LA CAPSA DE LA FELICITAT

LA_CAPSA_DE_LA_FELICITAT.jpg

Un cop més, l’escola del carrer, em va oferir una sorpresa.

En Robert caminava per la vorera del carrer per on jo passejava amb una capsa mitjana a la ma.

– Hola Robert
– Hola Joan
– On vas amb aquesta capsa ?
– Va amb mi
– I què hi ha dins ?
-Vols saber-ho ?
– Per això t’ho pregunto
– És la capsa de la FELICITAT !!!

Bocabadat primer. I amb un somriure, un tant incrèdul, li vaig dir:

– La Felicitat no hi cap en una capsa.
– La teva no ho sé. La meva sí.
– T’expliques ?
– Ara no puc, Joan, un altre dia.

I va marxar amb la seva capsa.

Sincerament tenia ganes de saber… Potser enlloc de demanar explicacions, li podia haver demanat que m’ensenyés la capsa.

La Felicitat és tant atractiva i desitjada, que he llegit que mai s’arriba a aconseguir. És quelcom estimulant i un objectiu a la vegada impossible d’atrapar.

A l’endemà i al voltant de la mateixa hora, vaig sortir al carrer a trobar al Robert i la seva capsa.

I sí, el vaig trobar. Satisfet, m’apropà i digué:

– Bon dia, Robert !
– Bon dia, Joan !

I tot seguit, en Robert va treure de la butxaca un petit bloc i anotar… Acabada l’anotació, arrancar suaument el full i el va introduir a la capsa.

– Què fas, Robert ?
– He anotat la sensació de la teva salutació.
– Sensació ?
– Sí
– No marxis, Robert…. m’agradaria que m’ho expliquessis.
– El teu Bon dia, Joan. m’ha arribat dins meu carregat d’amistat, amor… i he sentit felicitat i llavors ho apunto i a la capsa de la meva felicitat.
– Mira què bé. Jo col·laboro a omplir la teva capsa !
– Sí i si vols t’ho explico.
– M’has endevinat el pensament ! T’escolto.
– La Felicitat com estat permanent, com objectiu, he decidit que no existeix o que és molt, molt, molt, difícil. Llavors ho he canviat.
– Canviat ?
– Sí, Joan. He canviat FELICITAT per VIURE MOMENTS DE FELICITAT.
– I… ?
– Hi n’hi han tants… que m’agrada anotar-los i a la capsa. Al vespre obro la capsa i llegeixo i sento la felicitat que m’envolta. Meravellós !!!

En Robert amb la seva capsa s’acomiadà.

Jo completament sacsejat caminava i caminava. Un cop més, l’escola del carrer m’havia alliçonat.

La capsa de la felicitat o la capsa dels moments de felicitat ?

A casa cercar una capsa, un bloc i un “boli”.

Joan González Pons

GALCERÁN DE PINÓS, Comte de Guimerà

Gaspar_Galcer__n_de_Pin__s_1.jpg

Fa cosa d’un any que el poble de Guimerà saltava als mitjans de comunicació amb motiu de l’atorgament del títol de comte de Guimerà a la Sra. Cayetana Fitz-James Stuart y Silva (en aquest cas cal dir comtessa), per una ordre del Ministerio de Justicia de 6 de setembre de 2007, atesa la popularitat de la nova comtessa, i la quantitat de títols nobiliaris que acumula.

Cal pensar que el títol de comte de Guimerà té prestigi i estima entre la noblesa atès que a la Sra. Cayetana li ha calgut insistir llargament per a obtenir-lo, car ja ho va fer, sense sort, l’any 1969, i li ha calgut esperar la mort de l’anterior titular per a sumar-lo a la seva particular llista de títols. Tot i això, no ho ha tingut gens fàcil, doncs la Sra. Maria Rosa Caro Vázquez, germana de l’anterior comte de Guimerà, també va demanar el reconeixement del títol al seu favor, segons edicte publicat al BOE el de 16 de febrer de 2005, i, prèviament, una neboda d’ambdós, Mª Inmaculada Caro Carvajal, també havia demanat la successió en el títol, tal com ho anunciava el BOE de 8 de novembre de 2004.

Carlos Caro, anterior comte de Guimerà, havia succeït en el títol a la seva mare, la Sra. Mª Rosa Vázquez, d’aquesta manera resulta que ha estat, amb la seva solteria, el parèntesi masculí entre les darreres comtesses de Guimerà.

Però no volia pas fer una crònica mes o menys rosa sobre els darrer comtes de Guimerà, sinó aprofitar aquest esdeveniment per a fixar l’atenció en el Sr. Gaspar Galcerán de Pinós i de Castro, que fou comte de Guimerà entre els segles XVI i XVII.

Gaspar Galcerán de Pinós va nàixer a Barcelona el 15 de novembre de 1584, i va morir a Saragossa el 15 de juny de 1638. Malgrat ostentava diversos títols nobiliaris, es presentava a tot arreu com el comte de Guimerà, fins el punt de que generalment era conegut i citat com “Guimerà”, i amb aquest nom a passat a la història, de tal manera, que les referències que podem trobar en els cercadors actuals d’internet sobre el comte de Guimerà ens porten cap a la persona d’en Gaspar Galcerán.

Galcerán de Pinós era un humanista. Un intel•lectual del seu temps, preocupat per la història, les antigüitats, i per la recuperació del patrimoni. Durant la seva vida (que podem considerar mes aviat curta) mantenia correspondència amb altres humanistes i col•leccionistes, especialment de l’Aragó. Juntament amb la seva esposa va crear una acadèmia literària, en la qual es parlava sobre els clàssics, i es llegien poemes en llatí, castellà i català. També va formar una biblioteca important en humanitats, havent disposat que, a la seva mort, i per a evitar-ne la dispersió, passes al senyor de Berbedel.

El Sr. Galcerán de Pinós moria sense fills, i el títol de comte de Guimerà va passar als Duc d’Hijar, i així, per la banda dels Hijar, ha passat ara a la Sra. Cayetana Fitz-James Stuart, que també és la titular del ducat d’Alba de Tormes, tal com és coneguda arreu.

Galcerán de Pinós, que residia a Saragossa, i segurament no va visitar mai el poble que dona nom al comtat que ostentava, és la persona que, fins ara, li ha donat mes prestigi. La seva dedicació a la història, el seu esperit humanista, l’interès per a la conservació de l’art (per encàrrec seu es va fer una còpia del beato de San Andrés de Fanlo, actualment en el Museu de Nova York, i es van fer plànols i dibuixos del castell de Loarre) trenquen la imatge del noble illetrat i desvagat, i justifiquen un lloc permanent en la història.

Aquells que tinguin interès en aprofundir en el coneixement dels comtes de Guimerà, entre els segles XII i XIX, cal dir que la documentació forma part de l’Arxiu Ducal de Hijar, que va ser donat per la Casa d’Alba a la Diputació General d’Aragó, i que es conserva en el Archivo Historico Provincial de Zaragoza.

Potser ara, que vivim temps de recuperació de la memòria històrica, és un moment adient per a recuperar la figura i l’obra de Gaspar Galcerán de Pinós, comte de Guimerà.

Per la meva part, només desitjo que l’actual titular del comtat de Guimerà tingui ocasions per a incrementar el prestigi de la institució.

J. Corbella i Duch
Advocat

LA FISICA DE MPEMBA

JOVEN_NEGRO.jpg

Lipori és una paraula eusquera que significa la vergonya benvolent que se sent quan un amic nostre està fent el ridícul. Aquesta sensació de vergonya aliena, ho recordo perfectament, va ser el que vaig sentir quan el meu amic i company de classe, Erasto B. Mpemba, va aixecar la ma per fer una pregunta al professor Dr. Osborn,e que el director del nostre institut havia convidat a fer una conferència sobre “La Física i el desenvolupament de Tanzània”.

Jo sabia la pregunta que el meu amic Erasto volia fer (des de feia anys era un tema que no el deixava viure), havia intentat dissuadir-lo, i sabia també la reacció de riure que provocaria entre els companys i d’enuig entre alguns dels professors. El que no sabia ningú era quina seria la reacció del conferenciant. La conferencia havia estat curta i molt interessant. No tots els anys ens visitava un professor universitari i allò que en un institut de la capital podia ser normal al nostre centre, el Mkwawa High School, de Magamba era un fet excepcional. Erasto portava la seva pregunta escrita i des del primer moment que es va iniciar el col•loqui va aixecar la mà. El director, que també era el nostre professor de física, havia presentat el conferenciant i ara donava paraules feia veure que no veia la mà d’Erasto, i assenyalava a altres alumnes que preguntaven sobre les proves d’accés a la universitat o sobre temes de cosmologia. Va ser el Dr. Osborne qui va aprofitar un moment en què no hi havia més preguntes per animar Erasto a fer la seva. Els alumnes, que fins ara havien tingut un comportament excel•lent van començar a moure’s i fer soroll. Erasto va dir “Per què l’aigua calenta es congela abans que la freda?” Els riures i els comentaris, sobre la que en el nostre institut ja es coneixia com la “física de Mpemba”, van inundar la sala. El Dr. Osborne no entenia, què passava, però va estar molt simpàtic, li va demanar a Erasto repetir la pregunta i en tota la sala es va fer un gran silenci. Erasto va dir: “Si s’agafen dos gots idèntics amb iguals volums d’aigua, un a 35° C i l’altre a 100° C i els fiquem en un frigorífic, es congela abans l’aigua que estava a 100° C. Per què?”. El Dr. Osborne es va mostrar molt interessat. El primer que va fer va ser preguntar-li si havia fet l’experiment. Recordo que Erasto li va dir que des de feia cinc anys, quan havia descobert per casualitat que així podia fer gelats més ràpidament, havia repetit molts cops l’experiència i sempre amb el mateix resultat. El Dr. Osborne li va dir que no sabia quina resposta donar-li, però que li prometia fer l’experiment quan tornés a Dar es Salaam.

Al dia següent, tot l’institut parlava de la pregunta del meu amic Erasto. La majoria de companys i professors pensaven que Erasto els havia avergonyit fent aquella pregunta i que el seu objectiu era plantejar al Dr. Osborne un problema que no fos capaç de resoldre. El nostre director es va mostrar més comprensiu i va obligar els alumnes que es reien d’Erasto a fer l’experiment. La setmana següent van canviar moltes coses. Els alumnes i el director van fer l’experiment i van poder comprovar astorats que Erasto tenia raó. Des de Dar es Salaam va trucar el Dr. Osborne per parlar amb el director i explicar-li que havia hagut d’amonestar un ajudant seu que va manipular els resultats de l’experiment perquè segons ell “havia repetit l’experiment molts cops i no aconseguia que li donés el resultat correcte”. Erasto va rebre una invitació del Dr. Osborne per visitar el seu laboratori i per fer conjuntament un article sobre el seu experiment que es va publicar en una important revista científica.

En poques setmanes, la sensació de vergonya aliena va passar a la d’orgull de tenir un amic i company famós. Això va passar ja fa molts anys, el 1969. Avui quan algun físic es pregunta perquè l’aigua calenta es congela abans que l’aigua freda, un problema que continua obert, acostuma a recordar que Aristòtil fa més de dos mil anys i Bacon i Descartes fa quatre segles ja s’havien adonat d’aquest fenomen, però també es recorden d’aquell estudiant de secundària d’un país africà que va haver de suportar les burles de companys i alguns professors i el lipori dels amics per defensar la veritat i la ciència davant del dogmatisme i les idees preestablertes.

Pere de la Fuente i Collell

ELS CAMALEONS SÓN UNS COVARDS

camaleo.JPG

Desenganyada d’esperar el seu príncep blau – només existeixen al país dels barrufets, li deia la seva mare- i de trobar una feina que l’omplís de debò – no hi ha possibilitats en un país que no inverteix en recerca i desenvolupament, li assegurava el seu germà,- la Iolanda decidí marxar als Estats Units a treballar becada per una indústria farmacèutica sospitosa d’experimentar amb persones al tercer món. – Qui estigui lliure de culpa que tiri la primera pedra, citava, ell sempre tant bíblic, el seu pare – …. així devia de començar la intifada, replicava en veu baixa la Iolanda per no indigestar a ningú els canelons, el pollastre farcit i el tortell de nata d’aquell darrer dinar de diumenge a casa els pares –

Durant els últims quinze dies, les seves activitats principals havien estat: Deixar lligats els darrers serrells del viatge i acomiadar-se d’amics, parents, coneguts i saludats. Sopars amb les amigues del cole, de l’institut  i de Canet, cafè amb l’entranyable quiosquer del seu carrer,  dinars amb els cosins de Sabadell i amb un  parell de caps amb qui havia tingut algun que altre rotllet, festa sorpresa amb els ex companys de la darrera feina, xocolata amb melindros al carrer Petrixol amb la única àvia que encara era viva i l’anada durant aquell cap de setmana a la platja amb el seu gran amic de sempre; en Xavi. Un segon germà amb qui podia parlar de tot menys del que ella pensava, que potser en Xavi era algú que havia de sortir de l’armari.

L’avió s’enlairà amb puntualitat anglosaxona i, quan l’alerta avisava que ja podia descordar-se el cinturó de seguretat, la Iolanda obria el llibre que el seu amic de l’ànima li havia regalat. “ En la Foscor, Iolanda, em va agradar molt, tracta d’un amor difícil entre un home negre i una dona d’origen irlandès al Nova York dels anys trenta, quan es construïen els primers gratacels i els túnels que travessen el riu Hudson. A més, té la durada perfecta per un Barcelona  Nova York”. Dins el llibre, un sobre amb una sola frase: “- Per tu Iol, del teu amic de l’ànima:  Xavi – “. Dins el sobre una carta que feia així:

Estimada Iolanda,

No sé perquè t’escric aquestes línies. De fet, no sé ni si mai les llegiràs perquè encara no he trobat la manera de fer-te-les arribar. Igual te la poso dins el bolso aquest cap de setmana mentre prenguis el sol. Igual la llenço al mar dins el casc d’una Moritz amb l’esperança que arribin a Nova York. Tampoc sé de què serviria. Si te n’hi vas a viure durant tres anys. Tres anys. Tres !!!

No sé per on començar. Ho faria amb un agraïment del tipus ; “em caldria agrair-te tant temps que fa que….t’estiiiiiimo” però això ja ho va escriure un altre i, a sobre, tens tots els seus discos amb el que seria poc original. Seria “ indigne de la meva arrauxada però alhora ocurrent ment“ com diries tu quan deixo anar alguna parida fora de lloc. Crec que sempre m’has sobreestimat més del compte. No soc més que un de tants. Un de tants que la por no els ha deixat expressar el que realment sento. Ho intentaré:

Recordes el sopar que varem fer per celebrar el final dels exàmens del  primer curs de carrera? Jo sí,  perfectament, perquè crec que allà va començar tot. Va ser a  l’Obeja negra i tu et vas enrotllar per primer cop amb el Fèlix, aquell nuviet que vas tenir de l’Hospitalet. Quan us vaig veure marxar em vaig adonar que sentia quelcom molt especial per tu. Aquell dia vaig enfrontar-me cara a cara amb la gelosia per primer cop. Ell tant alt, tant quadrat, tant guapo i amb aquelles grenyes negres i rinxolades que sempre t’havien tornat boja. Vaig marxar  a casa cinc minuts després que deixéssiu el local pensant que mai no podria competir amb algú com ell. Si fins i tot ja tenia un Golf!!!! Però ja ho saps. És en les situacions més difícils quan intento cercar solucions. I un cos de metre noranta no podem dir que fos uns situació excessivament fàcil de superar. L’endemà vaig idear un pla. Fer-me el teu amic. Com un camaleó dissimular-me en un paisatge d’amistat pretesament sincera i esperar el moment en que, despistada, et deixessis atrapar per la meva llarga i ràpida llengua.

I ho vaig fer. Em vaig convertir en el perfecte camaleó de la teva vida. Que el cabró de l’Hospi se’n anava al llit amb un altra; allà estava jo color gris tristesa per eixugar-te les llàgrimes i escoltar-te. Que no portaves bé la Macroeconomia; em tenies al teu costat amb la pell marró com les tapes del llibre ajudant-te a estudiar. Que esperaves els resultats de la biòpsia de la teva mare; trucada al mòbil cada mitja hora amb veu color verd esperança. Que necessitaves desconnectar d’una setmana molt dura; cap al Gòtic a emborratxar-nos i a ballar vestit color blau florescent. Tant va ser així que al final vaig agafar-li gustet al tema. Si això és el que hi havia, això és el que jo voldria: Reservar la llengua per altres mosques no tant apreciables i convertir-me en el teu veritable amic. De fet tampoc no estava tant malament; xerràvem d’això d’allò i del més enllà, ens passàvem els apunts quan un dels dos feia campana, estudiàvem junts, anàvem de festa, teníem algú amb qui confiar, amb qui riure amb qui plorar. Ja et dic; no estava malament, excepte que potser les persones no som animals de sang  freda com els camaleons. No sé, per exemple, recordo un cop a la Festa d’aniversari de la Francesca en que em va ser difícil dissimular el vermell de la passió quan em vas abraçar per dir-me que m’estimaves. Vaig  estar apunt de besar-te als llavis, però, quan ho anava a fer, vaig comprendre que la teva era una abraçada d’amic que va borratxo “ – T’estimo Xavi. Ets genial –“ No saps l’humiliant que va arribar a ser per mi.” – Ets genial-“-. Jo sentia atracció cap a tu i tu em deies que “era genial”. No només volia ser l’amic que t’anava a buscar a casa per anar junts a les festes de la gent de la Uni. Volia ser la teva parella. Però en dotze anys la llengua del camaleó no ha trobat mai el moment de sortir disparada.

Només vull que sàpigues que a Nova York no només hi tindré la meva millor amiga sinó algú amb qui hagués volgut passar-hi la resta dels meus dies.

El teu amic (i des d’ara camaleó);

Xavi.

Afectada pel que acabava de llegir, la Iolanda posà la carta dins el sobre, el sobre entre les planes 122 i 123 del llibre i el llibre sobre la safata del sopar que encara estava per començar. L’hostessa de l’avió li preguntà si pensava sopar o si volia que li servís directament el cafè. Li va dir que es podia endur el menjar i que li portés un Cardhú amb gel. Se’l prengué lentament i, com si fos el darrer cop que brindava amb algú, aixecà el got lenta i discretament i, en veu baixa, digué: “- Per tu i per mi Xavi. Dos camaleons covards. – “

Toni Viadé i Moreno

LA PATATA “MORA”

patata.jpg

Quan arribava el mes de març s’havien de sembrar les patates. S’agafaven les patates guardades per llavor en un indret fred i s’anava per feina. Consistia en agafar les cordi-les per estendre-les al llarg del camp d’aquesta manera el sembrador s’assegurava de fer les regues rectes, per poder regar i arrencar-les bé. Un cop esteses les cordi-les (dos pals d’uns 40 centímetres acabats en punxa que subjecten un cordill a banda i banda), el sembrador amb un aixadell feia un forat on posava la llavor. Era una feina senzilla que es feia sota el sol dels primers dies de primavera. Un sol que començava a abrigar més del compte i que era perillós pel contrast amb el fred que podia fer al cap d’una curta estona. De fet, sempre s’ha dit març, marçot que mates la vella a la vora del foc.

Les patates durant molt de temps van ser un aliment bàsic per als agricultors de subsistència i els obrers de les fàbriques de les capçaleres del Ter i del Fluvià. A principis del segle XX, als Hostalets d’en Bas existien tres tractants de patates. Els pagesos feien la collita i ells la comercialitzaven. Els obrers feien el cultiu als nombrosos horts de regadiu que els propis amos els proporcionaven per garantir-los una subsistència deslligada del salari.

La patata és originària d’Amèrica del Sud. Fou portada a Europa pels conqueridors espanyols més com a curiositat botànica que com a planta destinada a alimentar. Amb els temps el seu consum va anar creixent i el seu cultiu es va expandir per tot el món fins a posicionar-se com un dels principals aliments per a l’ésser humà.

Ara la patata continua essent la base de l’alimentació de milions de persones. En determinades regions del món s’ha convertit en una exquisitat culinària. Així al passat hivern a la Vall d’en Bas van fer una jornada de la patata que va consistir en un sopar mostra gastronòmica i una xerrada del cuiner Pep Noguer. El cuiner havia anat al Perú, on van cultivar les primeres patates fa 7.000 anys. Noguer va visitar el parqué de la Papa i va tornar una amb una espècie coneguda com a papa mora. La patata del cuiner és fina, té sabor, textura i un cop cuinada es converteix en una delícia pel paladar.

Noguer va visitar les masies dels Hostalets i els va portar la patata perquè la sembressin als fèrtils camps de la Vall d’en Bas. La patata mora es va adaptar bé i a l’agost se’n va fer una bona collita. Quan el cuiner la va anar a buscar els pagesos li van dir que els seus avis ja havien cultivat la mateixa espècie de patata. Noguer els va dir que era impossible perquè de patata mora només se n’havia fet fins ara al Perú i a Tenerife. Els pagesos li van explicar que era la patata de l’amo. Es veu que els masovers havien de cultivar un tubercle pel consum de l’amo que tenia les mateixes característiques que la patata mora. Això no obstant, els camperols no la volien pel seu costum perquè tenia la pela molt fina i els costava molt de pelar. Ells preferien la patata de sempre , més basta però més fàcil de pelar per fer un plat de patata i col o una escudella i carn d’olla.

Els pagesos consideraven que l’amo ja tenia qui li pelava per les patates i per això només en valorava les qualitats culinàries. Noguer va quedar sorprés que el seu descobriment abans l’haguessin tastat els propietaris rurals que els turistes que visiten ara els bons restaurants de la Vall.

Xavier Valeri

LA PENA DE MORT I LA TORTURA : ABSURDS D’UNA HUMANITAT.

la_tortura.jpg

La producció de TV3 sobre Serrallonga, el bandoler m’ha portat a fer-me un grapat de reflexions. Pirates, bandolers, corsaris; no tot és el mateix. Serrallonga lluita contra l’ordre establert, mentre personatges amb altres denominacions com els corsaris, treballaven per encàrrec. Habitualment solia esser una corona qui contractava el seus serveis, perquè ataquessin vaixells d’altres corones de manera tapada i encoberta; habitualment per qüestions econòmiques.

La sèrie la vaig trobar molt ben desenvolupada i el planell d’actors i actrius ben triat. Per cert la banda sonora, composta per Joan Valent, immillorable.

No en escriure més sobre ella, però si em va esgarrifar l’escena de les penes que li fan patir a Serrallonga un cop detingut. A més de passar per quasi totes les màquines de tortura; el sentencien a 100 lletigades a la plaça pública, tallar-li les orelles, a esser esquarterat (enganxades amb cordes les extremitats superiors i inferiors a quatre cavalls, esperonar-los fins que li traguessin tots els ossos i articulacions de lloc) i després penjar-lo. No acabava aquí, se’l decapitava de mort i el cap seria aficat dins d’una espècie d’urna feta amb ferros per exhibir al poble, com avís.

La tortura dins la història de la humanitat ha estat un element constant. Tant les físiques, mentals, i emocionals, la situació de Guantanamo n’és un exemple i confio que Barack Obama, la resolgui d’una vegada i si els que hi estan han de ser jutjats, que es faci, tot i respectant les normes dels drets civil.

La vida i la mort sembla que qui més qui manco, es veu amb capacitat d’atorgar-se el dret a administrar-la. No escric tan sols dels estats on és legal la pena de mort, sinó també de grups fora de “l’oficialitat” que també la practica. Narcotraficant, màfia, organitzacions de delinqüents comuns: ETA; sicaris que ben untats poden matar a qui se’ls senyali, pirates modernitzats ( ara en lloc d’espases i armes de foc de pedrenyal, porten fusells d’assalt), maltractadors, segons quins pederastes i/o violadors, éssers per a mi totalment desequilibrats.

Anant a la pena de mort, afirmaria que en alguns Estats USA té un clar component racista , segregacionista i econòmic Són molt menys els de raça blanca en el corredor de la mort, com s’anomena la sala d’espera, que negres, xicanos, porto-riquenys o indigents. A 19 estats s’aplica la pena de mort a menors d’edat.

A altres països, on s’aplica la llei Sharia, són les dones. Un home pot esser infidel les vegades que sigui a la seva dona i poca cosa li passa. En canvi a la dóna, pot arribar a esser lapidada. I l’homosexualitat, en alguns països d’orient mitjà també és penada amb la mort. El cas de Xina i l’execució amb un tir al cap en un estadi de delinqüents comuns, és aberrant.

No escriuré de totes les morts i assassinats que s’han fet en nom d’uns déus que s’han fet a la seva imatge i semblança per a defensar els seus interessos, ja que no bastaria ni una enciclopèdia.

Farà un grapat d’anys vaig estar a Jerusalem, al Museu de l’Holocaust. Hi ha un llarg passadís rodejat de sales plenes d’espelmes encenses, que vas recorreguent, i mentre sents una veu que va recitant el nom dels més de sis milions de jueus exterminats i assassinats per la bèstia d’en Hitler i els seus coreligionaris. Vaig sortir amb el cor adolorit i amb els ulls plens de llàgrimes.

Els genocidis, avui en dia encara n’hi ha. Els que s’estan cometent actualment entre grups ètnics, s’hauria de cercar la corresponsabilitat amb els darrers resavis de colonització i les declaracions d’independència i qui encara administra els recursos primers d’aquests països i trobaríem qui realment les està finançant. Faig aquesta referència arrel del genocidi continuat a la república del Congo entre Tutsis i hutus, una situació que és la història de mai acabar. La comunitat internacional a vegades és bastant llosca al que està passant en el món, i em ve a la memòria Kosovo- Srebrenika, on els cascos blaus arribaren després de què el genocidi s’hagués consumat.

Hom és demana per què aquestes ànsies d’una part de la humanitat per infringir dolor els altres éssers humans? Sotmetiment, poder… Quins sentiments poden generar aquestes aberracions?. Són persones tarades, desequilibrades, amb algun cromosoma defectuós?. Que senten quan torturen, maten? O tal volta dins del seu desequilibri arriben al punt de justificar-ho com una acció normal i inclusiu dins les seves ments malaltes s’ho poden arribar a justificar d’alguna manera, cosa que per mi és impossible de comprendre.

La història de la humanitat està plena de sang vessada, i en el segle XXI continua encara aquest absurd i tràgic degoteig del líquid de la vida.

Quantes generacions hauran de passar, perquè aquesta horrible addició a matar, violentar, torturar, acabi d’una vegada?

Quin clima d’odi s’ha arribat a construir, perquè sigui fonament d’una gran part de la humanitat l’infringir dolor i patiment, per intentar resoldre els seus conflictes?. S’ha arribat a aprendre de la història que no ha aportat cap resolució ans bé tot el contrari i la violència engendrada ha creat una espiral absurda i incongruent que s’alimenta i es nodreix a ella mateixa per seguir causant més dolor?.

Tal volta tot el que he escrit siguin reflexions que em faig en veu alta i no serveixin massa per a modificar la situació que s’està vivint; però el que no podem fer és mantenir-nos en un silenci còmplice.

Josep Bonnín

GENTETA, GENTUSSA , MALA GENT.

bush.gif

19960610_rostov_concert_boris_yeltsin_320.jpg

D’antic no pocs dels càrrecs que exercien el poder, ha anat esdevenint o derivant – per l’abús sistemàtic dels qui els exercien – en insults o en qualificacions despectives. Dictador, Dèspota , Sàtrapa, Inquisidor, Censor ,…..

Avui no son ja els càrrecs, sinó els individus mateixos, els qui reben una valoració de “desferra humana” . Però com ha estat possible que gent tant i tant limitada, com Ieltsin, [Borís Nikolàievitx Ieltsin] , com Bush [George H Bush] , i com els nostres “liders” més propers [ actuals i anteriors ] , superbs ,prepotents , estults, ignorants, corruptes, …. fossin escollits de forma més o menys democràtica ?

L’anomenat sistema democràtic, amb tots els adjectius possibles, inclou des del sistema d’elecció directa [ una persona un vot ] únicament practicat en eleccions bàsiques i/o per llocs públics de poca importància, fins al sistemes de vot proporcional [ en un llocs calen més vots que en altres per obtenir la mateixa representació ], fins a les eleccions en les que participen només els qui han estat escollits en unes eleccions prèvies [ aquí podem incloure des dels grans electors americans, fins a les Administracions residuals del franquisme com les Diputacions, o la mateixa elecció del Primer Ministre i/o President en els sistemes parlamentaris com l’espanyol].

Una de les febleses d’aquest sistema la trobem en l’exclusió; d’entrada diferencia entre : legals i il·legals; el segons viuen aquí, treballen aquí, però no poden participar DE CAP MANERA en la vida política; tenim entre els “ legals “ el terç aproximadament de menors de 18 anys, que – cada cop més – podem ser subjectes de penes, càstigs i privacions, però que tampoc de CAP MANERA poden participar en la vida política; quan els qui superen la edat de jubilació hi ha certament una limitació evident per a fer efectiva la seva participació, i quan els qui tenen entre els 18 i els 60 i escaig, el nivell de desencís, desconfiança, fàstic, fins odi en el cas de les minories ètniques, racials i/o culturals.

Qui tria doncs als nostres polítics ?. En termes percentuals un nombre molt inferior al 50% de la població total.

Quina és l’extracció social dels qui volen assumir tasques de representació política ?. No us sorprendrà gaire que en un minso nombre procedeixin del món del treball; l’habitual és contràriament que vinguin de les classes altes i fins molt altes.

Avui els polítics son en gran mesura una “casta” quina màxima preocupació és la perpetuació dels seus privilegis personals , i/o els del ser grup social. Això comporta lògicament el creixement exponencial de la desafecció dels electors, i el descrèdit personal i col·lectiu dels “professionals” de la vida política.

Necessitem obrir un debat sobre la qüestió, i per damunt de tot, trobar una alternativa a aquest estat de coses.

© Antonio Mora Vergés

PARE

Pare.jpg

“Vull sofrir i redimir-me amb el sofriment. Potser ho aconsegueixi, ¿no els hi sembla senyors?”

-Dostoievski

Una munió de gent s’aplega als passadissos de l’Hospital de R***, sembla impossible que entre tots aquest cossos puguin avançar els camillers amb els malalts, els metges i les infermeres i auxiliars visitant cada habitació i a cada pacient, alleugerint el seu món de dolor exclusiu “Quina nit, dimoni!!” diu en veu baixa, per a si mateix, un jove metge que només duu unes setmanes treballant mentre empenta cossos de familiars i coneguts sense consideració. Sembla impossible entre aquell mar d’individus poder localitzar a algú però el jove ho fa, atura a un camiller agafant-lo gairebé amb violència pel muscle “Tu! Habitació 204, has de baixar a la noia de la cama a rajos…” El jove metge continua avançant, la seva bata oberta obrint-se com la capa d’un vampir de blanc –cosa que el color de la seva pell podria confirmar- i no arriba a escoltar al camiller dient “De res, molt amable doctor…” amb to sarcàstic. El vampir obre la porta d’una petita sala de descans, mira dins fugaçment, entra, encén la llum que fa pampallugues per uns instants, tanca la porta i es llença a un petit sofà. Esbufegà i es frega amb les mans la cara “Quina sobirana merda… –pensa- Que collons passa avui! Hi ha hagut una epidèmia a la comarca?!!” Abans de reflexionar sobre la possibilitat esmentada el seu mòbil de treball comença a moure’s en la butxaca de la seva bata “Arggh…” Agafa el telèfon sense mirar el número, que l’hagués indicat URGÈNCIES “Digui, doctor M***, si no s’està morint que s’esperi una estona…” “Senyor M***, efectivament l’estat de l’home ingressat es greu. Hauria de venir d’immediat a Urgències” M*** s’aixeca del sofà sense ni tan sols respondre, s’agafa la bata i fa un gest, com espolsant-la, però realment ho fa per desfogar-se. Obre la porta i es saludat per aquella munió immutable de cossos, avança empentant sense compassió i veu com les portes de l’ascensor –ple a vessar i amb una pacient amb un catèter des d’on diposita les seves defecacions a un bossa- Abans de que les portes automàtiques es tanquin el jove, de dos salts vigorosos entra estrenyent-se contra un home gran que se’l mira espantat. El camiller l’informa de que premi al primer pis i ell, sense mirar, prem el botó. En el descens es mira a la dona que duu la bossa plena i te una cara descomposta, pàl•lida i amb dues taques negres a sota dels ulls “Vaja senyora! L’hi ha caigut bé el menjar” diu, rient i apuntant amb el dit a la bossa que s’omple una mica mes. Es l’únic que riu. S’obre la porta i surt el primer, gairebé corrent, cap a la sala d’Urgències. Allà, per sort, no hi ha tanta gent ja que no es permet per la gravetat dels atesos. D’una de les nombroses sales en les que esta dividit el recinte, connectades totes per un passadís semicircular, hi ha dos membres del servei d’ambulància i una infermera esperant-lo. Ell saluda amb el cap a tots tres i entra: a la llitera hi ha un home que es retorça de dolor, comprimint-se l’estomac amb les mans, gairebé no pot cridar i les llàgrimes l’omplen els ulls. Només veureu diu “Peritonitis…-crits de l’home- aguda” El jove cerca amb la mirada a l’infermera “Analgèsics a dojo i preparin un quiròfan, aquest home s’ha d’obrir –crits de l’home -Ja!” L’infermera corre, i el metge es queda a les portes, arriba mes personal per preparar al pacient, el mòbil sona de nou però el metge s’ha quedat com glaçat, el seu rostre barbut i estoic mirant com una estàtua grega a l’home que es debat entre el dolor. Aquella cara… aquella cara l’hi sona, alguna cosa, alguna corda sembla haver estat tensada a la seva memòria però encara no identifica el so que produeix. Ja duu una estona allà plantat i s’ha d’apartar perquè s’enduen la llitera. La continua mirant fins que les dobles portes es tanquen al seu darrera “Qui…ets…?”

Ja son les cinc del matí. El jove metge s’adorm a una sala de descans amb una bossa de patates oberta i mig començada a la falda. Després de la trobada amb l’home de la peritonitis no ha encertat a fer res, rumiant tota l’estona i així s’ha adormit. Finalment es desperta de sobte, llençant la bossa d’aliments a terra, escampant-los. S’aixeca amb rapidesa i surt corrents, fent creck-creck mentre trepitja les restes de patates. Pregunta a una companya on es l’home, ella l’informa amb una veu cansada “Habitació 112” Allà es dirigeix com una exhalació, pregunta per el cirurgià que l’ha intervingut aquest l’hi confirma que tot ha anat bé i que l’home es troba reposant. Entra a l’habitació 112 i, dient-li a l’auxiliar que marxi s’asseu a una cadira a la vora del llit, contemplant la cara del malalt. Es una cara cansada i cadavèrica, la peritonitis no té perquè causar aquell estat de consumició en que es troba l’home: un rostre xuclat, un cabell sense brillantor i amb entrades molt pronunciades, amb cert posat seriós i disgustat “No pot ser…es impossible, del tot impossible” El metge truca des del seu mòbil personal a algú però no l’hi responen i continua contemplant a aquell cos patètic. Desprès d’una hora, on el metge a fet guàrdia mirant impassible el rostre del pacient aquest sembla recuperar la consciencia i obre uns ulls petits i desgastats, bruts, monòtons. Mira al seu voltant i, gairebé sobtant-se per veure al metge allà se’l queda mirant sense dir paraula. Els dos s’estan així durant una estona, l’auxiliar entra i l’informa de que a d’abandonar al pacient. El jove metge s’aixeca i, abans de marxar, contempla per última vegada el rostre i aquest, fugaçment, canvia de l’indiferència i el cansament a la por, una por que revifa, una por que procedeix del cor i que fora solcada allà feia molts anys “Tornaré” diu el metge i surt al passadís, ja més tranquil i buit de gent. A fora el jove pren possessió d’un dels bancs buits i s’estira en ell, traient-se la bata en el procés ja que només resten vint minuts per acabar el seu torn de treball. Tanca els ulls i empra la bata com a coixí per al cap. No dorm, en realitat espera a escoltar la porta de l’habitació 112 indicant-li que l’auxiliar ja acabat de fer el seu treball. Roman allà una bona estona parat, quiet, incitant els comentaris d’alguns familiars de pacients. Finalment s’escolta la porta obrint-se i tancant-se però el jove resta quiet, s’escolten les passes de l’auxiliar que creua per la seva esquerra i probablement se’l mira estranyada. Tant bon punt com perd el soroll de les passes de la seva companya de treball l’home s’aixeca del seu improvisat llit, ràpidament, i amb passes decidides entra a l’habitació del malalt de peritonitis, amb la bata feta un bola entre les mans. El pacient se’l mira des del llit i recupera aquella mirada poruga i defensiva. Obre la seva boca pastosa i diu “Qui es vostè…” “Jo? –respon el jove, amb decisió, apropant-se al llit- Jo soc metge d’aquest Hospital” “Es potser el meu metge llavors?” “Es clar, es clar –en aquest punt M*** torna a asseure’s al seient que va utilitzar en la seva primera visita i contempla a l’home desgastat amb ulls severs- Vostè no es cuida gaire, es evident…” “Tinc…Moltes preocupacions” “Tothom les tenim” “Ja…també creia que se’m passaria sol…” “Que se l’hi passaria una peritonitis!! Quina gracia… si tothom penses que ja se l’hi passaran les coses la nostra feina esdevindria inútil…” L’home s’incorpora amb molta dificultat al llit i recolza l’esquena a la coixinera “Jo tinc que treballar, tinc un fill i una dona que mantenir, no tinc estudis com vostè i son les meves mans les que em donen els diners” “I aquesta es raó per no anar al metge? O per tenir una nutrició deplorable com denota el seu físic? Crec que a Occident ja varem tenir prou amb Jesucrist com a màrtir…” “Vostè no m’entén… Que vol de mi? Vostè no es aquí per…” “El deixaré en pau en poca estona i per sempre. Però ha de fer una cosa per mi, ha de respondre a una trucada d’aquest telèfon” El jove treu el seu mòbil personal i truca. Sí que hi ha resposta “Hola mare, soc M***, tinc aquí a algú que vol parlar amb tu…” Per sorpresa del pacient el jove metge gairebé el força a agafar l’aparell. L’home, reticent, l’agafa i parla amb aquella veu aspre “Digui?…” A l’altra aparell s’escolta un murmuri de sorpresa “Eulàlia…tu…com pot ser” El metge s’aixeca nerviós i l’hi treu el mòbil, penjant a la seva mare “Ja tinc suficient, pare” L’home se’l mira petrificat, pusil•lànimement es tapa els ulls i comença a plorar sense fer soroll “Escolta’m. Ja no hi pots fer res per canviar el teu passat així que dóna-li al teu fill, vull dir, a aquell del que m’has parlat fa una estona, una vida digna i bona. No has de carregar per sempre amb les creus del teu passat, t’ho diu el teu fill M***” En acabat el noi marxa i deixa a l’esquelet cansat plorant al llit, inconsolable.

Xavier Navarro Perez

EL PERSEGUIT DE LA MÀFIA

mafia.jpg

La gent del bar esta pendent de mi: noto els seus ulls inquisidors. Els 30 parroquians i els 2 cambrers. Sabia bé que el mal venia de la taula del fons esquerra, on seien els 4 de la màfia. Ells es dedicaven a desprestigiar-me abans de fer efectiu el crim. Sabien que la pressió a vegades suïcidava la víctima. Quin giny que és la pressió d’aquesta màfia criminal. Fan un cercle social sobre la víctima, a la qual només li queda una petit sector per sobreviure. Si sobreviu en tan limitat espai, provoquen un accident mortal, perquè saben que en un moment donat es pot trencar el cercle.

He de sortir d’aquí perquè els ulls m’ofeguen. A fora és igual: tant són els ulls dels nens, com els de les mares i els avis: tothom té consciència que el poder invisible m’ha maleït. Jo que em creia alguna cosa i vaig xerrar massa. Ara em mataran i després de mort em sobreviurà el clixé de bocamoll i persona dolenta.

S’ha acomplert la maledicció: han foradat la barca, amb la qual volia passar una estona d’esbarjo. L’aigua m’arriba al genolls i amb la sàssola no en faig prou. Jo que volia allunyar-me i ara veig la costa massa petita. No hi arribaré mai nedant i moriré esgotat i ofegat.

Veig una llanxa que s’apropa. Ja distingeixo els ocupants són els mafiosos. Es vénen a delectar amb la meva mort. Es fiquen al costat de la barca. És estrany no somriuen ni se’n riuen de mi, sinó que estan seriosos. Per a ells la mort deu ser un acte litúrgic.

– Tu estàs boig o què ? per què te’n vas tan lluny amb aquesta merda de barca.

Em conviden a pujar a la llanxa.

– Mira que si no t’haguessin observat, t’hauries ofegat sense remei. Ai…. senyor.

Sento vergonya de mi mateix. Sóc una cosa tan insignificant que ni la màfia existeix, ni les meves paraules importen a ningú. Però una cosa és veritat la meva vida sí que els ha importat. Em sento feliç. Ells 4 em miren enfadats i amb raó.

Xavier Valeri

UN DESTÍ LLUNYÀ

escuela.jpg


A manera de presentació he de fer constar que sóc professor de primària, un mestre més d’entre els milers que en el nostre país es dediquen a l’educació de les joves generacions. El meu ofici és un treball que requereix vocació, ja que l’ensenyament exigeix determinades qualitats com dedicació, sacrifici, estima i paciència.

Vet aquí la meva singular història, el record de la qual romandrà del tot inesborrable en la meva memòria per molts anys que passin. Provisionalment jo exercia en un col·legi d’un dels pobles més grans de la costa de Tarragona. Quan em van comunicar el meu destí definitiu de treball, vaig tenir una enorme decepció. Certament, no m’esperava aconseguir una plaça laboral excepcional, però després de sis anys de docència, confiava obtenir una vacant en alguna de les poblacions properes a la meva llar. Tanmateix, se m’enviava ben lluny, a l’interior de la província, a més de cent quilòmetres de casa meva. Vaig tractar de permutar el lloc de treball amb qualsevol mestre que l’interessés el canvi. Tot va ser inútil. El meu destí laboral resultava inamovible. De res van servir els precs al Senyor, ni les instàncies a la Delegació Territorial.

Resignat a la meva trista sort, em vaig incorporar al col·legi d’aquell poble a començaments de setembre. Vaig arribar un càlid matí encara estiuenc, però la rebuda va resultar prou freda. Aleshores ençà vaig recórrer en silenci els carrers estrets i solitaris de la vila contemplant les velles façanes de les cases de parets força desgastades per l’implacable pas del temps. Eren construccions baixes, de dues plantes com a molt, amb patis adosats on els seus propietaris guardaven animals, carros, aixades i d’altres estris de pagesia. Moltes d’aquelles vivendes oferien un aspecte ruïnós. Els pegots de les parets i les corcades portes de fusta demostraven la pobresa d’aquella localitat situada a la vora del riu Ebre. En efecte, la primera impressió va ser desmoralitzadora. En el meu interior notava una infinitat de sentiments diferents: tristesa, abatiment, nostàlgia, impotència… Sentia l’enorme buit provocat per la llunyania de l’enrenou i el color de la costa als quals jo estava acostumat.

Havia d’animar-me i superar la melangia que aleshores m’afligia. És clar no em quedava cap altre remei! El col·legi estava en consonància amb el poble al qual pertanyia. Devia tractar?se d’una antiga granja habilitada per a la funció docent. Tres envans separaven les quatre aules disponibles, fetes ja malbé per l’ús de molts cursos d’estudiants. Trobar?se a gust mentre es desenvolupen les tasques pedagògiques és fonamental per al mestre i per a l’alumne, encara que allí seria difícil aconseguir l’adequat i necessari clima de motivació per a l’aprenentatge. En la meva opinió, aquella escola mereixia els qualificatius de depriment i patètica. La meva classe, per exemple, disposava d’un parell de velles pissarres i un armari on s’acumulaven tota mena d’objectes, molts dels quals resultaven andròmines inservibles. De l’arcaic mobiliari cal destacar la cadira de braços del professor, de la qual sobresortia el farcit d’escuma pels seus descosits. Les finestres conservaven les antigues persianes enrollables amb trossos trencats i les cordes consumides pels anys. Sense cap mena de dubte, hauria de fer el cor fort per poder ensenyar en aquelles condicions¡.

I començà el curs. Mig centenar d’alumnes de totes les edats es van repartir per les quatre aules, amb l’emoció d’ocupar les taules pertanyents al següent nivell d’escolaritat. Però al setembre s’inicià també la temporada de la verema. Homes, dones, vells i nens, aquests en dies no lectius, treballaven tots plegats a la recollida del raïm. Aleshores, el traginar de tractors carregats de fruita verda o morada era continu cap a la cooperativa local, on el most fermentaria fins a transformar?se en vi per al seu posterior consum. Al capvespre, quan el sol es posava darrere l’horitzó, jo acostumava a passejar per la riba de l’Ebre. Observant el seu lent transcórrer, el comparava al progressiu envelliment de pobles de la comarca. Fa temps, quan l’ímpetu del corrent no es trobava aturat pels embassaments que avui retenen una part ben important del seu cabal, l’aigua corria lliurement pel seu curs, erosionant muntanyes i formant els típics meandres. Llavors, també els pobles de l’interior tenien vitalitat pròpia amb la saba i l’empenta de cada generació que substituïa la dels seus fatigats progenitors. Però hores d’ara el riu es mor, tant pels residus industrials i les escombraries que se li aboquen com per la contínua retenció dels pantans. Ni tan sols els peixos gosen ja a viure en el seu putrefacte llit. El mateix passa a la majoria de pobles pagesos o ramaders riberencs. La joventut fuig del camp, les parelles joves emigren cap a les ciutats en busca de millors condicions de vida. Només els vells i algunes famílies resten lligades a la vall que els va veure néixer, i no sols a ells, sinó també als seus pares i als seus avis.

Els meus passeigs per les senderes de les hortes van acabar amb l’arribada del fred. La temperatura baixava a mesura que avançava la tardor. Freqüentment el cel es cobria de núvols que sovint deixaven caure una espessa cortina de pluja. Les fulles dels arbres anaven adquirint tonalitats fosques per acabar, a la tardor, formant una catifa marró damunt el terra. Aleshores, la calor que mancava a l’ambient vaig haver de buscar?la entre els habitants del poble. Coneixia els alumnes del col·legi i a la majoria dels pares, però ignorava tot el relatiu a la tercera edat. La meva relació amb els vellets va ser tot un descobriment i reconec que el tracte amb ells va fer?me més humà. Aquells ancians eren homes senzills, de bressol humil i jubilats que romanien llargues estones asseguts als bancs de la plaça els dies assolellats o es reunien a jugar a les cartes al cafè. La partideta del migdia i el futbol dels diumenges els servia de consol i distracció. Les possibilitats socials són prou escasses a les poblacions petites. Enraonava amb ells i em contaven les seves vivències personals. Curiosament es recordaven força bé dels tràgics esdeveniments de la Guerra Civil i de les penoses circumstàncies de la postguerra. De vegades, em parlaven amb la picaresca que atorga tota una vida d’experiències. Es mostraven amb els seus defectes i virtuts, però mantenint un cert respecte, que jo els imposava com a professional de l’ensenyament, dedicat a l’educació dels seus néts. Els agradava xerrar amb mi i insistien a què els expliqués coses o contestés les seves preguntes. A canvi ells s’oferien a ensenyar?me a jugar a la “botifarra”, joc de cartes molt popular. Toleraven amb paciència les meves errades i només algun d’ells gosava reprimir?me amb paternal afecte. Com fer objeccions al mestre del poble? Lentament, em vaig anar guanyant les seves simpaties i van acceptar?me al seu cercle social. Fins al punt, que quan no acudia al bar per qualsevol motiu laboral es preocupaven de la meva sobtada absència. D’aleshores ençà, vaig participar en totes les activitats i commemoracions locals. Després de les castanyes calentetes, els moniatos i els “panellets”, va començar el veritable fred de l’hivern. Els carrers romanien deserts. Els tubs metàl·lics dels fumerals desprenien un continu raig de fum a l’atmosfera, demostrant la diferència de temperatura que hi havia entre l’ambient càlid de les cases i el gèlid de l’exterior.

Animat pel suport popular, vaig decidir sacrificar el present per construir un futur millor per al poble que s’havia convertit en la meva segona llar. No vaig estalviar esforços en transformar els seus somnis en realitat mitjançant excursions, festivals musicals, participacions esportives, reformes a l’escola…

Entre les qualitats de la gent de la muntanya, una hi destaca sobre totes les altres: l’amabilitat. Són excel·lents amfitrions, capaços d’oferir als seus convidats el millor del que tenen. Sí, la gent dels pobles no té l’egoisme i el materialisme propis de la gent de la ciutat, on la vida es basa en la competència, donat que cada treball és sol·licitat per dotzenes d’aspirants i on els currículums dels quals determinen l’elegit. Al camp l’existència transcorre en harmonia i assossegament. Tots es coneixen bé i s’ajuden entre si, sense aquelles mostres de tracte deshumanitzat característic dels blocs de pisos de les grans urbs. Els seus habitants tampoc estan sotmesos al stress i a les fortes tensions quotidianes. A l’ambient rural la vida flueix sense sorolls, ni presses ni nervis. L’aire és més fresc i més pur. El contacte directe amb la naturalesa sensibilitza més a les persones i els consciència dels perills que amenacen el seu entorn, com la desforestació o la contaminació atmosfèrica.

Els dies es succeeixen amb monòtona lentitud, però a mitjans de desembre hom acostuma a preparar els pessebres o adornar els arbres de Nadal segons les tradicions i els gustos de cadascú. Els carrers s’engalanen per a aquestes festes, les de més color i més emotives de l’any. Inacabables fileres de bombetes formen dibuixos de pau i de felicitat durant aquests entranyables dies. L’ambient festiu recala en les llars. L’alegria es contagia mitjançant el cant de les nadales, els torrons i el cava afavoreixen el bon humor. Totes les famílies es reuneixen, la joventut vetlla, els nen es senten feliços amb els seus regals… Són festes en les quals renaix l’amor i l’amistat, la il·lusió i l’esperança.

A finals de gener, concretament durant l’anomenada setmana dels barbuts, es celebren les festes patronals dels pobles pagesos. Llavors hi ha tota mena d’activitats: cercaviles, teatre, benedicció d’animals, etc. A la nit tothom es dóna cita a la Plaça Major, i fins i tot els forasters acudeixen a la gresca. S’encenen fogueres que proporcionen calor i en les brases de les quals es torra pa i es couen trossos de porc senglar, mentre es balla al compàs de la música de les xarangues. L’ideal per combatre el fred!.

Després, a poc a poc, amb l’arribada de la primavera, la flaire de les flors impregna l’aire dels prats. El camp sembla aleshores sortir de la seva letargia hivernal amb renovades forces. Milers de floretes silvestres creixen per tot arreu oferint un espectacle esplèndid de llum i de color. Aquella fase del cicle natural millora l’estat d’ànim de la gent. Els adults somriuen amb major freqüència, en els joves bullen sensacions vigoroses, els vellets recobren l’esperança de viure un any més, els nens tornen un altre cop als carrers amb les seves rialles i entremaliadures, sembrant l’alegria amb el seu xivarri. Pot dir?se que a la primavera la vida és més meravellosa que mai. Desapareixen els abrics i les bufandes són substituïdes per samarretes i bruses estiuenques. L’udol del vent deixa pas als cants dels ocells i la humitat dels prats al perfum de les flors.

Aviat s’obriria la piscina local i la gent començaria a banyar?se de bell nou per combatre la sufocant calor dels mesos veniders. Juny portava el bon temps i la fi del curs acadèmic. Una vegada acabats els meus deures laborals, havia de tornar a la llar on residia la meva família, però un tros del meu cor romandria sempre allí, al poble on havia compartit penes i alegries, dolor i joia, sacrificis i satisfaccions que en conjunt em reportaren l’afecte dels veïns. Els havia dedicat part de la meva vida, però em sentia pagat amb la seva estima. I ara, en el moment de marxar, notava un enorme buit en el meu interior que contrastava amb la solitud de l’arribada. Comprenia la dita popular: “Al poble resulta difícil d’entrar, però més difícil és de sortir”. Quanta raó tenia aquell adagi!

No obstant, l’adéu no seria definitiu, perquè sabia que passades les vacances estiuenques tornaria allí, entre muntanyes, vora el riu Ebre, al si d’una comunitat que m’apreciava com a un veritable fill… i tot començaria de bell nou!

Ramon González Reverter