ESQUIZOFRÈNIA

Xavier__M...jpg

 Segons un informe del Servei Català de la Salut, sóc un esquizofrènic. Llegeixo al diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans la definició d’esquizofrènia: “psicosi caracteritzada per dissociació de la personalitat  i pèrdua de contacte amb la realitat”. Fa gairebé vint anys vaig tenir un episodi molt breu: per un moment em vaig creure que era el Crist, i tot seguit em vaig creure que era un imbècil. Evidentment, no sóc cap de les dues coses. Tanmateix, aquest episodi ha marcat la meva vida. Els amics que tenia aleshores, només han tornat a oferir-me la seva amistat quan he estat treballant. Potser és això el que la gent considera normal: un lloc de treball estable. Jo no tinc estudis superiors ni envejo ningú: segueixo tractament psiquiàtric. Només voldria demanar a TV3 que, quan parli de nosaltres, ens anomeni malalts psíquics. És a dir, amb l’ànima ferida.

 

 

 

 

 

 

 

Xavier Martí, publicat al diari AVUI

ESQUIZOFRÈNIA

X.__Mart__...jpg
 Existeix un col•lectiu de malalts peculiars, als quals mai no s’ha donat veu, i als qui, sovint, s’ha donat un tractament equivocat, i per als qui s’han adoptat polítiques paternalistes, a més que la malaltia dels quals ha estat considerada una desgràcia per les seves famílies: els malalts d’esquizofrènia.
 Durant molt de temps, la societat ha identificat esquizofrènia amb “bogeria”, amb totes les connotacions negatives que aquesta paraula té: sovint s’ha considerat “el boig” com algú incapaç de raonar ni tenir iniciatives pròpies, i s’ha cregut que la millor teràpia per als esquizofrènics és una feina repetitiva en un centre especial de treball sense possibilitats de promoció; és a dir: realitzar una feina productiva, sense tenir en compte els seus criteris.
 Els esquizofrènics han hagut de patir en silenci els sentiments de culpa que genera “l’haver-se tornat boig”, i els canvis en el seu aspecte físic deguts a una medicació que no han demanat mai ni mai ningú els ha dit com actua en el seu organisme, ja què “no ho entendrien”, així com el pes de l’estigma que suposa que la societat els recordi que els seus gens transmetran als seus fills tot el patiment que ells han passat.
 Per sort, actualment, existeixen Associacions de malalts d’esquizofrènia, com l’Associació Ressorgir, de Barcelona, on no s’exclou ningú per raons de major o menor productivitat, o per la fase de la malaltia en què es trobi la persona amb trastorn mental: simplement es posen a la vista les potencialitats de cada persona, mitjançant diversos tallers on cada persona amb trastorn mental desenvolupa la seva creativitat, la qual cosa fa que pugi la seva autoestima, de manera que desapareix el sentiment de culpa i la persona amb esquizofrènia pot relacionar-se amb els professionals de l’Associació en un nivell d’igualtat, la qual cosa genera una mútua confiança.
 Seria bo que existissin més Associacions com Ressorgir, perquè tots els esquizofrènics deixessin de sentir-se al marge de la societat i fossin conscients de les seves grans potencialitats.

 

 

 

Xavier Martí Garcia, 13 de juny de 2010

EDUCACIÓ,AGRESSIVITAT I “MANFOTISME”

Educacion.jpg

Arà un parell de setmanes, la meva dona i jo varem decidir anar a fer un bany d’horabaixa al port. Havíem acabat de nedar i ens estàvem eixugant sobre les nostres tovalloles, quan varem veure com uns ànecs se’ns anaven acostant. Em vaig entretenir contemplant la seva manera de caminar tan inestable per sobre les pedres de la platja. Mentre ho feia, s’acostaren dos infants de devers quatre o cinc anys i començaren a tirar-los pedres. La reacció de la mare fou immediata. Els crida l’atenció i els demanà si els ànecs els hi havien fet res i si era normal que intentassin fer-los mal. Immediatament els nins ho deixaren de fer. L’actitud de la mare fou educativa; sense crits ni nerviosisme com he vist altres vegades. Establí un diàleg per fer-los comprendre que la seva acció no era bona. Que no s’havia de maltractar cap ésser viu.

Per desgràcia hi ha la part contraria. A la plaça de la Constitució he vist espectacles semblants, sense tirar pedres, però si llaunes i ampolles buides d’aigua als coloms; sense que cap pare o mare hagin fet absolutament res. De totes maneres no és gaire estrany, ja que els infants i no tan infants, alguns bergantells de dotze i tretze anys fa no fa, o inclusiu més joves, es dediquen a fer activitats que estan expressament prohibides; inclusiu senyalitzades, com jugar a futbol, circular amb bicicleta, emprar monopatins i part  dels pares no hi ha hagut cap actitud educativa, ans el contrari, ja que alguns també han participat en les activitats, passant-se per l’entrefolre el dret de les persones que estan descansant o prenent alguna cosa a les terrasses dels bars de plaça. Inclusiu posar en perill als vianants, i algunes persones majors quan passen a tota metxa amb les bicicletes, o intenten imitar a en Leo Messi, en no massa encert.  

No se solen veure massa sovint la policia posant ordre , tenint en compte que el quarter  està ben a prop. Alguna vegada he denunciat la situació i se m’ha dit que la normativa corresponent no està aprovada i que no hi poden fer res. Si és així, una petició al Consistori, perquè acabi de reglamentar  i s’acabi amb aquesta situació, que fa que el circular per la plaça tingui el seu grau de perillositat i que intentar descansar una mica en ella, sigui impossible debut als renous, crits, pilotes que arriben arreu, etc.

Retornant al tema dels ànecs i coloms, hom es demana si aquesta agressivitat és congènita o apresa.

Més preguntes, on acaba el joc i comença l’agressivitat que no jo sé d’on surt; o si tal volta l’agressivitat s’ha convertit en joc, que seria molt preocupant? I si aquest comportament agressiu d’infants anirà in crescendo? I la darrera, en principi: són o estan mostrant el reflex d’una part de la societat que té un caire agressiu i al mateix temps que els pares l’haurien de corregir, passant olímpicament de fer-ho i botant-se i passant-se pels entrefolres una responsabilitat que els hi pertany?

Fa molta estona, una persona de l’àmbit docent, l’ex director de Sant Josep Obrer Don Sebastià, va dir en una reunió de pares, ja que el nostre fill estudiava a aquest col·legi, que els nins havien de venir educats de casa i no passar aquestes responsabilitats als mestres. Estic completament d’acord. Inclusiu  hi afegiria que hi ha persones que no tenen la capacitat de fer de pares (em refereix al procés educatiu) , però si tenen la capacitat per engendrar fills, els quals llavors no educaran.

Un dia vaig escriure en un dels tants articles, sobre la importància del diàleg, la comunicació, i els tractes i consensos com a eines per educar els fills i si també, que si tingues una pesseta (quan encara circulaven)  per cada paraula, que tant la meva dona com jo, varem emprar per l’educació del nostre fill, el nostre compte corrent estaria ben farcit de doblers.

No vull esser negatiu , ja que he exposat dues actituds diferents: una positiva que crea harmonia dins l’entorn i l’altre del “manfotisme” que crea tot el contrari.

Per acabar dir que una part dels adults de la nostra societat es passen el respecte als altres pels dallonses i que si la normativa per la que es regeix una societat, s’ha de fer complir a base de “suc de garrot”(llegiu sancions)  i una part minoritària de la societat, gràcies a Déu) perjudica a l’altra part majoritària; doncs , malgrat sigui trist, s’ha d’aplicar i vigilar per qui li correspongui. Del contrari la normativa no serveix de res. Llegiu en referència a aquest paràgraf: Cans que deixen merdes i pixum arreu amb regals per les aceres,  calçades i els portals. d’altres que lladren a qualsevol hora de la nit molestant els veïnats que intenten dormir.    Contenidors plens de deixalles de jardí, quan per sort.   hi ha un servei de recollida que funciona de meravella; jo l’he emprat un fotimer de vegades. Deixar mobiliari pel mig del carrer, prop dels contenidors, quan hi ha el servei de “Deixalles” i altres maneres de fer que el nostre poble s’assembli a un femer.

Tal volta, el grau de consciència ciutadana, aniria augmentant si als que es trobassin o es detectassin botant la normativa, haguessin de fer unes feines comunitàries. Exemple. Qui deixa el ca sol i que cagui arreu. Que hagués de recollir les merdes del carrer durant un grapat de mesos i ja veuríeu com la propera vegada s’hi miraria.

Esper que el consistori, que és el triat per a reglamentar les activitats ciutadanes, sigui imaginatiu, ja que es podrien trobar altres tipus de treballs comunitaris, sigui valent per establir i fer complir les normatives, en bé de tots els ciutadans i ciutadanes de Sóller, que hem de patir el que uns pocs es dediquen a fer amb una certa impunitat.

 Josep Bonnín

VELES E VENTS

Lloret_de_Mar_2009_021.jpg

VELES E VENTS

Veles e vents han mos desigs complir,
ffahent camins duptosos per la mar.
Mestre y ponent contra d’ells veig armar;
xaloch, levant los deuen subvenir
ab lurs amichs lo grech e lo migjorn,
ffent humils prechs al vent tramuntanal
qu•en son bufar los sia parcial
e que tots cinch complesquen mon retorn.

Bullirà•l mar com la caçola•n forn,
mudant color e l’estat natural,
e mostrarà voler tota res mal
que sobre si atur hun punt al jorn;
grans e pochs peixs a recors correran
e cerquaran amaguatalls secrets:
ffugint al mar, hon són nudrits e fets,
per gran remey en terra exiran.

Yo tem la mort, per no sser-vos absent,
per què amor per mort és anul•lats;
mas yo no creu que mon voler sobrats
pusqua esser per tal departiment.
Yo só gelós de vostr•escàs voler,
que, yo morint, no meta mi•n oblit;
sol est penssar me tol del món delit
—car nós vivint, no creu se pusqua fer—:

aprés ma mort, d’amar perdau poder,
e sia tost en ira convertit,
e, yo forçat d’aquest món ser exit,
tot lo meu mal serà vós no veher.
Amor, de vós yo•n sent més que no•n sé,
de què la part pijor me’n romandrà;
e de vós sap lo qui sens vós està.
A joch de daus vos acompararé.

Ausiàs March

 

LAS VELAS Y LOS VIENTOS

Las velas y los vientos favorecen
los caminos que sigo por el mar.
El mistral y el poniente han de cesar;
el jaloque y el levante se ofrecen
junto con el gregal y el mediodía,
mientras le ruego al viento tramontano
que no me dejen nunca de la mano,
porque sin ellos nunca volvería.

Hervirá el mar como la olla en el fuego,
cambiando de color, y de tal modo
que parecerá alzarse contra todo
lo que sobre él está, y hundirlo luego.
Irán los peces grandes y pequeños
a buscar los refugios más secretos:
fuera del mar, al que estaban sujetos,
por magia, de la tierra se harán dueños.

Yo temo que la muerte nos aparte,
porque el amor se acaba con la muerte,
aunque yo espero que mi amor sea fuerte
y después de la muerte pueda amarte.
Siento celos que tu menguado amor,
cuando no esté, me deje en el olvido;
el dolor, al pensarlo, me ha vencido
—no habrá, mientras vivamos, tal dolor—.

Si, cuando muera, me dejas atrás
y nuestro amor en ira se convierte,
y hacia otro mundo me lleva la muerte,
mi gran dolor será no verte más.
De amor por ti, yo siento más que sé,
que de él me quedará la peor parte;
y de ti sabe quien de ti está aparte.
A los dados yo te compararé.

Xavier Martí

PARAULES D’ÀNGEL

 

NOEMI_V..jpg

Benvolguda mare:

 

                            Mentiria si us dic que estic, bé, doncs em manqueu tots i en especial vós. Les vostres paraules, el bes primer de l’ albada.  La vostra olor que impregnava de matinada la meva habitació, el vostre respirar tranquil mentre jèieu al meu costat les nits de malaltia. Aquí no passa el temps, continuo igual tan per dins com per fora. No patiu pel meu menjar, doncs on sóc ara no em fa falta. Tampoc les puntuals i insípides medicines que em donàveu cada certes hores. Sí que estic cansada, l’espera en solitud em desespera, sort en tinc de l’avi, que ve de tant en tant i  em dóna força i fa que no pensi en un llunyà futur.

 

                              El viatge fou llarg i confús. Vaig pujar de matinada al vaixell, ningú em va rebre a l’entrada i vaig buscar un lloc còmode des del qual veure’m salpar. No vaig plorar, perquè ja sabia on anava, però sí vaig sentir gran pena per no haver-me acomiadat com calia. Però mare, existeix un comiat perfecte per tan temuda partida?. Crec que no. No m’hauríeu deixat pujar a bord, us hauríeu aferrat a mi, a una mínima esperança  per mantenir-me al seu costat.  I per què fer més llarga l’agonia? No calia. Desconeix-ho el recorregut que vam fer, car, no importa, doncs ja  en sabia de feia temps el destí. A l’arribada ningú em va rebre tampoc, però ja no sentia pena, ara tot era en plena calma.

 

                             Enyoro les flors i l’olor que fan. Aquí les que hi ha no tenen un color definit, i d’olor no en fan gens. Enyoro el contacte amb l’herba verda, recent tallada del jardí. Enyoro l’escalfor del sol, enyoro l’aigua de pluja. Però sobretot a vós. També em manca el pare, és clar, i la seva veu tendra. Els seus braços forts que m’acollien quan  queia, quan plorava o quan ho feia veure per tal que ell em protegís. No patiu ni penseu què veu fer malament. Era el meu destí haver de partir. Potser massa aviat, donada la meva edat… Tan se val, mare, no patiu.

 

                            Mentiria si dic que no us vull veure. Però seria egoista si desitgés la vostra arribada. Teniu temps, vida i pau. Disfruteu-la, si us plau.  Jo continuaré esperant sense desesperar. Ho prometo. Mentiria si dic que no estic plorant. Mare, sabeu que sóc de dèbil llàgrima.

                            No us prenc més temps de vida. Aquest sí que és el meu veritable comiat. Fins sempre, mare.

 

© Silvia Martínez Castellnou

IN MEMORIAM

ESPERANZA.jpg

Josep Arderius Casanovas va néixer el 26 d’agost de l’any 1925 a Castellar del Vallès, i va morir també a Castellar del Vallès el 6 d’agost de 2010.

Va deixat dit que no volia que s’imprimissin i repartissin ‘recordatoris’  el dia del seu enterrament.

Per eterna memòria ens deixà les següents frases que compendien perfectament el seu tarannà personal.

NO, ROTUNDAMENT NO.

No vull ser dels que ho saben tot sinó dels que aprenen.

No vull ser dels bons sinó dels que s’esmenen.

No vull ser dels qui posseeixen la veritat sinó dels que la busquen.

No vull ser dels que es consideren triomfadors sinó dels que lluiten.

No vull ser dels instal·lats sinó dels que fan camí.

No vull ser dels satisfets sinó dels que tenen inquietuds.

És fàcil observar que els que ho saben tot, els bons, els posseïdors de la veritat, els triomfadors, els instal·lats, classifiquen, jutgen, exclouen, menyspreen als que no consideren dels seus. Es consideren imprescindibles.

Castellar del Vallès, 6 d’agost de 2.010

EL REI

Corona_Real.jpg

En Joan caminava pel Passeig Marítim. Era un dia bonic del primer estiu. Per això, en Joan mirava el mar, gaudia de l’aire i s’escalfava amb el sol. Un corb marí vigilava sobre una roca. A la llunyania es veien llanxes. Això no obstant, pel passeig no hi caminava gaire gent perquè no era temporada alta. En Joan era un home de quaranta anys que havia decidit fer un tomb a la seva vida. Amb aquesta intenció passava uns dies en aquella localitat marítima. Es va asseure en un dels bancs per pensar. Després d’una estona, es va adonar que al seu costat hi havia algú. Es tractava d’una senyora de rostre exòtic més de seixanta anys.

 

– Vostè no és qui es creu que és –va dir la senyora.

– Perdoni senyora jo no tinc el gust de conèixer-la.

– Jo sé que vostè creu que és en Joan Roure veí del barri de Sants a Barcelona. Un home de quaranta anys que s’acaba de separar de la Mercè Font.

– Veig que vostè sap bé qui sóc, però jo no us conec.

– Jo sóc Hitawi Kurusu. Treballo de secretària a l’ambaixada del Ukzistan a Madrid. Miri de fet sóc la secretaria personal de l’ambaixador, el senyor Joaki Pong . L’ambaixador està aquí i el vol veure – la dona va assenyalar la porta de l’hotel que hi havia a l’altra banda del passeig.

– Ai mare !!! Quin interès teniu per mi ?

– Mireu vostè sou l’únic besnét en vida del darrer rei de l’Ukzistan. Després que els dos darrers presidents del país s’hagin endut la caixa, la gent ha recordat que el rei no es pot endur la caixa perquè si no el fan fora no marxa mai més.

– Escolti senyora… Jo sóc català.

– Sí que ho sou, però també sou el darrer membre de la família reial del meu país.

– Els meus pares són de Sants.

– Sí però bé que teniu un avi que per la guerra va marxar a la Unió Soviètica. Un pilot de renom. El vostre avi es va casar amb la princesa Svenskaia. És clar que llavors era una sergent de l’exèrcit de l’aire de l’URSS. Va néixer el vostre pare, es va acabar la guerra i els vostres avis van preferir viure sota Franco que sota Stalin. A Catalunya la tinent Sveskaia Dazaev i princesa Teresa Romanova es va passar a dir Teresa Fuster. El seu pare es en Miquel Duran Fuster i vostè en Joan Duran Sarquella. Com que el seu pare va morir fa poc vostè és l’hereu.

 

Llavors en Joan va recordar els ulls blaus de la seva avia i el seu accent eslau. Que ell sempre havia pensat que era d’origen empordanès o mallorquí, com a molt.

Va travessar somrient el carrer amb la dona. Van entrar a l’hotel. L’ambaixador els va rebre en un despatx preparat per l’ocasió. Allí l’ambaixador li va ensenyar fotografies dels avis ben joves al costat d’avions.

 

– El que no entenc és perquè els meus difunts pares no me n’havien parlat mai.

– Quin sentit tenia ?

– Home a mi m’hagués agradat saber que era de sang reial.

– Esteu disposat a viatjar a Tor (capital de l’Ukzistan)

– Ara mateix no tinc gaire res a fer perquè la dona m’ha deixat i he perdut la feina. Va pensar que un rei tenia possibilitats de recuperar la potestat dels fills.

– Doncs demà li va bé ?

– Sí

 

El van fer quedar a l’hotel .Va poder gaudir d’una habitació equipada amb un gran aparell de televisió. Era un aparell que copsava el senyal de la CNN. En Joan va descobrir que l’Ukzistan estava immers en un complicada guerra civil, amb conflictes ètnics i fronterers. Va pensar a veure-les venir.

L’endemà va volar a l’Ukzistan. La seva presència va calmar el conflicte. Al cap d’una setmana el van fer rei. Va convocar eleccions, de les quals en va sortir un govern. Més o menys el país va anar fent. Es va casar amb una bella jove de l’alta societat de l’Ukzistan. La noia era molt bona persona i pacient, però en Joan es va recordar dels seus fills. Així que va tornar a Catalunya per buscar-los. Això no obstant als nens no els va fer gràcia d’anar a fer de prínceps i van decidir quedar-se amb la mare. En Joan va tornar a l’Ukzistan, on, segons les darreres notícies, estan a punt de fer caure la monarquia.

© Xavier Valeri

“NO PLANTARAN PERQUÈ UN ALTRE MENGI”

Dinero_encadenado.jpg

Les vacances, alhora que ens permeten descansar i gaudir d’un temps d’esbarjo, també ens donen l’oportunitat de distanciar-nos del tràfec diari per reflexionar més serenament sobre certs fets de la realitat que ens envolta.

Així, observem que el govern d’Espanya, que es diu socialista, pressionat pels poderosos (altrament dits “els mercats) aplica per sortir de la crisi mesures pròpies d’un partit conservador, com ara l’ampliació quasi total de les causes d’acomiadament, la retallada o congelació de sous i de pensions, de l’assistència social i sanitària i de les inversions. Contràriament, els ingressos públics no creixen perquè el impostos que afecten els més rics no es toquen, l’acció de la inspecció sobre el frau fiscal sembla més aviat simbòlica, i d’altra banda la corrupció i la injustícia romanen gairebé impunes. Conseqüències: l’atur creix, la pobresa també, i el procés de “mexicanització” de la nostra societat esdevé imparable.

Les persones de més edat diuen que sempre ha estat així i que això no canviarà mai. Però… sempre ha estat així? Veiem. Durant aquestes vacances hem tornat a llegir el llibre d’Isaïes, de l’Antic Testament. L’Antic Testament és, simplificant, la part de la Bíblia,  on a més a més de la Creació trobem la història de la relació entre Déu i el poble jueu, o més ben dit de l’esforç de Déu per fer creure el poble jueu. En aquesta lluita Déu vol que els israelites l’adorin només a ell i que compleixin els Manaments: que siguin rectes, justos, generosos, i compassius amb el proïsme. Però no se’n surt i els castiga durament de diverses maneres. Pare misericordiós, també els perdona vàries vegades. I com que no rectifiquen els ha d’advertir: “Ai dels qui fan lleis injustes i promulguen decrets opressors!… Què fareu el dia que us demanaran comptes, quan veureu apropar-se la tempesta? A qui acudireu perquè us socorri. On amagareu les vostres riqueses?… No s’ha calmat la indignació del Senyor i la seva mà continua amenaçant” (Llibre d’Isaïes, capítol 10, versicles 1 al 4).

Tornem al present i comparem la situació d’Espanya i del món sencer amb la d’Israel set-cents anys abans de Crist: “Els guardians del meu poble estan cecs… son gossos afamats que mai no se sacien..” (Is. 56,10-11).

La pregunta inevitable davant aquest panorama resulta òbvia: on trobarem la solució? A la resistència activa o passiva? Al combat sindical? A la desobediència civil? A la lluita pels drets humans? Al feminisme? A l’ecologisme? Al socialisme real? A la doctrina social cristiana?… Potser en una mica de cada cosa en funció de la disposició de cadascú a un compromís de resultats incerts. El que és segur és que cal una tasca educativa de canvi de mentalitat que capgiri la situació actual. I mentre treballem en aquesta direcció recordem aquelles paraules del Senyor: “Construiran cases i les habitaran, plantaran vinyes i en menjaran els fruits. No edificaran perquè un altre hi habiti, ni plantaran perquè un altre mengi” (Is. 65, 21-22).

Antoni Ibáñez-Olivares

Pro-taurins, pedres amb orelles , i l’Espanya cavernícola i retrograda

braus_a_Catalunya.jpg

Vos jur que em fa oi, basarda i una certa vomitera, la manera en que s’ha “centrat o “descentrat” millor, el debat sobre la prohibició de les curses de braus a Catalunya per part del Parlament Català. Per a mi aquesta decisió exemplar dignifica a una societat.

La “España profunda”, anacrònica, conservadora, amb clucales com els ases surt a manifestar-se públicament i en alguns casos violentament (com l’atac a una seu d’Esquerra Republicana) , sense el més mínim  coneixement ni reflexió (aquí no hi arriben i així van).

Com ningú d’aquesta espècie en vies d’extinció, posseeix un grau d’intel·ligència massa elevat, encara   haurem de tenir un sac de paciència. Això si, no em callaran en absolut i pens destapar les seves “boutades”. De segur que cap d’ells i elles  llegirà aquest article, de totes maneres afirm que no els serviria per res, que seria ben igual que fer retxes dins l’aigua o tal volta els podria servir  per encabronar-se una mica més. La veritat és que tant me’n fot.

No han entès per a res, ni se’n volen adonar, que a partir d’una proposta ciutadana que ha assumit el seu parlament, que està format per la suma de forces polítiques que representen a tots els ciutadans de Catalunya(quina pena no poder escriure Estat Català)  ha legislat la proposta, exercitant el seu legítim dret, com ha estat aquesta prohibició que tanta pols ha aixecat.

Milions de ciutadans aclamant. Els cristians formats a pals enmig de l’arena. El Coliseu ple de gom a gom a l’espera que els lleons portats d’Àfrica, ja que són més agressius que d’altres llocs, s’alimentin de carn fresca. Festa Nacional Romana (perdó les nacions no existien, si els imperis). Espectacle de sang i patiment. No acabarà aquí la

“festa” per segons qui.

            Els cristians per Neró eren mà d’obra barata i a més dòcil. Neteja de la sang vessada i combat de gladiador armat amb trident i xarxa; contra un brau. Més Sang. Combat a mort. Després, cloenda i gladiadors. Tradició?  I si així era, per què no s’ha conservada o per què no es recupera? A què sona a bestiesa? Doncs igual de bestia és qui els avoquen per mantenir la crueltat de les curses de braus, emparant-se en que són una tradició. No em vindria gaire de nou que aquesta crueltat, fos trespolada a persones, ja que ella no té massa distincions ni manies. I ho han demostrat agredint a un militant d’esquerra republicana de Catalunya. Han mamat el feixisme dels seus padrins i pares. 

Hi ha una part molt deplorable de la societat espanyola, que ho vol mesclar tot i tenen els seus polítics que també els hi ajuden. No manca posar el nom ja que tots els coneixem. Són els mateixos que Unamuno els hi va dir: “vencereis pero no convencereis”. Són els que voldrien una “España suya de pandereta y fandango”, més a prop de la “España, una, grande y libre”. Són els que ni se n’adonen ni volen adonar-se’n com funciona una democràcia, perquè en el fons no ho són, i la democràcia els fa més nosa que companyia. Són els mateixos que afirmaven que:  “con Franco se vivia mejor” i han ancorat el mateix missatge als seus hereus. Ja vaig escriure a l’article anterior sobre “pedres amb orelles” o sigui “macs sords” i no de torrent. Encara hi ha massa “señoritos de cortijo” en potència, i ara els hi ha pegat un atac de banyes, democràtic és clar i no ho paeixen.

Així i tot no podem consentir que intentin imposar-se sobre uns principis de l’estat de dret que els  veritablement demòcrates, hem hagut d’acceptar, perquè la majoria ho havia decidit així, com va esser el temps que el señorito  Ansar fou el president de l’estat espanyol.

A més, el sentiment anti català que alguns polítics empren per la seva conveniència, no és de rebut.  Recordem que en Rajoy va impulsar el boicot als productes catalans. Aquesta visceralitat la  tenen a flor de pell. A Canàries, es va prohibir les curses de brau i no hi va haver cap tipus de problema en absolut. Ara bé, si això mateix es decideix a Catalunya, ja són figues d’altre sostre i es poden permetre i intentar tergiversar el fet democràtic d’aquesta prohibició i endiumenjar-lo en parfalans d’independentisme (ells no empren aquesta expressió), per a ells és més seva  la de “separatismo”.

Acabaré l’article amb un record al cèlebre vídeo de vacances de Rajoy que li ha plogut una multa de tres-cents euros, ja que es rodava dins d’un cotxe i ell no portava el cinturó de seguretat . Els responsables de la imatge del partit, s’han cobert de glòria, bones llumeneres acompanyen a Marianito (el corto era un altre). Però si tenen com a patró al seu Ansar que manifestà que ningú li havia de dir quantes copes de vi podia prendre per a llavors poder conduir, un no s’estranya gaire que facin aquest tipus de ficades de pota.

 I com fa massa calor, perquè la meva neurona treballi una mica més, i que consti que ja l’he sucada una mica a la pobra, li donaré el descans que tan merescut es té, tancant la paradeta.

 (c) Josep Bonnín

EL PRISMA DE L’AMOR


poema_de_amor.jpg

A Javier

Amor

invocat en la constància

on creix la passió i la memòria…

Amor

pressentit,

multiplicant hores sense dubtes…

Amor

en el que creixen els crepuscles…

Amor

transformat a vegades en les aigües

gèlides que arrosega l’adéu…

Amor

que resta en una terra indiferent,

en la ràbia i el fang…

Amor

exaltat en la carn i els llavis,

fet humitat…

Amor

com la recerca que antecedix

a la trobada d’un camí novell…

Amor

que tanca dubtes i temences

resolts quan et sent pròxim a les meues mans…

Amor diari…

Amor obert als dies que criden a la porta…

Amor que diluïx l’amor fals que abans de tu va ocupar el meu cos…

Amor que no decreix…

Amor que em sustenta el somriure i la  alegria…

Amor que res en sap de la foscor que no és llum

quan una abraçada la circumda…

Amor que ha arribat quan les fronteres tornaven a dibuixar-se…

Amor que em regala somnis extraviats

amb els que puc somiar quan la lluna és una esfera trencada…

Amor sense minúscules…

Amor de pell i sexe,

del llavi i la paraula…

Amor on subjecte la meua ànima de dona

coberta per la llum de totes les infàncies…

Amor on perseveren les meues carícies…

Amor que em du més amor,

Aquell que mai no vaig esperar,

Aquell amor que sempre havia esperançat…

Amor en l’amor

que deixes caure sobre la meua esquena…

Amor que és un prisma quotidià

on ser i estar són actes d’amor,

d’aquest amor que en tu proclame…

Pura Maria Garcia