864 -2 de juliol de 1933), l’any 1912. La imatge pertany al Manuel Navas Ortiz

Sou pregats d’ampliar i/o esmenar aquesta informació al coneixercatalunya@gmail.com

EL PROFESSOR

El professor agafà el seu bastó de mànec daurat i de perfil eqüestre i colpejà aquella roca transparent.

Professor, què és el que hi ha dins? –digué el més petit tot posant-se de puntetes.

No ho sé, i no us hi acosteu tant, si us plau.

Mirà per sobre les espatlles. Aquells cinc marrecs feien uns ulls com unes taronges, expectants. En mala hora va proposar fer la sortida a la mina de Cardona. Ell només havia de fer una substitució.

Professor –xiuxiuejà un–, que és gel?

No, no és gel ni quars–li respongué.

Picà un cop més amb el bastó, i saltaren petites plaques d’aquella substància estranya i cristal·lina.

Jo crec que és un ou –digué un altre petit.

Abans que pogués replicar, un d’aquells mocosos ja s’havia posat un tros a la boca i el llepava efusivament.

Amb un cop sec a la mà, l’hi tragué i renegà.

Es pot saber què fas?, i si et mores, què?

És salat i bo, professor.

Seguidament, sentiren un petit soroll i s’adonaren que un petit tros d’aquella roca esfèrica s’havia esberlat, i deixava al descobert el llom d’un insecte gros, pelut i tou.

El professor es recargolà el bigoti.

El que em preocupa no és el mineral en sí, sinó l’insecte que hi ha dins –digué amb to esverat.

El professor el tocà. Estava calent i palpitava. Els pèls eren punxeguts, i rascaven com els d’una barba de pocs dies.

Professor, sembla una mosca molt grossa.- digué el nen amb la bata bruta.

No és una mosca, burro –digué el més baixet–. Aquesta té dents. –Tot seguit es dirigí al mestre amb ulls alegres. –Que és perillosa, professor?

Un altre nen de veu aflautada intervingué.

Jo tenia un gos tan gros com aquesta mosca.

De cop, el professor alçà la veu.

Calleu, que ja estic prou nerviós!

Colpejà un cop més la roca amb el bastó, i aquesta s’acabà de trencar. L’insecte enorme quedà al descobert i començà a bellugar-se violentament. Per sort, una de les seves potes estava encara atrapada dins d’aquell bloc. Els nens cridaren excitats d’alegria, i el professor s’emblanquí.

Nens, crec que una retirada a temps seria una bona opció.

Agafà el bastó i el barret anglès i empenyé els nens túnel avall cap a la sortida.

Nens, coi, correu més que aquest monstre ens atraparà! Seguí donant ordres exaltadament.

El soroll d’aquelles ales ressonaven per tot arreu. Semblava la d’un mosquit en plena nit, o la d’una mosca abans de morir, d’aquelles que ballen com una baldufa al terra després d’una bona ruixada d’insecticida.

Els nens corrien com esperitats cap a la llum, però reien i es feien la traveta entre ells.

El professor tenia ganes de renyar-los, cridar-los i dir-los que eren uns insensats, que allò no era un joc. –Per què no s’havia quedat a Londres?

Arribaren a la sortida i tancà la porta de fusta que donava accés a la mina. Féu lliscà la barra de fusta i atracà la sortida.

El professor es tragué un mocador de la butxaca, brodat amb les seves inicials, i s’eixugà la suor.

Per Déu, quina manera de córrer–digué en veu alta.

De cop, sentí  un dels nens que plorava angoixat. Es girà i li acaronà el cap.

Tranquil, ja estem segurs.

El nen ho negà amb el cap i l’assenyalà amb el ditot tocant-li el nas.

Té l’insecte enganxat a l’espatlla, professor.-digué sanglotant.

El professor es posà recte i estirat com si una molla hagués saltat de cop, i començà a cridar i a donar voltes sobre si mateix, com un boig, fins que relliscà i rodolà pendent avall fins un tou d’aigua bruta. Allí es donà un cop el cap i perdé el coneixement.

Quan es despertà, veié com els nens havien fet una foguera enginyosament i havien penjat la mosca d’un pal. Ballaven al seu voltant com si fossin una tribu d’indis xeroquis.

Al caure d’esquena, sense voler, havia matat aquell monstre per aixafament.

Déu meu, quina hora és?… Ja és de nit? Tornar ara a la carretera serà impossible. Tot el món ens deu estar buscant –digué preocupat mentre es fregava el cap.

Féu el cor fort i s’assegué amb els nens sabent que fins l’endemà a l’alba, s’haurien de quedar allí. S’adonà llavors que estaven acampats dins d’un gran forat a terra, esculpit sobre la roca per culpa de l’erosió.

Nens, sabeu com es diu aquest accident geològic? –digué ell intentant inculcar una mica de saber.

El més espavilat parlà:

És una marmita de gegant.

Molt bé. S’origina per l’erosió.- digué el mestre.

Com es diu en el país d’on ve, professor?

Amb anglès Kettle, que vol dir ‘tetera’ –llavors sospirà. Enyorava el té de casa seva. Se’n prendria una tassa ben grossa ara.

Llavors, com un llampec començà a riure sol. Li vingué al cap una idea curiosa i força estrambòtica.

En aquestes terres catalanes havia sentit l’expressió “trobar-se una mosca a la sopa”. Potser antigament els gegants havien existit, però ara ja només en quedaven, en llocs amagats com aquell… els seus salers i les seves mosques.

 

Jofre Milà Sampera

 

CLEPTOFEIXISME

Compartim la misèria econòmica – i sobretot la misèria moral – amb  grecs, italians, portuguesos,… , això en feia pensar que hi ha d’haver una explicació – potser no científica, però – per aquest estat de coses.
Hi havia però altres fets, que com l’origen d’algunes paraules no semblen casuals, oi ?.
CLEPTOMANIA f., neologisme.
Propensió patològica a robar; cast. cleptomanía.
Etimologia: compost amb el grec. κλέπτω ‘robar’ i μανία ‘follia’.
FEIXISME m.
Sistema i règim polític totalitari que dominà a Itàlia des de l’any 1923 fins al 1944 i que tingué repercussions i imitacions en altres països; cast. fascismo.
Etimologia : derivat de feix (per imitació de l’italià fascismo, derivat de fascio ‘feix’, perquè els nuclis d’homes d’acció que iniciaren aquell règim es deien fasci di combattimento).
FEIX m.
|| 1. Conjunt de coses aplegades una al costat de l’altra i lligades perquè no se separin; cast. haz.
Circula un nou neologisme,  cleptofeixisme , per actualitzar – o per posar al dia –  el significat de les politiques en les que compartim [ tots obligadament ] els costos de  l’estultícia, el nepotisme,  i la  corrupció de les nostres ‘ elits’, i els responsables se’n escapoleixen.
Ho tenim cru, perquè sembla que  això no es veu – o no és vol veure ?  – des d’Europa. I, això malgrat que l’octubre del 1940 , al fundador de les SS, Heinrich Himmler, li van robar la cartera a l’Hotel Ritz deBarcelona on s’allotjava.