BAULA, EL DESTI DELS HUMANS

Parlàvem dels canvis – a pitjor- pel que fa al món del treball.

Em recordava el meu interlocutor que en totes les feines – per simples i senzilles que fossin- si el treballador/a es sentia implicat hi havia un possible recorregut ascendent :

Si hom feia de cambrer en un restaurant, podia aspirar a ser en algun moment del futur el Maître.

Si treballava en el sector tèxtil –  avui quasi desaparegut al Regne d’Espanya – i s’aplicava, podia assolir la categoria d’encarregat, majordom, contramestre ,….

En el sector de la construcció els manobres aspiraven a ser uns paletes de primera.

Els mecànics ,…

Les ‘cosidores de peces’, amb els anys i l’experiència assolien la categoria de cuidanta [ paraula tècnica, que no es recull a l’enciclopèdia de Barcelona ]

Sempre hi ha hagut persones que treballen per viure, i no tenen cap aspiració ‘professional’ i accepten encantats fer el mateix durant tota la vida.

Les perspectives futures ens dibuixen un escenari sinistre, en el que s’aplicarà amb el màxim rigor el taylorisme, que  consisteix en la divisió de les tasques dels processos de producció, i que suposa l’aïllament del treballador.  Això facilita la imposició d’un salari variable, que es justifica en el valor proporcional que l’obrer afegeix al procés.

Aquesta forma d’organització industrial té – suposadament –  la finalitat d’augmentar la productivitat i evitar el control dels obrers sobre el seu temps de treball. És  allò  ‘ tant progressista ‘d’aplicar mètodes científics,  d’orientació positivista i mecanicista,  a l’estudi de la relació entre l’obrer i les tècniques modernes de producció industrial, amb la finalitat de maximitzar l’eficiència de la mà d’obra i de les màquines i eines, mitjançant la divisió sistemàtica de les tasques, l’organització racional del treball en els seus processos i seqüències, i el cronometratge de les operacions, més un sistema de motivació amb el pagament de primes al rendiment, suprimint qualsevol improvisació en l’activitat industrial.

Recordeu les parts d’una bicicleta ?.

 

 

Doncs al capdavall, l’única peça essencial son cadascuna de les baules que formen la cadena; podem anar amb un plat únic, amb un pinyó únic, fins sense seient,   per descomptat  amb un manillar  molt senzill i/o fràgil, i sense frens. Si es trenca una baula el viatge s’ha acabat.

L’enginyer Frederick W. Taylor ja ho sabia;  com també dissortadament que les baules no tenen cap sentiment de ‘classe’,  ni el més petit sentiment solidari les unes amb les altres.

Potser és l’hora de canviar tot això, oi ?

 

ENTRE UN VATUA I UNA FLASTOMIA

Quan es publiqui aquest article, el mateix horabaixa a les 19 h,  el col·lectiu Albaïna, farà la inauguració del Casal “La Victòria” que té al carrer de Victòria 11 de Maig, 44; amb les actuacions de Nendy i Manu; i “Sa cabra que sopa”; a més, d’acabar amb un bon pa amb oli i una glosada popular.

Ja  sé que no té res a veure amb el títol, tot i que,  “Perdoneu, però algú ho havia de dir”

De la moguda electoral  20 N, vos puc assegurar que em fa una vessa…

I xerrar d’una llei electoral que afavoreix l’alternança dels dos grans partits centralistes i espanyolistes; que puc dir, per no esser malparlat i amollar un parell de vatues que em deixin el cos xalest, i traurà a defora l’oiet que em fa aquesta subhasta de peix?

Cada cert temps ens convoquen per fer el paripé a les urnes, per a llavors quan s’han acomodat al poder, repartit els càrrecs  entre els amiguets , i fer el que els hi vengui en gana. Si, i al poble? Que le den!

I dels partits petits? Record quan es va fer la presentació del llibre “Construint municipi a través dels moviments socials” per part del col·lectiu Albaïna; un dels autors deia clarament que els petits també entren dins del mateix joc i juguen amb una certa complicitat. I que quan els moviments socials, els hi plantegen reformes justes i necessàries, que ells podrien desenvolupar des dels seus llocs, o al manco intentar-ho; sempre hi ha problemes, per acabar sense posar-s’hi per feines.

Dels atacs frontals a la nostra llengua i cultura que s’estan produint per les nostres contrades, tornaria a amollar un altre parell de vatues. JR Bauzá ( No el de “Dallas”, està emprant el rodet de la majoria absoluta per fer de “cavall d’Atila” que quan ell passava no tornava a créixer l’herba. Ni en temps de Canyelles ni de Mates, s’havia estat tan bel·ligerant: Fora subvenció a revistes i setmanaris en català no diàries ( manera d’enfonsar financerament les revistes i setmanaris de part forana); Tancament de Radio i TV Mallorca. Declaracions de JR  com  “A IB3 hi haurà programes en castellà, faltaria més” Vatua l’olla!  De la immersió lingüística,  deu creure que és tracta de qualque tema submarí; queda més que clar que la nostra cultura no és la seva. I la seva, quina és?

Asserenat, i encara no he amollat cap flastomia, i  no  per por d’anar a l’infern, ja que per aquí en tenim un i no cal  repetir.

Vivim un temps convuls socialment i una gran part dels polítics governants i oposicions respectives per los madriles i a altres llocs també; els hi ha pegat l’austeritat i ho fan en tot menys amb els seus sous, prebendes i canongies; o ajudes als seus amics els bancs. Retallen arreu i enlloc de veure a persones que les situen dins d’uns drames, veuen tan sols números, a fi que els seus comptes ( que no són els nostres, malgrat ho facin amb els nostres doblers) els hi surtin.

Són executius talladors de caps i quan es tracta de doblers ( malgrat no siguin els seus) no estan per “sensibleries”. I  a ells que cony els importa com s’ho farà la persona que acomiaden, de l’empresa pública, sanitat, educació, etc; o que un malalt de càncer amb el seu estat anímic prou sensible, tardi la intemerata en que l’operin; o que una família boti al carrer, perquè no pugui pagar la hipoteca o que una altre família amb un discapacitat psiquic  es trobi de cop sense les atencions del centre, i podria afegir casos a balquena. Un rave!

No alterarà per res el seu ritme de vida, la seva projecció social i política ( llegiu estatus)

Són mentiders, hipòcrites i falsaris. O contesteu-me i em traureu de dubtes. Heu vist algun partit que hagi complert  rigorosament totes les seves promeses electorals? Un no com una catedral. Vatua o flastomia?

Doncs com estic una mica fart que em vulguin prendre en pèl, no aniré a votar, no entraré en la comèdia que m’intentin convèncer que el meu vot val per res. Més ben dit si, quan han aconseguit el que volien ( cotes de poder i manejar els nostres doblers) ; el col·loquen prop de la tassa del wàter. Supòs que sabeu, perquè, no manca esser massa escatològic.

Josep Bonnín

 

CALLA, QUE NO SENTIREM EL ‘ PARTE’.

Amb aquesta frase se’ns advertia que  el Régimen [ aleshores Democràcia Orgànica ],  entrava a casa mitjançant les ones de la radio per posar-nos al dia.

Aleshores la mentida – a la radio, als diaris, a les escoles,… –  era tant habitual, que la major dels qui van sobreviure, no saben discernir avui el gra de la palla.

Avui tornem a estar tots pendents  del ‘parte’ *, la raó és que la situació econòmica – molt més dolenta del que ens expliquen –  evoluciona a pitjor d’hora en hora.  Avui tenim una ‘Democraciola’ , que bàsicament ha servit per portar-nos – com deia el General Franco ‘ del borde del abismo – al infern d’un present treballat a cops de corrupció, estultícia, desvergonyia i un absolut menyspreu per les anomenades classes treballadores.

Em confesso astorat davant la immunitat dels qui han  portat el país a la ruïna.

No certament per l’augment dels robatoris i de tota mena de delictes, tant contra el patrimoni, com contra les persones. Dissortadament això amb aquest panorama acabarà esdevenint ‘ normal’.

Per els qui van arribar desprès de 1.978, un petit incís d’informació ‘ històrica’.

*”Parte“.

 

S‘anomenaven així  [Parte]  els informes relatius a l’evolució  del conflicte bèl·lic , que s’emetien  radiofònicament durant la Guerra Civil, en els – Inoblidades AÑOS DE PAZ-  van  ser substituïts per un informatiu més convencional, que va mantenir durant els anys de dictadura el mateix nom. Durant el franquisme totes les ràdios privades tenien l’obligació de connectar amb la ràdio pública espanyola a l’hora de l’informatiu o, com se li va designar, “parte”.

Per això les persones que van viure el franquisme encara avui segueixin identificant com  “el parte”  qualsevol tipus d’informatiu, tant radiofònic com televisat

Ah!, aleshores Déu havia de parlar en castellà, i  només en castellà !.

No teniu la sensació de que tot plegat sembla repetir-se ?.

 

10è ANIVERSARI 11 S, I TEORIES CONSPIRANOIQUES

El 10è aniversari del brutal atemptat terrorista del 11 S, ha tornat a obrir altra vegada molts dubtes que he tingut i que em costaran que algú pensés que jo era donat a les teories conspiranoiques.

Hi ha informacions que posen els pèls de punta i difícils de creure. Estem vivint un moment històric que no sé com acabarà.

De cada vegada més part de la població mundial  l’estan convertint en més dèbil a tots els nivells. Estan augmentant la pobresa a molts àmbits. Ens estan retallant uns drets aconseguits amb molts anys de lluita, esforç i morts.

La gran crisi creada  pels “amos del món” a través del seu sistema financer i  polítics inclosos,   que li donen suport, ha estat el motiu dissenyat per prendre totes les mesures “d’austeritat ” que estan prenent i que els paguem la classe mitja, la treballadora, estudiants. S’estan venent països als neo capitalistes a preu de rebaixes.

Corre informació que el moviment 15 M s’ha creat com a vàlvula d’escapament  de la indignació, perquè surti al carrer  d’una manera pacífica i controlada, pel mateix sistema que pretenen canviar i modificar. Me n’he sortit d’ell, debut a tenir  uns dubtes prou seriosos, de què pugues esser realment així.

Cal esser crítics i analitzar la informació com ens arriba.. Per això s’ha d’esser molt curós i recercar en molt diverses fonts.

Quins són els intel·lectuals que estan nets i quins són els que treballen pel mateix sistema com a “infants terribles”, els quals sembla que destapen situacions, ens plantegen reflexions , però també està programat com ens han de passar la informació i els aspectes que volen provocar, per a llavors justificar encara les mesures de retallades de drets i de llibertats?

Una tàctica molt emprada, pels sistemes que detecten el poder,  és la provocació a fi que el contrari tingui la reacció que ells desitgen  i així justificar les mesures que es volen emprar. Exemples en trobaríem a balquena. N’analitzaré un de proper.

Els aldarulls que varen ocórrer a Barcelona, quan es tenien que reunir els parlamentaris per aprovar els pressupostos i inclosa  la provocació  de segons quins polítics als concentrats del Mov 15 M. Imatges de presumptes  infiltrats (cap novetat) . El gran muntatge de l’helicòpter, quan tinc entès que a les 5 del matí la policia havia obert un passadís, perquè s’hi pogués arribar en cotxe fins allà. Conseqüències posteriors: Molts dels que estaven allà, que respongueren a les provocacions dels infiltrats i s’hi apuntaren, seran jutjats per l’Audiència Nacional Espanyola, vist que el fiscal ha demanat totes les proves i gravacions.

El conseller d’interior Felip Puig ha enviat a fer uns cursos especials als antiavalots a Alemanya  i no crec que sigui per aprendre a jugar millor al truc.

A més a partir de l’any que ve, els antiavalots portaran una càmera de vídeo al casc, i veurem si rebran ordre d’identificar-se quan se’ls ho demani. Ja que per lo que he pogut veure no sempre ha estat així. I la brutalitat policíaca, ni en temps del “Generalisimo”

Que existeixen conspiracions forjades pels grups que conformen  el poder a l’ombra, n’hi ha moltes mostres a història mundial.

Enfonsament del vaixell Maine (americà) pel mateix govern d’aquell moment, donant la culpa a “terroristes “ espanyols i tenir l’excusa per declarar la guerra a Espanya i arravatar-li les colònies del Pacífic.

Pearl Harbour. Atac japonès que el Govern d’EUA sabia que succeiria i deixaren que passés. Dos mil quatre-cents morts. Motiu suficient per poder entrar dins la IIª Guerra Mundial.

11 S 2011. Existeixen seriosos dubtes respecte a què les Torres Bessones no  fossin  destruïdes a  base d’una deflagració  controlada. Existeix una Associació formada per 1500 arquitectes americans que així ho afirmen. A més indiquen que detalls evidents no figuren a l’informe forense oficial.

Conseqüències: Creació del monstre internacional “Al-queda” que se l’ha de combatre (possible invenció de la CIA?) Invasió d’Iraq amb la mentida provada,  que Sadam Hussein tenia armes de destrucció massiva. Control petrolier de la zona. Benefici grandiós per empreses americanes de seguretat ( mercenaris entrenats?) i les dedicades a la reconstrucció. Aprovació de la “Patriot  Act” pel congrés permetent a agències de seguretat, intervenir telèfons sense ordre judicial, detencions il·legals a qualsevol lloc del món; interrogatoris amb tortures; fins a la creació de Guantanamo ( fora del territori americà)

Conspiranoic? No! Gràcies.

Josep Bonnín

 

VIURE SENSE RED

Quan els circs s’aturaven pels pobles, viles i  ciutats – d’això no en fa gaires anys – tothom que podia anava a veure almenys una de les seves funcions;  el trapezi era sens dubte una de les millors atraccions, i a tots ens semblava lògic i natural, que per evitar accidents, sota els trapezistes s’estengués una xarxa mallada que en caure i/o en deixar-se anar els permetia aterrar sobre una superfície elàstica, malgrat això en alguna ocasió es lesionaven;  sense aquesta mínima mesura de seguretat, la caiguda contra el terra tenia quasi sempre un resultat  mortal.

Quan en circumstàncies mai  suficientment aclarides, volava pels aires el cotxe de l’almirall Carrero Blanco, i  moria en caure contra terra; començava un exercici polític que s’anomenaria ‘ transició’ , i que bàsicament va consistir en garantir la immunitat dels afectes al ‘Regimen’ , a canvi d’aprovar un text constitucional en el que es garantia – per a tothom – la instal·lació d’una xarxa de drets que evitaria les ‘caigudes mortals’ en situacions de dificultat de qualsevol tipus.

La xarxa no ha funcionat mai en la seva totalitat – us cal repassar només el text de la Constitució – , però donava una raonable tranquil·litat a les persones més desfavorides.

Ara, com a conseqüència d’aquella ‘ transició’ que va permetre  a més  de ‘salvar els mobles’ , mantenir les estructures bàsiques del franquisme, assistim a la retirada d’aquella xarxa de protecció; s’ha començat per les persones més febles; les ‘comunitats’ menys ‘afectes’, ,….  llegia en un mitjà digital, les conseqüències que se’n deriven de tot això :

http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/21352/increment/suicidis/europa/tamb/afecta/bages

Ens cal replantejar-nos la forma de combatre aquestes males pràctiques, i per descomptat tallar el trànsit, fer sonar cassoles, mal dormir en els CAP,s per evitar-ne el tancament,… no son formes eficaces.

Els drets que es recullen en el text constitucional son reclamables davant les autoritats i les administracions; si teniu la percepció de que se us estan privant, retallant o suprimint, el que toca és denunciar-ho, aquí  a Catalunya , davant els Mossos d’Esquadra.

Fins podem sol·licitar a la Fiscalia que investigui les causes d’aquells ‘ presumptes suïcidis’; podria succeir que trobessin indicis d’homicidi, d’assassinat i/o de genocidi.

Cal lluitar –  des de i dins de la legalitat – contra aquestes ‘retallades’ que comporten la retirada de la xarxa de protecció justament als ‘trapezistes’ que més la necessiten.

 

REPASSANT LA HISTÒRIA, LA BATALLA CARLINA DE GUIMERÀ DE SETEMBRE DE 1835


En la vida dels pobles, com en la de les famílies, hi ha de tot. Es passen temporades bones, de prosperitat i alegries, i també temporades dolentes, en que sembla que tot vagi al rebés, temps en que els ensurts, els disgustos i les desgràcies s’encadenen, en una espiral que sembla no tenir fi.
 I així és com entre ensurts, pors, desenganys i alegries es conformen la personalitat dels individus al mateix temps que el caràcter col•lectiu d’un grup, d’una ciutat o d’un poble.
 Guimerà com a poble, com a conjunt de persones que conviuen en un indret determinat, no és pas una excepció, i podem dir que els esdeveniments viscuts col•lectivament hi han deixat una petja que pot ajudar a entendre el tarannà, els recels i les il•lusions de la seva gent.
Avui, mirant-ho amb la perspectiva i la serenor que només dona el pas dels anys, podem dir que el segle XIX, el segle que per a molts portava somnis romàntics de llibertat, passava per Guimerà deixant un rastre de guerra i de destrucció com mai s’havia vist. Després va patir els efectes de la famosa rubina de Santa Tecla, la nit del  22 al 23 de setembre de 1874, per acabar perdent el gran Retaule gòtic que, desmuntat i en desús, sense cap funcionalitat, portava uns anys dormint a la sagristia, fins que cap al 1.888 va ser traslladat al Museu Espiscopal de Vic.
Però ara no és temps de lamentacions, sino de mirar endavant i de recuperar l’orgull col•lectiu i el sentiment de pertinença a un indret singular per molts motius. En aquest camí hi ha una fita important amb la “recuperació” del Retaule mitjançant la seva reproducció amb l’aplicació de les tècniques mes avançades en fotografia digital.
I a l’entorn del Retaule recuperat, sense cap ressentiment ni frustració, podem fer memòria dels malaurats efectes de la Primera Guerra Carlina a Guimerà, que va deixar malmès i ferit de mort el castell.
Tenim notícies de l’existència del castell de Guimerà des de 1038 (per alguns, entre els quals, Joan Duch, des de 1058) , per documents referits als castells de Forés i de l’Ametlla, el senyoriu dels quals confrontava, a septentrió i a occident, amb el de Guimerà, i coneixem els diferents llinatges que l’han senyorejat fins que el 1831 es van abolir els senyorius, quan era propietat del Duc d’Hixar.
 A partir d’aquesta data el castell queda sense amo, sol i abandonat, sense altra companyia que la dels ocells, el sol, la boira i la pluja, però amb bona estampa i dominant, amb mirada altiva, la Vall del Corb des d’un lloc privilegiat, tot mantenint-se com  a suprem guardià de l’església veïna i del Retaule gòtic que embellia el seu altar major.
 En la seva dissort, el castell és exposat a l’expoli i en surten carreus de pedra juntament amb altres elements constructius, que serveixen per a refer les cases del poble, però encara fa patxoca, i continua com el refent mes genuí de la vila.
 El 29 de setembre de 1833 moria el rei Ferran VII, i començava la primera guerra carlina, de trista memòria per a Guimerà, que s’allargaria fins el 1840.
Els carlins, partidaris de l’infant Carles Maria Isidro, germà del rei mort, conservadors i tradicionalistes, s’enfrontaren als lliberals o cristins (partidaris d’Isabel II, filla del rei, menor d’edat, a qui representava la seva mare, la reina Maria Cristina), que ocupaven el govern.
A Catalunya hi havia bastants partidaris de l’infant Carles, però actuaven desorganitzats i sense coordinació, per això durant el mes d’agost de 1835 el general carlí, Juan Antonio Guergué i Yániz, es va desplaçar des de Navarra amb un exercit amb l’objectiu d’organitzar i enfortir les forces carlines del Principat, i, després d’ocupar Olot i Berga, se’n tornà transitant pel Prepirineu mentre era perseguit i assetjat per l’exercit lliberal .
El coronel Antonio Niubó (que és qualificat de “bizarro”, això és, ben plantat, valent i coratjós, per les cròniques de la època), comandava la columna d’operacions de l’exercit governamental que actuava per les terres de l’Urgell i la Segarra i perseguia les partides de carlins que, mes o menys organitzats, es movien per aquesta zona.
A la columna del coronel Niubó s’hi van incorporar efectius de la Legió Estrangera Francesa  que havien estat enviats des d’Algèria l’estiu de 1935 en compliment dels acords establerts en el marc de l’anomenada “Quàdruple Aliança”, signada per Anglaterra, França, Portugal i Espanya,  amb la finalitat de recolzar els governs lliberals de la península.
Per les informacions de la Capitania General de Catalunya que publica el “Diario de Barcelona”, tenim notícies que, a principis de setembre de 1835, la columna comandada pel coronel Niubó, perseguia unes partides carlines per les muntanyes de la Conca de Barberà (castell de Querol) i els pobles de l’Urgell i la Baixa Segarra. El dia 7 dona noticies d’actuacions a Tàrrega; l’11, s’informa d’una persecució entre Sant Martí i Maldà. El dia del dia 20 d’un tiroteig a Vallfogona, en el que van resultar morts vuit carlins, i l’endemà, 21 de setembre, publica una noticia, que signa la Plana Major de l’Exercit de Catalunya, dient que “anuncia al publico para su satisfacción”, que “En la casa fuerte de la villa de Guimerá, tiene encerrados desde el día 17, el acreditado coronel Niubó, de 500 a 600 facciosos mandados por Roset y Pataix, e iba a salir artilleria de Cervera para batir el asilo en que se han refugiado.
Se han dado disposicions para procurar impedir todo socorro que pudiesen los bloqueados recibir”.
 Sembla que la persecució de l’exèrcit governamental dona els seus fruits, i a l’edició del diari de l’endemà, 22 de setembre de 1835, inserta a la primera plana un anunci del l’exèrcit de Catalunya, que sota el lema de “Viva Isabel Segunda”, diu : “Cayó en poder de las armes leales mandadas por el Sr. Coronel Niubó, toda la facción dirigida por el cabecilla Roset, que con 500 rebeldes se hallaban bloqueados en Guimerá, rindíendose en la tarde del 19 al ponerse el sol.”
 En definitiva, per les noticies de premsa, impregnades d’una forta càrrega de propaganda política, sabem que durant tres dies es desenvolupa Guimerà un important enfrontament entre els exercits lliberal i carlí, amb l’assetjament del castell en el que s’havien parapetat els carlins, i que acaba amb la victòria del bàndol governamental .
 Pocs dies després, el 26 de setembre, també a primera plana, i amb clara finalitat propagandística, el “Diario de Barcelona” publica l’informe lliurat pel coronel Niubó al Capità General de Catalunya, amb els detalls de la rendició del castell de Guimerà, que ocupa tres planes i mitja del diari.
Aquest llarg informe deixa palesa la crueltat amb que actuaren els vencedors, així com la càrrega preventiva i exemplificadora de l’actuació governamental, a la que hom dona un ressò cap el conjunt de la població mitjançant la difusió periodística de l’informe militar. Amb la lectura del mateix informe, i també del contingut d’altres comunicats militar a la premsa, ens poden adonar del gran desplegament de forces militars a la zona, atès que juntament amb la columna del coronel Niubó, que es movia constantment, també s’havien establert guarnicions a les ciutats mes importants, Cervera, Tàrrega, Agramunt, Artesa, Balaguer, Tremp, Igualada, que actuaven com a centres de reserva i d’avituallament.
 La columna comandada pel coronel Niubó agrupava efectius de diversa procedència : 4 companyies de la Legió Estrangera Francesa (250 homes a les ordres del comandant Andres Ferrari); 3 companyies del 1r Regiment Lleuger; 27 cavalls del Regiment de Navarra, 7è de Lleugers; la companyia de guies del 7è Regiment de Lleugers de Navarra (formada per 101 homes); una companyia de Voluntaris de Catalunya (formada per 53 homes), i, 95 membres de les Milícies Urbanes, procedents de les companyies de Puigvert (cal pensar que es tracta de Puigvert de Lleida), Castelldans i Arbeca, sota el comandament del tinent coronel Josep Capell, de les Borges.
 Aquests efectius van ser reforçats per tropes d’Artilleria procedents de Cervera, en nombre de 400 infants i 20 cavalls del 7è Regiment de Lleugers de Navarra (la qual cosa fa pensar que tot Regiment estava aquarterat a Cervera), i 500 infants procedents d’Igualada.
 En conjunt, la columna governamental sumava una entre 1.600 i 1.650 homes, 47 cavalls, i els canons d’artilleria, que queden sense especificar en l’informe tramés pel coronel Niubó a la Capitanía General.
 Segons les notícies publicades pel “Diario de Barcelona”, els carlins refugiats en el castell de Guimerà eren entre 500 i 600, però del recompte dels morts i presoners que s’esmenten en l’informe, en resulta un total de 464, xifra inferior a la de mil defensors que el comandant Roset assegura tenir sota el seu comandament en el comunicat signat en el castell, i tramés al coronel Niubó rebutjant la rendició requerida per aquest, el dia 17 de setembre, .
 Ens podem imaginar fàcilment l’impacte traumàtic que van patir els habitants de Guimerà el 17 de setembre de 1835, quan sobtadament, i sense cap preparatiu previ, s’hi estableixen prop de 2.100 persones armades , i enfrontades en dos bàndols, trasbalsant la rutina dels quefers de cada dia. Ben segur que hi ha havia crits i corredisses; tancament de portes i finestres, i por, molta por, mentre els oficials donaven ordres i els soldats s’afanyaven a bastir barricades i tallar tots els accessos al castell.
 Crec que la gent del poble va quedar en un segon pla, esclafada per la força de la màquina militar, atès que en l’informe es llegeix que les tropes “sin detenerse un paso se apoderaron de toda la villa, inclusa la iglesia y su torre” construint barricades i parapets en els carrers, tot preparant l’assetjament del castell.
 El poble va quedar sota control militar, inclosa l’església i el campanar. No hi ha dubte de que el Retaule també va patir l’ensurt de la guerra, i, potser llavors, mes que en altres moments, van desplegar tot el seu sentit i la seva força didàctica les escenes del judici final representat en el seu cos central.
 L’informe deixa veure que els carlins anaven pels camins de darrera del poble, potser per la costa del castell, en direcció a l’Ametlla, però la companyia de guies del Corregiment els hi barra el pas, i llavors es veuen forçats a recular i refugiar-se en el castell. Tancats i assetjats els carlins a l’interior del castell, sense cap possibilitat real de sortir, vigilats des de la torre del campanar, la seva rendició només era qüestió de temps.
L’informe també ens dona idea del dispositiu tàctic dels assetjadors, que primerament munten parapets a tocar del castell, un d’ells a la rectoria situada al costat mateix de la fortalesa (amb la qual cosa comprovem que la rectoria no ha canviat de lloc), per a preparar-ne l’escomesa i l’assalt. Aquests preparatius se suspenen quan arriben reforços amb artilleria. Situen les companyies de Milícies Urbanes i de Voluntaris de Catalunya a l’interior del poble i en tota la línia del riu, un xic a reraguarda, protegint les operacions de la tropa “professional”. Fan una batuda per tot el Raval per a comprovar que no hi hagi tropes enemigues. I s’emplacen els canons per a batre els murs que protegeixen els refugiats. L’informe no n’especifica el nombre, ni el calibre, ni el lloc on van quedar emplaçats, però cal pensar que se situarien a la part nord del castell, en el pla on arrenquen la costa de la Creu i la costa del Cementiri, o bé en les primeres feixes al costat d’aquest camins.
I tot això sota l’intercanvi de trets de fusell, i esquivant les pedres que llençaven els refugiats al castell, com assenyala l’informe, en un exercici d’autocomplaença per la superació de les dificultats existents.
A les 4 de la tarda del 19 de setembre, entra en acció l’artilleria que dispara amb bala rasa . Primer una sèrie de 5 trets, moment en que els assetjats demanen parlamentar, però en nom arribar a cap acord, continua el foc dels canons que llencen fins a un altres 9 trets (en total en van llançar 14 trets de canó contra les muralles del castell), i a les cinc de la tarda, el comandant Rosset es rendeix, i, després de tres dies, acaba la batalla de Guimerà.
La eficiència dels 14 trets de l’artilleria isabelina marcaven el principi de la fi del castell . La guerra és això, destrucció i mort, malgrat els vencedors parlin de glorioses victòries, brillants batalles i jornades de felicitat.
El desenllaç humà és llarg i dolorós : 4 morts de l’escamot carlí pel trets de fusell; l’execució sumària de Roset i altres 33 soldats immediatament després de la rendició; 12 afusellats a Verdú, 22 a Tàrrega, i 3 a Igualada, escenificant així el càstig dels vençuts a les ciutats mes properes, que sumen un total de 71 afusellats, i 388 presoners traslladats a la ciutat de Lleida. Les forces del coronel Niubó van tenir 7 ferits, 3 de la legió francesa, 4 dels vinguts d’Igualada, tres d’ells de bala, i un contusionat en caure mentre muntava un punt ofensiu a l’esquerra del castell (suposem, que al carrer Montseré).
Amb els presoners enviats a Lleida també hi va ser tramés l’històric tabal utilitzat pel famós timbaler del Bruc per a cridar a la gent de la comarca contra la invasió francesa, recuperat per l’exercit lliberal entre les runes del castell. No sabem pas com va anar a parar aquesta relíquia de la història al castell de Guimerà, però no és gens aventurat pensar estava entre els objectes que portava l’escamot carlí .
Els 34 carlins afusellats a Guimerà segurament no van veure mai el Retaule. Estic segur que van ser enterrats al cementiri del poble, entre el castell i l’església, i que el dia del judici final s’hi presentaran juntament amb tots els ciutadans de Guimerà, amb qui durant tant de temps hauran compartit l’esperança, i tots junts podran comprovar la realitat del contingut profètic i visionari de la pintura de Ramon de Mur.

J. Corbella i Duch
Advocat
06/09/11

G0NELLISME, ANTICATALANISME I OPORTUNISME ELECTORAL

 

Sense massa encert, per no dir gaire, la dreta que ella es diu “civilitzada” quan s’apropen unes eleccions generals i per aconseguir el vot o part dels vots dels “mallorquins” que han desenvolupat un sentiment anticatalà, ben orquestrats per segons quins sectors, de l’extrema dreta cavernícola  i  mesetària , a més d’inculta, no tenen altra curolla malaltissa de treure el tema de la llengua a la palestra, perquè hi hagi un enfrontament.

I per què ens podríem demanar?

Vull dir que l’anticatalanisme ven que no és de dir dins a  la nostra Mallorca i amb la confrontació que hi haurà; farà que el sentiment gonelliste, retorni a aflorar de bell nou “divideix i venceràs”.

Un possible nacionalisme que aferri no els interessa en absolut i menys vehiculat per la llengua que emprem: Català de Mallorca. Plana la incultura i la manipulació.

Els esforços fets des de l’any 1550  per intentar provocar la secessió entre el català  i el mallorquí –el nom mallorquí es consolida el segle XVII-  ens poden donar a entendre d’on procedeixen durant el segle XX, sense oblidar-nos de la tasca que va fer el Franquisme per a perpetuar el fenomen. El gonellisme sempre ha tingut dues vessants polítiques: El conservadorisme i l’extrema dreta; filles del Nacionalisme Espanyolista.  

I nosaltres aquí a Mallorca encara no hi ha hagut cap partit que unifiqués de manera clara la nostra relació històrica amb Catalunya molt més apropada que a Castella.

A més, per acabar-ho d’arreglar el bipartidisme a on s’ha arribat, ambdós són de component centralista, i el que es diuen “progressistes” llegiu PSOE, tampoc han fet cap favor, ni a Catalunya ni a les Illes Balears. Més bé, se n’han dut els nostres recursos i ens han tractat ben igual que una colònia. Amb el consentiment de la gran majoria dels governants que hem tingut des de la instauració de la “democràcia”.

Retornem al tema de la llengua. Les declaracions de J.R.Bauzá ( pos el llinatge, perquè no el confongueu amb el protagonista de “Falcon Crest”); delaten clarament el modus operandi gonelliste; a fi de crear confusió  i provocació.

Segur que coneix l’article IV de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, però declarant que: “El castellano es nuestro idioma y el catalan es una lengua cooficial” Sense dir-ho, rebaixa la nostra llengua, no la considera idioma.

Diu en el Títol I – Disposicions Generals de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears:  “La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial”

Ara anem a la confrontació gonelliste que el Sr. JR, n’és un bon representant. “Parlem mallorquí i no català” aquest és la patètica consigna, el que no han vist ni de prop a Ramon Llull ni a Mossèn Costa i Llobera. Ramon Llull es definia com a “Català de Mallorca” en els segles XIII i XIV i a més del català, sabia llatí i àrab i a més es permeten destroçar la nostra llengua.  

Continuem, tal volta, els gonelles que sorgeixen cada vegada que es provoca un tipus d’enfrontament d’aquest estil, s’haurien de llegir “Propostes i despropòsits: Aspectes del Gonellisme” de Guillem Calaforra i Sebastià Moranta, del qual  en transcriuré una sèrie d’anotacions.

“El gonellisme es troba representat per un espectre molt limitat d’opcions polítiques, entre el conservadorisme i l’extrema dreta. El grup més històric entre els que es mantenen actualment és el Centro Cultural Mallorquí, sorgit en 1978, el qual no va ser rebutjat aleshores per Alianza Popular.” (hereus actuals el PP)

“Al Partit Popular l’interessen les modalitats justament «com a signe diferenciador de les altres comunitats catalanoparlants», perquè els seus responsables saben que una part considerable del poble balear és afecta a un discurs particularista tàcitament anticatalà”

Crec que aquestes dues apreciacions deixen definits als polítics i  filòlegs de pa amb fonteta que solen aparèixer cíclicament; sense parlar en absolut de la imposició de la llengua castellana; la destrucció de les nostres Institucions per Felip V en el Decret de Nova Planta, ni la sistemàtica tasca franquista, per crear el sentiment anticatalà i destrucció de la nostra llengua.

Ni del descervellat que fou jutjat per intentar cremar el repetidor de TV3 a Mallorca. No ens ha d’estranyar llavors que JR, doni un càrrec d’importància al president del Circulo Balear.

Tot això, ho escriu una persona que fou analfabeta ( escrivint)  la seva llengua materna, quasi fins als 23 anys.

 

Josep Bonnín

ANTONI GARCIA LAMOLLA; PAISATGES DE GUIMERÀ‏

 

Anava a Guimerà amb l’Antoni Ibáñez Olivares, en aquesta ocasió m’hi portava el desig de veure l’exposició de l’Antoni Garcia Lamolla ( Barcelona 1.910- Dreux 1.981) , bàsicament centrada en la Capital de la Vall del Corb i el seu rodal.

Gaudia moltíssim dels dibuixos al carbó, aquarel•les i olis que et transmetent la passió per aquest paisatge que sentia el pintor.

Tenia la sort d’anar amb un autèntic erudit en qüestions d’art , que em feia notar més que la semblança, la coincidència entre l’obra de Lamolla i la del Ignacio Zuloaga i Zabaleta (26 juliol 1870-31 octubre 1945). En ambdós casos els autors porten a la tela la seva visió pessimista d’aquest país de pandereta. La ‘Espanya blanca’ de colors clars i horitzons oberts, s’anirà esvaint – malgrat els anys que separen un i altre pintor – per raons idèntiques, i s’imposarà clarament a contracor la ‘Espanya negra’ de colors foscos i núvols de tempesta.

Sentia un pessic al cor en constatar la certesa d’aquesta observació; passen els anys , els lustres, les dècades i fins els segles; el que no passa és l’estultícia general que porta fins als llocs de responsabilitat als més ineptes dels fills d’aquesta terra !.

Aquí és particularment cert que les obres ‘parlen ‘ ;

 
ANTONI GARCIA LLAMOLLA. Vista de Guimerà

 

IGNACIO ZULOAGA ZABALETA. Vista de Toledo

Publicat per antoniomora.verges@blogger.com a Conèixer Catalunya el dia 8/29/2011 07:23:00

NOTICIES ESBIAIXADES I COM ES GOVERNA SENSE EL POBLE

El darrer dia del més d’agost i mirant unes telenotícies migdia de TV3, em vaig adonar, per enèsima vegada, com se’ns manipula a través de la manera en que donen les notícies els mitjans de comunicació i com es pot arribar, si no ho analitzes a crear un “mal rotlle” entre els ciutadans de l’estat espanyol i els immigrants que han vingut aquí més , per necessitat que per altra cosa.

Es parlava del increment dels enviaments de doblers per parts dels immigrants al seu país d’origen ( cap a la família) . Conclusió: que era debut a l’economia submergida que els afavoria. El silenci de l’altra part a qui beneficia , ni menció. I Jo aquí ho diré, als empresaris que no paguen cap tipus d’impost ni d’assegurança i poden posar uns sous misèrrims als que aquestes persones s’aferren per poder enviar més doblers. El tema dels “negrers” que donen feina a aquestes persones basant-se en la seva precària situació. Qualsevol persona amb dos ditets de front, ho veu més que clar. I llavors es pot dir que són els immigrants els culpables que no hi hagi feina. A meam, amb aquestes condicions i sense assegurar, em voleu dir quin ciutadà de l’estat espanyol l’acceptaria i per uns preus miserables ?.

I a  l’estat espanyol els dos partits majoritaris, ben xalests, que s’han posat com a galls de brega durant   gran part dels anys de demo-memocràcia, quan s’ha insinuat que ja seria hora de treure la Constitució del 78 ( aprovada amb moltes mancances, sobretot per no encabronar a la ultradreta i dreta) ; i llevar-li la pols, modernitzar-la i actualitzar-la al temps actual amb una participació ciutadana real; just ara mateix i a finals de legislatura, prop de les eleccions generals, les cúpules dels dos monstres  espanyolistes,  pacten fer una modificació a la Sacrosanta Constitució; amb una urgència insòlita, aclaparadora i digne del seu perfil jacobí i centralista, per continuar-la in saecula saeculorum; i instituint les bases per a negar una part del finançament a les comunitats autònomes que més nosa els hi fan(Basca i Catalana) – fent un gran favor ( de Zapatero per penjar-se la medalla i llavors reclamar pels  mèrits fets)  als grans bancs, ja que prioritza, el retorn del deute (interessos)  en contra de prioritzar: Sanitat, educació, prestacions socials, etc.

Increïble però cert !, Jose Blanco felicitant a Rajoy i Merkel,  a Zapatero pels deures tan ben fets. O sigui: matricula d’honor!

 Retallada ? No! Mossegada a l’estat del benestar( si és que encara en queda )  i afavorir a la gran banca , per si no ha bastat durant  la legislatura.

I els Sindicats, es mobilitzaran, però deixant ben clar que de moment res de vaga general. I hom es demana i per què?  Quina cera del corpus té el govern Zapatero, per què no es faci? Quan per menys retallades, menys pitjor situació econòmica d’atur, han estat convocades tant en el Govern de Felipe Gonzalez o d’Aznar?

O també veure, com els polítics de saló que ens desgovernen; ens volen prendre el pèl, prendreu-nos per imbècils rematats i fer-nos combregar amb rodes de molí.

Ara ja no m’indign, no. Contempl. Que bé vaig fer amb l’abstenció de pam  a les passades eleccions.

Senyors polítics,  no em faceu perdre més el temps amb l’espectacle quadriennal posant unes paperetes dins unes urnes, si el meu vot val per merda, i quan teniu el poder fais el que vos manen els que realment governen.

Els partits guanyadors dels comicis  municipals i autonòmics  obeeixen  les consignes dels grans pares de Madrid. És igual estiguin governant o a l’oposició.  El qual acataran  les consignes del Fons Monetari Internacional, Banc Central Europeu,  les agències de qualificació de risc, els bancs nacionals, polítics que tenen l’economia més estabilitzada, tants dins Europa com a altres països del món; I aquests pel  govern a l’ombra ( G20- Bieldelberg) , que vol un ordre semblant al que descrivien George Orwel al llibre “1984” i  Aldous Huxley a “Un món feliç”

Mantenir permanentment la indignació et fa perdre el centre i l’equilibri intern ; no és té una visió global, i és per aquí on ens convertim amb fàcilment manipulables.

 “Qui tot sol menja, tot sol s’ofega”. Premonitòria diria. I quan s’ho hagin engolit tot, què?

Una de dues o podria esser que s’engolissin entre ells, o  que se’ls hi ennuegués el rot.

 

Josep Bonnín

ATADO, Y BIEN ATADO !!!

Estem davant d’una ‘ reforma de la Constitució de 1.978’ – que les forces politiques  – espanyoles – que van succeir al feixisme de forma ‘plàcida’, s’obrien la boca en afirmar que ‘ no es podia tocar’. Ara quan Europa els ha cridat a l’ordre – bàsicament per l’excés  de corrupció sobre la mitjana de la CEE – hi posaran un afegit que vindrà a dir més o menys ‘ únicament podem malgastar, dilapidar i malmetre de totes les maneres possibles, els recursos públics que els ciutadans espanyols, i els pobles ‘captius’ de la Península  generin amb el seu treball’. Els excessos que s’han fet fins ara els satisfaran a terminis els ciutadans lliures i els captius en la forma acostumada.

El temps ‘natural’ va sempre endavant, no així el ‘ temps polític ‘ que sovint  retrocedeix i ho fa a velocitats de vertigen; el feixisme va desmobilitzar als partits ‘revolucionaris’ a base de ‘ permetre’ que tothom – o una amplia majoria – tingués accés a la propietat de bens, immobles i mobles [ pis de LA OBRA SINDICAL i 600 ]. Està clar que no és el mateix que viure a la Gran Via madrilenya, però certament fins ara, quasi tothom tenia alguna cosa a perdre. Fins ara.

En aquest moment quasi 5.000.000 de persones s’estan menjant els estalvi i àdhuc el patrimoni  dels seus ascendents. Això ens situa en una situació semblant a la dels PRIMERS ANYS TRIOMFALS, és a dir a la dècada dels 40, el proper pas – sempre enrere dissortadament- ens farà reeditar una conflagració armada, en la que tothom i perdrà, i en la que en qualsevol cas s’intentarà ‘passar comptes’ de la Dictadura, com s’havia d’haver fet en el seu moment.

Cal trobar una alternativa ràpida als partits que van succeir al feixisme de forma ‘plàcida’, ens hi va literalment la vida !!!!!!